Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Erik Bertrand Larssenin 10 000 tuntia

Kirjoitettu 30.05.17
Esseen kirjoittaja: Eetu Huosianmaa
Kirjapisteet: 4
Kirja: Paras, Helvetin viikko
Kirjan kirjoittaja: Erik Bertrand Larssen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Lueskelin Larssenilta pari kirjaa, jotka saivat ajattelemaan omaa tekemistä ja tulevaisuutta. Erik on erittäin inspiroiva kaveri ja hyvä esiintyjä, joka on myös tyypillisesti erittäin taitava tarinankertoja. Hänen elämänsä ja tiensä erikoisjoukkoihin laskuvarjojääkäriksi, sekä ura mentaalivalmentajana sen jälkeen pitää sisällään paljon tarinoita ja kohtaamisia, joita hän käy läpi kirjoissaan ja esiintyessään tapahtumissa.

Olen viimeaikoina pyöritellyt päässäni paljonkin ajatuksia omasta tilanteestani ja tulevasta valmistumisesta, jonka takia työkuviot alkavat olla sellainen asia, joka on viriteltävä kuntoon. Toisaalta oman liiketoiminnan pyörittäminen vie suuren palan kalenterista, sekä kesken oleva opinnäytetyö. Välillä sitä pysähtyykin miettimään mihin tässä oikeasti tulee keskittyä ja miksi.

Larssen puhuu paljon tavoitteellisuudesta ja askelmista, sekä itsetutkiskelusta, jolla hänkin asiakkaitaan valmentaa ja ohjaa. ”Oikeat” käytännöt omassa tekemisessä ovatkin määrittävässä asemassa siinä, miten ja mihin kukin edistyy. On sanottu, että parhaat ja hyvät erottaa toisistaan vain harjoittelun määrä. Luku 10 000 tuntia on esillä usein, kun näistä ajatuksista on jossain puhetta. 10 000 tuntia kitaransoittoa, maalaamista, korkeushyppyä, myyntiä tai vaikka valmentamista, ”lajilla” ei ole väliä. Vanha sanonta siitä, että harjoittelu tekee mestarin on lohdullinen, mutta samalla tekee kipeää. Ei oikoteitä, vain harjoittelua.

Harjoittelu tarkoittaa sitä, että yritetään tulla paremmaksi jossain. Ei vain suoriteta jotain asiaa, vaan tehdään se ajatuksen kanssa. Aloin siis miettimään miten pitkään ja paljon ja tosissaan joitain asioita täytyisi tehdä jo nyt, että voisin olla niissä oikeasti hyvä 10 vuoden päästä. 10 000 tuntia on 10 vuodelle jaettuna 1000 tuntia vuodessa. Kymmenen vuotta putkeen 2h 45min joka ikinen päivä. Aloin miettimään sellaisia asioita, joissa koen olevani poikkeuksellisen hyvä. Olen urheillut paljon kaikenlaista ja tehnyt erilaisia töitä, mutten mitään niin pitkään, että voisin kokea olevani siinä lähelläkään mestari-tasoa. Nopeasti tulee mieleen kuitenkin kaksi sellaista asiaa, joissa koen olevani poikkeuksellisen hyvä ja yllätys yllätys niitä yhdistää yksi ja sama tekijä, harjoittelu.

Olen ollut sellaisissa töissä ja yrittäjänä pyörittänyt sellaista liiketoimintaa, että olen päässyt toimimaan suoraa asiakkaiden kanssa. Monissa eri tilanteisssa, eri kielillä, eri ympäristöissä, eri yrityksissä, eri toimialoilla eli todella kattavasti. Tunteja on tietenkin vaikeahkoa arvioida, mutta summa on kuitenkin nelinumeroinen. ”Työelämätaidoista” koen asiakaspalveluni olevan parasta osaamistani tällä hetkellä ja se johtuu siitä, että olen tehnyt sitä eniten.

Toinen asia, jossa olen poikkeuksellisen hyvä on kuntosaliharjoittelu ja etenkin jotkit tietyt osa-alueet. Kyykkyennätykseni on 215kg, johon pystyy arviolta 0.1% kuntosalilla aktiivisesti treenaavista miehistä. Yksi tuhannesta. Toki kaikki treenaajat eivät tavoittele tällaisia asioita, mutta kyllä kaikki jääkiekkoilijat haluaisivat pelata NHL:ssä vaikkeivat sitä ”tavoittelekaan”. Joka tapauksessa tämä on yksinomaan harjoittelun tulos ja sen, miten olen harjoittelun suunnitellut. Ne käytännöt mitä minulla on harjoittelun suhteen määrittävät sitä, missä minusta tulee hyvä.

Onkin mielestäni erittäin tärkeää suunnitella ja rakentaa tietoisesti sellaisia käytäntöjä, jotka ohjaavat omaa tekemistä oikeaan suuntaan. Joka ikinen Self-Help kirja ja kirjailija painottaa toimivien käytäntöjen merkitystä tavoitteiden saavuttamisessa. Siksi onkin tärkeää tehdä aina ensin pois alta ne asiat, joilla on oikeasti väliä. Työssä ja vapaa-ajalla, toimistolla tai kotona. Herätä aikaisin joka aamu, vaikkei tarvisikaan lähteä mihinkään. Keittää aamulla kahvit aina koko työporukalle. Aloittaa työpäivä aina vastaamalla sähköposteihin ja sen jälkeen soittamalla myyntipuhelut. Lämmitellä huolellisesti ennen jokaista treeniä. Suunitella treeniohjelma siten, että joka treenin alussa harjoittelet jotain tiettyä sinulle heikkoa liikettä. Lukea joka viikko yksi kirja. Pyhittää vähintään yksi ilta viikosta pelkästään parisuhteelle.

Parhaaksi tuleminen jossain vaatii toimivien käytäntöjen lisäksi työn, joka tukee tavoitteitasi. Melkein kolme tuntia päivässä on aika suuri taakka löytää työajan ulkopuolelta joka päivä ilman, että se söisi kaiken muun vapauden elämästä. Siksi onkin tärkeää ymmärtää työn olevan todella oleellista sen kannalta, mitä haluaa elämässään saavuttaa. 8h päivässä on liian suuri aika heitettäväksi hukkaan. Yksi parhaista lupauksista mitä itselleen voi tehdä on varmasti se, ettei tee päivääkään sellaista työtä mistä ei nauti. En usko, että on järkevää tehdä puolet elämästään jotain, mikä ei vie kohti haluamaani suuntaa ja josta en nauti.

Ei ole tietenkään helppoa vain päättää, että nyt teen vain tällaista työtä. Joskus on tehtävä hanttihommia, tottakai. Tärkeintä on kuitenkin edetä oikeaan suuntaan jatkuvasti, vaikka se olisikin kaupan kassan kautta. Työn ulkopuolellakin saa ja pitää kouluttautua ja usein se voikin olla tie hanttihommista eteenpäin, josei pelkkä tutkinto riitä.

Mikäli tulevaisuus tai se mitä haluaa tehdä on epäselvää on erittäin tärkeää kokeilla erilaisia asioita. Samassa hanttihommassa pysyminen ei auta ratkaisemaan ongelmaa vaan uusien asioiden kokeileminen. Tämä auttaa myös huomaamaan, että tavoiteltu asia tai unelma ei välttämättä olekaan se mitä haluat loppuelämän tehdä. Itselläni oli pitkään haaveena perustaa oma sali ja toimia kuntosaliyrittäjä. Erilaisten mutkien kautta pääsin tilanteeseen, jossa olin töissä kuntosalilla ja osallistuin sen pyörittämiseen ja kaikkiin eri tehtäviin siihen liittyen. Tästä taas opin, ettei haaveeni ehkä olekaan sitä mitä haluan lopun elämääni tehdä. Uusien uravalintojen kokeileminen onkin mielestäni ainut tapa selvittää mitä haluaa tehdä ja toisaalta onko se tämänhetkinen haave juuri sitä mitä oikeasti haluat.

Larssenilta löytyy Youtubesta Tedtalkki TedxTrondheimista. A Map, an Altimeter and a Pair of Binoculars. Hän käy siinä läpi vertauskuvin tavoitteiden asettamista ja saavuttamista läpi. Hyvä vinkki kirjojen lisäksi kaikille, jotka ovat kiinnostuneita henkilöstä ja ajatuksista. Pääsanoma tässäkin Erikillä on se, että elämä on lyhyt aika ja siksi kannattaakin käyttää kaikki aika hyödyksi. Miten se tehdään, on selvitettävä jokaisen omien tavoitteiden ja niitä tukevien tapojen avulla.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!