Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Exit 2 | 16 inspiroivaa tositarinaa suomalaisista yrittäjistä

Kirjoitettu 09.05.21
Esseen kirjoittaja: Arttu Hietala
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Exit 2

16 inspiroivaa tositarinaa suomalaisista yrittäjistä

 

Luin n. vuosi sitten Exit 1. Kirjan, jossa oli 15 innostavaa yritystarinaa yrittäjistä, jotka olivat saavuttaneet Exitin. Kirja oli hyvin innostava ja silloin ajatuksiani herätti mm. Pääoma-, ja enkelisijoittajien rooli kasvavan yrityksen strategiassa.

Exit 2 kirjan rakenne oli sama, paitsi siinä exit tarinoita on 16. Se käsittelee samalla tavalla yrityskauppoihin päässeitä yrittäjiä, jotka ovat kovalla työllään tehneet EXIT:in.

 

 • EXIT Vol. 2 -kirjan yrittäjätarinat:
  Sami Inkinen – Trulia
  Hannu Kytölä – Nettiauto.com
  Rami Peltonen – Lyyti
  Miia Riekki – Gugguu
  Peter Vesterbacka – Rovio
  Jaakko Mäki-Petäjä – Spring House
  Maija Itkonen – Nyhtökaura
  Robert Kullström – Suomela
  Sirena Kiviranta – Bo LKV
  Pekka Kari – CAP Autokoulut
  Leena Tuomola – Dextra
  Taneli Sutinen – SuperPark
  Mikko Silventola – Bolt
  Harri Tahkola – Talenom
  Tuomas Kukkonen – Kaslink
  Elias Aalto – Wolt

 

Mitä tarkoittaa Exit ja mikä näitä yrittäjiä yhdistää?

Listaamattomien kasvuyritysten positiivisista exit-tilanteista yleisin on yrityskauppa. Tällöin ostajataho tekee tarjouksen ostettavan yhtiön koko osakekannasta. Yrityskauppa voidaan toteuttaa käteistarjouksella(rahalla) tai osakevaihdolla, jolloin ostettavan yrityksen omistajat saavat kaupassa vaihdoksi ostavan yrityksen osakkeita. Vaihtoehtona voi olla myös molemmat, jolloin kaupasta saadaan ostajan osakkeita sekä käteistä.

Tänä päivänä useiden toimialojen isommat yhtiöt ostavat säännöllisesti kasvuyrityksiä. Syy tähän on usein se, että jättiyhtiöt ovat ulkoistaneet tuotekehityksensä kasvuyrityksille ja ostavat näitä markkinoilta, kun saatavissa on esimerkiksi uutta teknologiaa, arvokasta henkilöstöä, uutta markkinaa tai arvokkaita patentteja. Yrityskaupan motiivina voi toimia myös se, että kilpailija halutaan pois markkinoilta.

Lähde: https://osakeanti.net/blogi/exit-irtautuminen/

 

Jos mietitään Elias Aallon ja Woltin tarinaa, niin ensimmäinen yhdistävä tekijä Exit tarinoissa on oikeat ihmiset. Slushin perustajiin kuuluva Miki Kuusi pyysi nimittäin Aaltoa kahville kertoakseen mielenkiintoisesta ravintolatilaisuudesta. Kohta yritys olikin pystyssä ja Miki Kuusi oli irtisanoutunut Slushin toiminnasta. Osakkaita yrityksen perustamisvaiheessa oli mukana lopulta kuusi henkilöä. Oikeat henkilöt toistuvat monessa EXIT tarinassa ja usein henkilöt voivat vaihtua myös matkanvarralle.

 

Exit yrittäjien mentaliteetti.

 

Never give up.

Paljon epäonnistumisia, mutta aina on sieltä noustu. Jos joku olisi sanonut Sami Inkiselle, että 15 vuoden päästä yrityksesi Trulia listataan jenkeissä pörssiin, olisi ollut sama asia kuin astronautiksi tuleminen.

 

Ymmärrä luvut

Excel, kassavirtalaskelmat on todella tärkeitä asioita kasvuyrityksissä, kun porsaanreikiä yritetään etsiä.

 

Muista hullunkurisuus

Peter Vesterbacka sanoi hyvin, että mitä hullumpi, merkityksellisempi ja haastavampi tavoite on, niin sitä enemmän innostavampaa yrityskulttuuria on helppo luoda.

 

Ennakoi tulevaisuus 

Gold&Green Foodin perustaja Maija Itkonen ei olisi varmasti uskonut aikoinaan, että nyhtökaura tulee olemaan näin hittituote ja se on yksi osa ilmastonmuutoksen torjuntaa.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!