Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

EXIT vol.2

Kirjoitettu 05.01.21
Esseen kirjoittaja: Lassi Pohtola
Kirjapisteet: 2
Kirja: EXIT vol. 2
Kirjan kirjoittaja: Anssi Kiviranta, Matias Mäenpää, Petteri Poukka
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 4. Johtaminen, 6. Markkinointi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Miksi valitsin kirjan?

Luin viimevuonna kirjan ensimmäisen osan ja olin aivan myyty EXIT kirjan konseptille. Suomalaisista Exitin eli yrityskaupan tehneistä yrittäjistä kertova kirja on mielestäni erittäin kiinnostavaa ja opettavaista luettavaa. Usein Suomessa menestymistä ¨pelätään tai hävetään¨ eikä siitä syystä juuri kuule kunnolla avattuja tarinoita miten jotkut henkilöt ovat onnistuneet yrityselämässä. Suurinta osaa kiinnostaa lukea vain verotiedoista paljonko naapuri tienaa ja ketkä ovat suomen top 10 kovatuloisinta. Henkilökohtaisesti itseä kiinnostaa tarinat menestyjien takana, mistä he ovat lähtöisin  ja mitä he ovat tehneet päästäkseen pitkälle, sillä yritysmaailmassa monesti vaaditaan fiksua strategista ajattelua, loistavaa ajoitusta ja usein mukana on myös hieman tuuria. Hannu Kytölän (nettix oy:stä exitin tehnyt) sanojen mukaan: ¨Siinä tarvitaan myös onnea. Mutta kun onnelle antaa tarpeeksi usein mahdollisuuden, se joku kerta osuu kohdallekin.¨ Kirja inspiroi ja auttaa hahmottamaan, että sisukkaalla ja älykkäällä toiminnalla voi oikeasti onnistua myös Suomessa.

 

Mitä kirja merkitsee minulle ja mitä opin?

Kirjan luettuna haluan viedä ajatuksissani perille sen, että oli toimiala mikä tahansa, lähes kaikessa voi menestyä kun tekee asiat paremin ja omaperäisemmin kuin muut. Pitää etsiä ja havahtua kun löytää jonkun asian jota esimerkiksi itse tekee, jonka voisi tehdä paremmin kuin kukaan muu tällä hetkellä. Aina ei tarvitse keksiä pyörää uudestaan, tai olla jollain huippumonimutkaisella rakettitiede teknologia alalla saavuttaakseen onnistumisia. Maailma on täynnä mahdollisuuksia joihin tarttua ja ideoita mitä toteuttaa, kannattaa kuitenkin miettiä miksi lähtee tekemään jotain.

Monen kirjassa esitellyn yrittäjän tarinoista kävi ilmi, että he nauttivat kaikista eniten matkasta ja yrityksen rakentamisesta, eivät niinkään yrityksen jättämisestä vaikka olihan sekin mahtava fiilis monelle heistä, kun pääsi hengähtämään ensimmäistä kertaa pitkään aikaan ja rahaakin löytyi tililtä mukavasti. Monet yrittäjistä kokivat mieluisammiksi hetkiksi niitä jännityksen hetkiä kun ei vielä tiedetty mitä oikeastaan taphtuu tai hetkiä palavereissa kokeneempien ihmisten kanssa kädet ja otsa hiessä yrittäen kaikin keinoin saada ensimmäisiä kauppoja läpi tai muita vastaavia hetkiä. On siis tärkeää, että asia mitä lähtee tekemään on itselle mieleistä ja merkityksellistä sekä sellaista, että se motivoi heräämään aamulla tekemään töitä sen eteen. Sitä on sitten myöhemminkin mukava muistella, että on tehnyt sellasita työtä mistä nauttii.

Kellekkään matka ei ole ollut yksiselitteisen helppo ja kaikki ovat kokeneet hankalia aikoja matkallansa. Osalla on ollut todella tulehtuneet välit muiden osakkaiden kanssa, toiset on naurettu pystyyn toiminnan alkuaikoina ja joillakin on ollut valtavia taloudellisia vaikeuksia selvitä yrityksen kasvattamisesta. Sinnikkyys ja tietynlainen päämäärätietoisuus kuitenkin toistui kirjassa jatkuvasti. Päämäärätietoisuudella tarkoitettiin sitä, että on selkeä visio ja jonkunlainen suunnitelma miten tavoitteeseen päästään. Muttuva maailma ja erilaiset tilanteet kuitenkin vaativat tietynlaista luovaa ja nopeaa reagointia. Varmasti menestyvää yritystä on vaikea, luultavasti mahdoton suunnitella sanatarkasti, joten ei saa olla liian nenä kiinni suunnitelmassa, vaan pitää elää hetkessä  ja reagoida muutoksiin aktiivisesti ja tehokkaasti.

Yksi tärkeistä opeista löytyi myös Jaakko Mäki-Petäjän (Spring House Oy:stä exit) kertomuksesta: ¨Ei kaikkien kanssa yskinkertaisesti kannata tehdä töitä, sillä elämä on sittenkin melko lyhyt. Montaa voittajajoukkuetta ei elämäsi aikana kohdalle osu. Jos ei toimi, niin ei kun eteenpäin. Ja kun osuu, niin pelaa tiimille, tee parhaasi ja nauti matkasta.¨. Ei siis kannata haaskata liikaa aikaa jos hommat eivät vain toimi, kannattaa panostaa siihen mikä tuntuu sisimmässä parhaalta ja tarpeelliselta.

 

Mitä vien käytäntöön?

Haluan tehdä itselle merkityksellistä työtä, joka motivoi painamaan hommia yötäpäivää tarvittaessa. Kukaan ei jaksa koko elämäänsä niin, mutta vielä kun jaksaa ja innostusta piisaa niin haluan käyttää sen energian itselle mieluisaan asiaan hyväksi. Sain kirjasta monia mahtavia markkinoinnissa hyödynnettäviä ideoita jotka kirjasin itselleni ylös ja lähden toteuttamaan niitä huomisesta alkaen. Tärkeintä on antaa kaikkensa siihen mitä tekee ja tehdä se omalla tavalla. Jään odottamaan ja toivomaan että tulevaisuudessa saisin luettavaksi kenties jatkoa tälle kirjasarjalle, suosittelen kaikille!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!