Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Experience Economy/Piinapäivät

Kirjoitettu 17.12.13
Esseen kirjoittaja: Juho Koistinen
Kirjapisteet: 3
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Espirit of 5E

Noniin elikkäs en avaa tätä näitä termejä millään lailla, koska ne on lätisty ihan tarpeeksi moneen kertaan läpi, mutta tein tämän esseen piinapäivien järjestämisen pohjalta ja miten pyrimme käyttämään 5E mallia järjestelyissä ja käyn läpi missä onnistuttiin ja missä mentiin mönkään.

Entertainment

Viihdyttävyyspuoleen emme lähteneet panostamaan millään näyttävillä sisääntuloilla tai älyttömillä vitseillä, vaan yksinkertaisilla jutuilla K.I.S.S metodia ehkäpä käyttäen. Pidimme puheet lyhyinä ja simppeleinä, mikä auttaa mielestäni aina esityksissä viihtyvyys/viihdyttävyys puoleen, että  kaikki jaksavat keskittyä koko sen ajan.
Päähuomion pyrimme pitämään ratkaisuissa ja henkilöissä ja antamaan heille itselleen eniten lavaaikaa. Mitä olisimme voineet tehdä paremmin mitä normaalisti itse harrastan, että miten olisimme voineet osallistaa yleisöä enemmän? Kuten vaikkapa Idealeka teki äänestyksillään, kun piti näyttää punaista tai vihreää lappua.
Education

Tähän varmasti tulee ne pienet jutut, kuinka oppia voittamaan pelkonsa ja tulla lavalle puhumaan asiastaan, myöskin yksi mikä pyrkimys näillä piinapäivillä on, että nämä ovat yhteisöllisyystapahtumia ja synnytyskysymyksetkin koskivat tiimien ongelmia ja ideana oli, että pystyisimme auttamaan toinen toisiamme ja näyttää, että voimme oppia toinen toisiltamme, että apua varmasti saa moniin asioihin, kun siitä ääneen uskaltaa puhua ja etsiä ihmisiä, jotka ovat näiden samojen asioiden parissa ehkä jo olleetkin. Halusimme opettaa ihmisille asettamalla kriteerejä miltä pohjalta esitys pidetään, kuinka pitää lyhyt ja ytimekäs esitys missä voi olla kaikkia erilaisia elementtejä mukana, mutta se meni kieltämättä metsään. Melkein kaikki olivat pyrkineet pelkästään viihdyttävyyteen ja se söi esitysten laatua aika rutkasti.

Escapism

Tässä onnistuimme mielestäni hyvin ja tunnelma oli keveä ja jotenkin rauhallinen, mihin osittain pyrimme tonttuteemallamme ja saatiin luotua semmoinen hyvä ja iloinen mieli kaikille, itse en ainakaan kuullut ainuttakaan nurinaa mistään suunnasta. Ja tähän pääsyynä uskoisin olleen juurikin teema, koska ilman sitä tämä olisi ollut tavallinen ”pakkosynnytyspäivä” akatemialla, mitä emme halunneet. Keskus-aukiohan oli, vähän niinkuin pukinpaja, missä oli lahjapaketteja joulukuusia minkä seassa kaikki esiintyivät ja ainakin naisväeltä tuli ihastuneita ähinöitä, kuinka he aikovat viettää joulunsa tiimiakatemialla.

Esthetics
Tämä oli toinen asia, mikä meillä onnistui älyttömän hyvin ja kaikki pienet yksityiskohdat varmasti vaikuttivat tähän, kuten oven edessä odottaneet lumiukot, pikkuvalot, glögitarjoilu, naposteltava lahjapaperit yms.
Saatiin herätettyä kaikki ihmisten viisi eri aistia: maku, haju, kuulo, tunto, näkö ja siitä voin kertoa vielä tarkemman esimerkin, minkä Henri ja Sara tekivät pipareille ja glögille. Piparit olivathan euroshopper halppiksia ja glögikin varmaan halvinta mitä kaupasta irtoaa, mutta kaikki menivät ja enemmän olisi mennyt, mihin vaikutti varmasti esillepano, kun keksit olivat tarjottimella eikä euroshopper-pussissa ja glögi oli hautumassa termareissa, joka saa sen maistumaan paremmalta.

Espirit of TA

Sitten tullaan ehkäpä hankalimpaan aiheeseen eli TA-SPIRITTIIN. Ei ole enää Johannes Lainetta huudattamassa tätä ylvästä huutoa, itse en edes tällaisesta silloin tykännyt. Sain vinkin valmentajilta, että minun olisi syytä saada laitettua jotain painetta tiimiyrityksille, jos homma alkaa mennä istuskeluksi yms.

Ja siinä tuleekin minun TA-SPIRIT visioni, mitä jo aiemminkin sivusin eli, että esitykset olisivat niin tehtyjä kuin menisimme niitä asiakkaalle esittämään, koska ASENNE puoli on se millä näitä asiakkaita saadaan ja voitetaan kilpailuja. On oikeasti halu VOITTAA ja tämä näkyy monesti lopputuloksissa, kysyinkin ennen kuin lähdimme synnyttämään tiimeiltä kuka aikoo voittaa ja Idealekasta muutama tyyppi oman yrityksensä nimeä kovasti huusi ja heillä olikin tällä kertaa yksi parhaista esityksistä SATTUMAA?

Lopputulema

Ihminen kokee elämässään liikkuessaan missä vain aika paljon ja vaikka mitä, mutta emme ole oikein hyviä tässä nykymaailmassa enää havainnoimaan näitä asioita. Koska kaikki liikkeet ja paikat tarjoavat näitä ”elämyksiä” ainakin jossain määrin, erottuaksemme muista meidän olisi oikeasti mietittävä näitä kaikkia asioita, koska enää ei riitä pelkästään, että joku paikka on kaunis ja houkutteleva. Ihminen tarvitsee muitakin juttuja antaakseen sinulle hänen elämästään kalliita minuutteja, että sinä pääset antamaan hänelle jotain niin päräyttävää, mitä hän voi vielä vuosien päästä muistella ystävilleen.
Tähän pyrimme myöskin muuten vauvamessuilla, missä tytöt ovat hakeneet vaikutteita Tuhkolmasta asti ja onhan meillä valttikorttina Elmo hulluilla ideoillaan ja ehkäpä minä näissä pienissä jutuissa mistä olen puhunut, mitkä saattavat olla se ratkaiseva tekijä, että saamme ihmisen messuillemme mukaan.
Joulupukkiin yhä uskoen 17.12 klo:22.00
Juho Jalamari
Ideaosuuskunta Riima (alta riman)

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!