Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Extreme Ownership

Kirjoitettu 20.12.19
Esseen kirjoittaja: Tom Kaskinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Extreme Ownership
Kirjan kirjoittaja: Jocko Willink & Leif Babin
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.7. Johtamisen klassikot, 4.8. Johtamisen käsikirjat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

En ole pitkään aikaan lukenut mitään kirjoja johtamisesta. Ehdin jo jotenkin kyllästyä johtamisen teoriaan, mutta sain kyseisen kirjan itseasiassa syntymäpäivälahjaksi.

 

Kirjan kirjoittajat ovat entisiä Yhdysvaltojen Navy SEALS-sotilaita jotka palvelivat ympäri maailmaa ja olivat mukana pysäyttämässä terrorismia. Kirja pysyy mielenkiintoisena, koska siinä käydään aina pieni osa heidän kokemuksiaan sodasta, sen jälkeen miten he ovat vieneet sen opin käytäntöön. Kirjaa on kehuttu ympäri maailmaa elämää muuttavaksi.

 

Mielestäni tärkein oppi kirjasta on nimenomainen ”Extreme Ownership”. Tämä kääntyy johtajien vastuunottoon yrityksissä. Kirjassa yritetään saada johtajia ymmärtämään sitä, että kaikki on oikeasti heidän vikaansa. Mahtava esimerkki on tehdasyrityksestä ja muutaman tehtaan johtajasta joka on yrittänyt pidemmän aikaa tehdä muutoksia, mutta siinä onnistumatta. Johtaja saapuu hallituksen kokoukseen kerta toisensa jälkeen kertomaan, että hänen suunnitelmansa ei toteudu, koska työntekijät eivät ole motivoituneita eivätkä halua muuttaa mitään.

 

Aina vain uudestaan ja uudestaan, johtaja kertoo epäonnistuneensa toimittamaan lupaamaansa hallituksen kokouksissa uusien tekosyiden kanssa. Jocko palkataan auttamaan kyseistä johtajaa ja ensitöikseen hän vetää johtajalta maton alta ja käskee häntä lopettamaan tekosyiden lavertelu ja ottamaan itse vastuun ja omistuksen tuloksesta jota hän ei saavuta. Johtaja joka kertoo vain oman tiiminsä ongelmista on heikko. Mielestäni tätä oppia voi soveltaa mihin tahansa, esimerkiksi Tiimiakatemiaan. Johtaja yrittää kertoa Jockollekin samoja valheita mitä hän on laverrellut hallitukselle jo pidempään, mutta tällä kertaa ne eivät vain mene läpi. Johtaja kuitenkin kertoo, että hän on ollut johtotehtävissä jo pidemmän aikaa eikä tehtävät ole koskaan aiheuttaneet ongelmia. Ehkä tästä syystä, hän ei pysty näkemään omia heikkouksiaan ja omia virheitään. Tiimiakatemialla tiimiliiderille helpoin tie ulos epäonnistumisista on syyttää omaa tiimiä ja yksilöiden sitoutumisen puutosta. Mitä jos jokainen liideri ottaisi Tiimiakatemiallakin täyden vastuun omasta tiimistä ja sen tekemisestä? Uskoisin, että tulokset tiimien sisällä parantuisi huomattavasti.

 

Jocko ja Leif kouluttivat myös oman palveluksensa jälkeen muita Navy SEALs-johtajia ja törmäsivät kerta toisensa jälkeen harjoituksissa johtajiin, jotka syyttivät yksilöitä ja omaa tiimiään harjoituksen epäonnistumisesta, mutta myös johtajia jotka ottivat täysin syyt niskoilleen oman tiimin epäonnistumisesta. Johtajan on hyvin tärkeä olla vastuussa jokaisesta omassa tiimissä tai organisaatiossa olevasta. Kun johtaja ottaa vastuun epäonnistumisista, se luo tiimiläisiin paljon enemmän luottamusta siihen, että tätä tehdään yhdessä ja kaikesta ei rankaista.

 

Mielestänikin johtajan täytyy ottaa täysi vastuu kaikesta mitä omassa tiimissä tapahtuu. Oli tiimi sitten töissä, harrastuksessa, missä tahansa. Vastuunotto luo luottamusta. Itsellänikin on ollut vastuullani muutama harjoittelija, ja edellisen kanssa vaivuin samaan syvään päähän hänen syyttämiseensä, vaikka minähän hänen tekemisistään olen täysin vastuussa. Uskon, että kirja kasvattaa johtajaa kuin johtajaa hyvään suuntaan ja olen hyvin tyytyväinen sen lukemisesta.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!