Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Faktojen maailma

Kirjoitettu 21.05.20
Esseen kirjoittaja: Monika Tuurala
Kirjapisteet: 3
Kirja: Faktojen maailma
Kirjan kirjoittaja: Hans Rosling
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Faktojen maailma kertoo 13 faktaa maailman tilasta.

 1. Kuinka moni tyttö suorittaa nykyään peruskoulun maailman kaikissa matalan tulotason maissa?

C: 60 %

 1. Missä elää maailman väestön enemmistö? B: Keskituloisissa maissa
 2. Kahdenkymmenen viime vuoden aikana äärimmäisessä köyhyydessä elävän väestön osuus on..?

C: Lähes puolittunut

 1. Mikä on nykyään maailman elinajanodote?

C: 70 vuotta

 1. Maailmassa on nykyään 2 miljardia iältään 0-15-vuotiasta lasta. Kuinka paljon lapsia on Yhdistyneiden Kansakuntien mukaan vuonna 2100?

C: 2 miljardia

 1. YK ennustaa, että vuoteen 2100 mennessä maailman väkiluku kasvaa 4 miljardilla. Mikä on kasvun tärkein syy?

B: on enemmän aikuisia (15-74-vuotiaita)

 1. Kuinka paljon luonnononnettomuuksissa vuosittain kuolleiden määrä on muuttunut sadan viime vuoden aikana?

C: Vähentynyt alle puoleen

 1. Maailmassa on nykyään pyöreästi 7 miljardia ihmistä. Mikä kartta kuvaa parhaiten missä he elävät?

A: Eurooppa 1 miljardi, Aasia 4 miljardia, Afrikka 1 miljardi ja Amerikka 1 miljardi

 1. Kuinka monet maailman yksivuotiasta lapsista rokotetaan nykyään jotain tautia vastaan?

C: 80 %

 1. Kaikki maailman 30- vuotiaat miehet ovat käyneet koulua keskimäärin 10 vuotta. Kuinka monta vuotta samanikäiset naiset ovat käyneet koulua?

A: 9 vuotta

 1. Tiikerit, isopandat ja mustasarvikuonot on vuonna 1996 luetteloitu sukupuuton uhkaamiksi. Kuinka moni näistä kolmesta lajista on nykyään entistä uhatumpi?

C: Ei yksikään

 1. Kuinka moni maailman ihminen voi käyttää sähköä?

C: 80 %

 1. Maailman ilmastoasiantuntijat uskovat, että seuraavan sadan vuoden aikana keskilämpötila…?

A: Nousee

 

Jos tämän testin todella tekee, arvioi maailman paljon kauheammaksi paikaksi. Niin tein minäkin. Oletamme, ettei niin suuri osa tytöistä käy vieläkään koulua ja että äärimmäinen köyhyys vain lisääntyisi koko ajan. Luullaan, että lasten määrä sen kuin lisääntyy, vaikka todellisuudessa se pysyy samana, aikuisten määrä vain lisääntyy. Ei tiedetä, että suurin osa lapsista rokotetaan ja että miehet käyvät keskimäärin vain vuoden enemmän koulu kuin naiset.

Kirja antaa lohduttavan tiedon ihmisten nykytietämyksestä. Simpanssitkin vastaisivat keskimäärin paremmin kuin me ihmiset. Mukana on hyvin koulutettuja ihmisisä, mutta hekin vastaavat keskimäärin huonosti tähän kyselyyn. Tulos on aika järkyttävä. Miksemme tiedä enempää maailman tilasta? Miksi luulemme maapallon ja sen ihmisten tilan vain koko ajan huononevan ja ennustamme sen paljon todellisuutta huonommaksi?

Vastaus on ylidramaattinen maailmankuva. Se johtaa psykologisesti ihmiset vastaamaan mahdollisimman kielteisesti kyselyyn. Maailmankuva on siis väärä ja sen kumoaminen on hyvin hankalaa. Kirjan kirjoittajakin huomasi, että vaikka ihmisille antaisi heidän nenänsä eteen oikeat, faktapohjaiset tiedot mahdollisimman selkeästi, se ei auta. Tässä asiassa ihmisten päätä ei käännetä. Luennonkin jälkeen he palaavat lähes heti takaisin omaan kuplaansa ja vanhaan ajatusmaailmaansa. Tähän voimme lisätä sen, millä tavalla aivomme toimivat. Optiset ja globaalit harhat. Kumpi viiva on pidempi?

 

Olemme nähneet kaikki tämän niin monta kertaa, että tiedämme viivojen olevan yhtä pitkät, mutta silti aivomme kertovat alemman viivan olevan aina pidempi, joka kerta. Sama tilanne on maailman tilan kanssa. Ehkä tiedämme ja olemme kuulleet tai kuulemme maailman olevan paremmassa tilassa, mutta aivomme eivät suostu ostamaan ideaa.

Jaamme helposti maailman nykyäänkin kahtia. Itse sain kirjasta tämän faktan, mikä luultavasti pinttyy päähäni joskus. Tulotasoja maailmassa ei ole kahta: Hyvä ja huono. Tykkäämme jakaa kaiken aina kahtia, ei välimuotoja. Tässä asiassa on kuitenkin välimuoto. Tulotasoja voidaan mieltää olevan neljä.

 

Niin kuin kuvastakin voi huomata, ääripäissä on vähiten ihmisiä ja suurin osa maailman väestöstä sijoittuu keskivälille, keskituloisiin. Myös me kuulumme tulotasoon 4, mitä on aina välillä vaikea uskoa normielämässä. Todellisuudessa meidänkin asiamme ovat paljon paremmin kuin ikinä muistammekaan. Arvioisimme luultavasti omaakin elämäämme koskevat kysymykset todellista huonommiksi.

Silti, vaikka tiedostan ja ymmärrän tulotasojen muokkautuvan näin, voisin sortua vielä vastaamaan kaksijakoisemmin kysymyksiin. Se vie luultavasti aikaa ja lisää oivalluksia, jotta tällainen piirtyisi oikeasti verkkokalvoille.

Myös yleisesti asetamme kuilun kaiken välille ja tykkäämme nähdä kaiken ääripäinä, vaikka todellisuudessa suurin osa sijoittuu juuri sinne kuiluun, eli todellisuudessa mitään kuilua ei koskaan ole, vaan se on oikeastaan keko. Ääripäitä on aina vähiten.

Esimerkiksi äärimmäinen köyhyys on vähentynyt nopeammin kuin koskaan ennen. Tässä 16 asiaa, jotka ovat häviämässä:

Laillistettu orjuus, öljyvuodot, kalliit aurinkopaneelit, HIV-infektiot, lapsina kuolleet, sotatoimissa kuolleet, kuolemanrangaistus, lyijyä sisältävä bensiini, lento-onnettomuuksissa kuolleet, lapsityövoima, onnettomuuksissa kuolleet, ydinaseet, isorokko, savuhiukkaset, otsonikato ja nälkä.

Maailmammehan on selvästi mennyt ja menee koko ajan parempaan suuntaan. Tässä 16 asiaa, jotka yliestyvät:

Uudet elokuvat, suojeltu luonto, naisten äänioikeus, uusi musiikki, tiede, sato, lukutaito, demokratia, lasten syöpäparantumiset, tyttöjen koulunkäynti, uhanalaiset eläinlajit, sähköistyminen, matkapuhelimet, vesi, internet ja rokotus.

”Globaalia edistymistä on vaikea nähdä katsomalla ikkunasta ulos.” Se on todellakin totta. Myös se, että ylhäältä mäetkin näyttävät aina matalammilta. Kun katsomme maailmaa 4 tulotason maasta ja elämästä, näemme kaiken allamme huonompana. Todellisuudessa Suomenkaan 50 vuotta sitten ei elämä ole ollut ruusuilla tanssimista. Suomikin on kehittynyt hurjaa vauhtia viimeiset vuosikymmenet. Tai oikeastaan koko maailman kehittyminen on nopeutunut samankaltaista tahtia.

Kirja avasi omalta osaltani silmiäni maailmaan. Silti tiedostan kuuluvani normaaliin ihmisryhmään, joka tykkää silti nähdä maailman niin kuin on ennekin nähnyt. Nyt kuitenkin järjellä tiedän, miten yleisimmät asiat oikeasti ovat.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!