Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Faktojen maailma

Kirjoitettu 25.05.20
Esseen kirjoittaja: Lari Nikkanen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Faktojen maailma
Kirjan kirjoittaja: Hans Rosling
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tämä kirja oli hyvä valinta tähän vallitsevaan maailmantilanteeseen, sillä se tavoittelee lukijan muodostamaan helposti faktapohjaista yleiskuvaa maailmasta. Koronauutisista olen kyllä perillä suhteellisen hyvin, mutta tämä teos toden totta vei ajatukset myös hieman muihin suuriin aiheisiin. Alkuun kirja haastoi pienimuotoisella kyselyllä, missä kysyttiin muun muassa koulutuksesta, taloudesta, elinajanodotteista ja muista koko maailman väestöön liittyvistä aiheista. Kyselyn tulos hieman hätkäytti, sillä jotenkin sitä on muodostanut päähänsä tietyt oletukset, ja todellisuudessa suurissa määrin tietoisuuteni oli puutteellista. Tämä johtunee siitä, että aiheisiin liittyvät uutiset ovat usein niitä äärimmäisyyksiä, jotka toki jäävät paremmin mieleen ja mieli muodostaa täten asioista omat olettamuksensa.

Voiko olla, että nämä oletukset asioista rajoittavat tekemistämme myös tiimiyrityksessämme ja sen projekteissa? Moni hyvä idea on kaatunut aikaansaamattomuuteen, jonka pohjimmaisena ”mörkönä” on oikeasti ollut vain ennakko-oletukset, jotka ovat ajaneet ideat alas jo ennen todellisia kokeiluja. Mikäli ajateltaisiin faktapohjaisesti heti tunnistaessa tarvetta johonkin palveluun tai tuotteeseen, saataisi varmasti parempi käsitys siitä, miten ja missä mittasuhteissa jotakin ideaa tulisi toteuttaa. Olettaminen ja arvailu ajaa meitä toimimaan harkitsemattomasti, taikka ajaa tekemisen tason nolliin jo ennen kokeilua. Faktaa on myös se, että puute tai ongelma ei edelleenkään ole pohjimmiltaan ratkaistu, kun koko projektia ei saatu edes vauhtiin.

Koronarajoitteet toki vaikuttavat tämän hetken liiketoimintaan suuresti, ja se on osasyy ehkä hieman liialliseen varovaisuuteen projektien starttaamisessa. Näin jälkiviisaana kun katson ikkunastani Jyväskylän sataman suuntaan voin todeta, että suunnittelemallemme drinkkibaarille olisi aivan varmasti ollut kysyntää. Ihmiset ovat tällä hetkellä siellä, missä oleskelu on sallittua. He käyttävät runsaasti kaikkia lähellä olevia vielä toistaiseksi auki olevia palveluja, koska monet ovat viettäneet aikaansa kotona jo useamman kuukauden ajan.

Kirjassa on listattu viisi globaalia uhkaa, josta pitäisi kantaa huolta. Heti ensimmäisenä on mainittuna Globaali pandemia, mikä nyt näyttäisi pahasti tulleen todeksi. Tautiepidemioiden suhteen on reagoitu poikkeuksetta liian hitaasti, mikä on aiheuttanut epidemian levitessä taloudellisia tappioita, elinajanodotteen laskun ja työllisyystilanteen romahduksia. Kirjan kirjoittaja, lääkäri, tutkija ja luennoitsija Hans Rosling on jo nähnyt lähes vastaavan tilanteen tutkiessaan Ebolaa ja sen leviämistä. Yhtenä merkittävimpinä asioina hän korostaa dataa, eli faktapohjaisia lukuja, joita tarkastelemalla tilanteisiin osattaisiin reagoida oikein ja järjestelmällisesti. Pelon ja vaiston sijaan datan hyödyntäminen on ainoa oikea ratkaisu, jota hyödyntämällä pystytään levittämään tietoisuutta ja reagoimaan suunnitelmallisesti tulevaan. Kiire ja niin sanottu draamavaisto saa ihmiset toimimaan ”nyt tai ei koskaan”- tuntemuksien varassa, jolloin päätökset ovat harkitsemattomia ja aiheuttavat lopulta enemmän harmia kuin hyötyä.

Yhteenvetona kirjasta voin tiivistää, että se tarkastelee asioita maailmanlaajuisesti keinoin, jotka pitkällä ajanjaksolla ovat ratkaisukeskeisiä ja ennaltaehkäiseviä tulevaisuuden ongelmien ehkäisemiseksi. Tiedot perustuvat faktaan, jota seuraamalla pystyy lukija luomaan avaran kuvan tämänhetkisestä globaalista tilanteesta. Eroavaisuudet eri kansakuntien välillä ovat edelleen suuret, ja toimiminen yhteistyössä levittäen tietoisuutta tasaisesti kaikille on mahdollisesti ratkaisu tulevaisuuden parempaan maailmaan.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!