Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Fight Back

Kirjoitettu 28.09.18
Esseen kirjoittaja: Ida-Maria Muilu
Kirjapisteet: 2
Kirja: Fight Back
Kirjan kirjoittaja: Pekka Hyysalo
Kategoriat: 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kesällä sain vihdoin aikaiseksi kuunnella Pekka Hyysalon Fight Back –kirjan, joka on ollut minulla jo pitkään kirjalistallani. Tiedän suunnilleen Hyysalon tarinan, mutta oli mielenkiinoitoista kuulla tämä tarina kokonaan hänen kertomana. Kirja on koskettava, erityisesti, kun jaamme saman kiinnostuksen kohteen (freestylehiihdon) ja hän puhuukin paljon myös minulle tutuista ihmisistä ja kisapaikoista. Tämä kirja pistää ajattelemaan, kuinka emme oikeasti voida tietää mitä huomenna tulee tapahtumaan ja kuinka tulisi oikeasti osata elää hetkessä ja arvostaa sitä, mitä itsellä on juuri nyt.

Pekka Hyysalo oli merkittävä suomalainen freestylehiihtäjä, jonka ura päättyi vakavaan loukkaantumiseen keväällä 2010. Hän oli koomassa 17 päivää ja ennuste oli erittäin huono. Vaikka Hyysalo alkoi toipumaan paremmin, kuin ennusteet antoivat odottaa, kävi hän mielensä kanssa monta kertaa erittäin pohjalla. Hän joutui opettelemaan puhumaan ja kävelemään uudestaan ja joutui luopumaan hänen elämänsä tärkeimmästä asiasta – laskettelusta.  Kun Pekka kysyi hoitajiltaan, milloin hän pääsisi laskettelemaan, hoitajat vastasivat hänelle, että hän saa olla tyytyväinen, että on edes elossa.

Kuitenkin jo kuusi kuukautta onnettomuuden jälkeen hän pystyi kävelemään itsenäisesti ja jo 11 kuukauden jälkeen hän nousi suksille. Myöhemmin on todettu Pekan hyvän fyysisen kunnon olleen ratkaiseva tekijä kriittisessä toipumisvaiheessa, mutta mielestäni toinen, joka on varmasti voimakkaasti vaikuttanut tähän on asenne. Monta kirjan lukua Pekan elämä vaikutti olevan niin huonosti, kuin se vain voisi olla, mutta niin siitä vaan noustiin. Pekka ymmärsi, että hänen täytyy arvostaa elämäänsä ja ottaa siitä kaiken irti, mitä hänellä oli vielä jäljellä. Hän ei pystynyt laskettelemaan, mutta innostui tuomaroimaan kisoja ja myöhemmin perustamaan oman yrityksen Fight Backin, jonka avulla hän pystyi rahoittamaan omaa kuntoutustaan sekä lisäksi auttamaan muita, jotka ovat samassa tilanteessa.

Ja tässä on asenne, mistä meidän ihan kaikkien pitäisi ottaa mallia. Meidän tulisi oppia näkemään elämiemme hyvät asiat ja osata arvostaa sitä, mitä miellä on. Liian usein osaamme arvostaa asioita silloin kuin, niitä ei enää ole. Pekka myös ymmärsi, miten hän voisi hyödyntää omaa huonoa tilannettansa ja auttaa näin muita samassa asemassa olevia selviytymään. Voimmeko itse hyödyntää omia (toivottavasti vähemmän rankkoja) kokemuksia johonkin? Toinen juttu, josta jokainen voisi ottaa mallia on Pekan yltiömäinen positiivisuus. Hän ei katkeroitunut, koska häneltä ”vietiin” rakas harrastus, vaan oppi näkemään asian valoisat puolet.

Kolmas asia, joka varmasti auttoi Pekkaa selviytymään tästä koettelemuksesta, oli ihmissuhteet ja verkostot. Kukapa nyt jaksaisi sairaalassa maata monta kuukautta ilman, että kukaan kävisi katsomassa. Kirjassaan Hyysalo kertookin, kuinka parhaat hetken sairaalassa olivat ne hetken, kun perhe, tyttöystävät tai muut ystävät kävivät moikkaamassa. Kun Pekka oli päässyt sairaalasta, auttoivat hänen freestyle verkostonsa pääsyssä takaisin laskettelun pariin kuvaamaan ja tuomaroimaan kisoja. Lisäksi ne auttoivat ja tsemppasivat häntä luomaan Fight backin.

Tässä onkin taas hyvä muistutus verkoston tärkeydestä. Ikinä et tiedä, milloin tulet oikeasti niitä tarvitsemaan, mutta kuinka pitkälle voitkaan niiden voimalla mennä. Tämän takia onkin todella tärkeää muistaa rakentaa näitä verkostoja ja sen jälkeen pitää niistä vielä huolta.

Kirja oli silmiä avaava ja sai miettimään omaa asennetta. Vaikka olen luonteeltani positiivinen, voin ottaa Pekalta mallia siitä, etten anna pienten yksityiskohtien lannistaa. Lisäksi täytyy osata kääntää epäonnistumiset voitoksi. Mitä tästä opimme ja kuinka voimme hyödyntää tätä jatkossa? Lisäksi kirja toi taas muistutusta tästä verkoston voimasta. Nyt siis nokka kohti verkostointitapahtumia ja LinkedIniä!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!