Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Fish!

Kirjoitettu 03.06.13
Esseen kirjoittaja: Sakari Lähdesmäki
Kirjapisteet: 2
Kirja: Fish!
Kirjan kirjoittaja: Stephen C. Lundin, Harry Paul & John Christensen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Fish!

 

Stephen C.Lundin, Harry Paul ja John Christensen ovat miehet Fish! kirjan takana. Kirja antaa käytännöllisiä vinkkejä siihen, kuinka parantaa työmoraalia ja samalla saada ihmiset rakastamaan työntekoa. Esseesäni pyrin avaamaan sen mistä fish-filosofia koostuu.

 

Ihmiset viettävät suurimman osan ajastaan, jollain tavalla työhön liittyen, kirjan mukaan peräti 75% kaikesta ajastaan. Itselläni on tavoitteena tulla työskentelemään semmoisella alalla, mistä todella pidän, joten ajatus vastenmielisestä työstä tuntuu vaikealta. Toisaalta työhön kuin työhön varmasti turtuu, ja tällä hetkellä maailman parhaimman kuuloisestakin ammatista häviäisi luultavasti ajan kanssa hohto. Kirjan siis pyrkii antamaan kaavan siihen kuinka työstä, johon niin paljon käytämme aikaa, saisi mielekästä, jopa energisoivaa. Fish-filosfia on lähtöisin Seattlelaiselta kalatorilta, jossa yksitoikkoisesta kalamyyjän työstä on tehty hauskaa, niin työntekijöille kuin asiakkaillekin. Kirja antaa kyseisen filosofian käytäntöön viemisestä myös johtajuus näkökulman, kirjan päähenkilön Mary Janen kouliessa kuolettavan ilmapiirin omaavan osaston takaisin elävienkirjoihin.

 

Fish Filosofia

 

Fish-filosofian perusta koostuu neljästä kohdasta:

 

1.Päätä asenteesi

2.Leiki

3.Piristystä päivään

4.Ole läsnä.

 

Päätä asenteesi.

 

Koko filosofia perustuu siihen millaisen asenteen päätät omaavasi, päivittäin tai pitkällä tähtäimellä koko elämällesi. Asenne on pään sisäinen tapahtuma, johon voit vaikuttaa. Jos asennoidut esimerkiksi uuteen asiaan myönteisesti, olet vastaanottavaisempi ja niin myös saat asiasta enemmän irti. Vaikka et välttämättä voi vaikuttaa tapahtumien kulkuun, voit vaikuttaa siihen miten asennoidut niihin. Hyvään työilmapiiriin johtava asenne, on tietenkin niinkin yksinkertainen kuin asennoituminen myönteisesti työhön. Asennoitumisesi ratkaisee, millainen työpäivästäsi tulee.

 

Leiki

 

Vaikka työ tuntuu tänäpäivänä olevan jonkilainen tärkeyden mittari, voi töitä tehdessä ja sen lomassa pitää hauskaa. Kun ihmisillä on hauskaa, he ovat tutkitusti myös luovempia, mikä taas johtaa parempaan tulokseen kasvu orientoituneessa työelämässä. Työhön voi suhtatua vakavasti, mutta silti pitää hauskaa, tällöin työstä itsestään tulee palkitsevaa eikä pelkkä keino saada palkintoja, selvän läpinäkyvän vision ohella.

 

Piristystä päivään

 

Tuomalla piristystä arkeen, synnytät muistoja. Muistot säilyvät pitkään, ja näin myös yrityksesi asiakkaat kokevat työskentelyn kanssanne ainutlaatuisena. On tärkeää muistaa, ettei hauskan pitoa tarvitse hävetä, vaan sen pitää näkyä myös asiakkaille. Tämän olemme ottaneet myös omassa tiimissämme selkeästi esille, mikä osin johtuu myös tiimiakatemian omalaatuisesta oppimistavasta. Koska meistä kukaan ei ole vielä minkään alan rautainen ammattilainen, voimme yhtä hyvin oppia yhdessä asiakkaiden kanssa. Pyrimme luomaan pitkäkestoisia ja tiiviitä asiakkuussuhteita, joissa yhteydenpito on molemmin puoleista. Silloin kun asikkaiden ja työyhteisön piristäminen toimii, se antaa energiaa.

 

Ole läsnä

 

Jälleen kerran läsnä oleminen tulee esille. Kiinnitä huomiosi ulos päin, älä sisään päin. Keskity siihen mitä olet tekemässä, kuuntele mitä sinulle sanotaan ja huomio muut läsnäolijat.  Tulisi pyrkiä siihen, että läsnäolo olisi aina 100%.

 

Fish-kirja oli helppolukuinen ja selkeä opus myönteiseen työilmapiiriin pääsemiseksi. Se kirkasti entisestään itsestään selviä asioita työmoraalin kannalta, ja sai ajattelemaan kuinka pienillä teoilla voi vaikuttaa niinkin suureen asiaan, kuin työmoraaliin. Kirjasta on helppo pyrkiä viemään suoraan omaan tekemiseen fish-filosofia kokonaisuudessaan.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!