Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

FISH! Asenteen muutos.

Kirjoitettu 27.09.13
Esseen kirjoittaja: Katri Rutanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: FISH!
Kirjan kirjoittaja: Stephen C. Lundin, Harry Paul ja John Christensen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olen kuullut monen kehuneen FISH! -kirjaa, ja tiimikaverillani Iidalla se oli sattumalta kirjahyllyssä. Kirjan etukannessa luvataan sen parantavan työmoraalia ja saavan rakastamaan työntekoa. Sen on kirjoittanut Stephen C. Lundin, Harry Paul ja John Christensen. Esimerkkinä hyvän asenteen työympäristöön käytetään Seattlen kuuluisaa Pike Place -kalatoria. En tähän esseeseen avaa sen kummemmin kirjan juonta, vaan lähinnä siitä poimittuja ajatuksia ja toimintatapojen muutoksia. FISH! -filosofia on tunnettu ympäri maailman ja sille löytyy mm. omat nettisivut: http://www.charthouse.com/content.aspx?name=home2.

Olen huomannut itsessäni jonkinnäköisen asenteen muutoksen tässä syksyn alussa. Tämä kirja tuki ajatuksiani todella hyvin, enkä oikein ymmärrä miksi se on vain yhden kirjapisteen arvoinen. Asiat siinä ovat yksinkertaisia, mutta niiden vieminen käytäntöön ei ole niin yksinkertaista. Työ on sellaista minkälaiseksi sen itse teet, siinä kirjan pääajatus. Meillä on tiimissä ollut sellainen vaihe käynnissä, että mikään ei jaksa innostaa. Jos joku innostuu, niin muut eivät ole hänen puolestaan innostuneita ja tunne lopahtaa. Jos kalatorin ihmiset ovat pystyneet tekemään työstään hauskaa ja palkitsevaa, miksemme me? Miten muutos on mahdollista?

1. Usko itseesi

Jos ei usko siihen, että pystyy muuttamaan negatiivista asennetta työssään, ovat mahdollisuudet muutokseen olemattomat. Vaikka uudenlainen ajattelutapa tuntuisi kuinka teennäiseltä, on siihen uskottava. On myös uskottava siihen että itse pystyy siihen! Keväällä asennoitumiseni tiimiämme kohtaan oli todella huono. Keskityin niihin asioihin mitkä mättivät ja märehdin niitä uudelleen ja uudelleen. Tämä ei pitkällä tähtäimellä ole kovinkaan hyödyllistä, se syö omaa itseä ja myös muita. Olen ehkä alitajuntaisesti kesän jälkeen muuttanut asennoitumistani, ja uskomista muutokseen – nyt se alkaa näkyä.

2. Rohkene muuttua ja valitse asenteesi

Muutoksen tekemisestä on tehtävä päätös. Minä olen päättänyt muuttua. Itselläni tämä oli melkoisen psyykkauksen ja mietinnän takana. Jos olisin tehnyt päätöksen vain hetken mietinnän jälkeen, se tuskin olisi ollut kovin kestävää. Olen päättänyt että se, millaiseksi vaikkapa Tiimiakatemian koen, on itsestäni kiinni. Muutoksen näkyminenhän on eri asia, sekin voi olla hidas prosessi mutta tärkeintä on, että ajattelutapa on uusi. Kaikki seuraa varmasti itsestään kun itse uskon omaan ratkaisuuni. Toivon ennenkaikkea että pystyn tällä vaikuttamaan myös muihin ihmisiin! Koska silloin, jos itseltä usko meinaa loppua, voi luottaa siihen että on joku joka muistuttaa asenteen merkityksestä.

”…asenteen valitseminen ja uhriksi tekeytyminen ovat toisensa poissulkevia.”

Uhriksi tekeytymisellä tässä tapauksessa tarkoitetaan sitä, että aina kun joku asia on huonosti tai ei ole kiinnostusta mihinkään, niin syy on jossain muualla kuin omassa itsessä. Sen olen oppinut että asiat eivät aina voi olla ihanasti tai niin kuin itse sen toivoisit olevan, ja tähän asti olen valittanut ja tyytynyt kohtalooni. Miksen ole voinut tehdä parasta mahdollista sillä mitä on? Oikealla asenteella asioiden laita muuttuu huomattavasti.

3. Ei pidä lakata oppimasta ja kehittymästä

Olen alkanut pistämään merkille sitä, kuinka monet ihmiset elävät ns. horroksessa. Mikä siinä on, että uuden oppimisen halu katoaa samantien kun esimerkiksi ammattikoulu on saatu päätökseen? Näin käy ihan varmasti monelle pidempäänkin kouluttautuneelle. Enkä tarkoita pelkästään oppimista työelämän asioissa, vaan muutenkin. Ikäänkuin lyödään hanskat tiskiin ja ollaan valmiita lipumaan kohti eläkeikää turvallisessa ympäristössä.

”Katselemalla voi nähdä paljon.” –Yogi Berra

Ei pitäisi unohtaa ikinä sitä että uuden tiedon etsiminen ja löytäminen tuo lisää sisältöä elämään. On myös todella kivaa huomata, kun oikeasti on kehittynyt jossain ja näkee tulokset. Tässä suhteessa olen ikionnellinen siitä että tulin Tiimiakatemialle, sillä muuten olisin voinut luisua horrokseen. Toivon todella ettei niin tule koskaan käymään!

4. Ole ylpeä siitä mitä teet

Vähättelen usein mielessäni tekemisiäni. Minkä ihmeen takia? Jos nyt kelaan aikaa taaksepäin muutaman vuoden, mitä entinen minäni olisi ollut mieltä tämän hetken tilanteestani? Katri 19v. olisi ollut melko ihmeissään ylipäätään siitä miten paljon olen ensimmäisen Tiimiakatemiavuoden aikana muuttunut saatika asioista mitä olen tehnyt. Projektini eivät saata olla niin ihmeellisiä jos verrataan joidenkin muiden ihmisten saavutuksiin, mutta miksi pitäisikään vertailla? Minä olen minä ja teen asiat omaan tyyliini. Tähtään siihen mikä minua kehittää. Itsensä väheksyminen on vain ja ainoastaan turhaa, mutta tietynlainen nöyryys tulee muistaa aina.

5. Piristä päivää

Saan mielihyvää siitä jos saan tehtyä jonkun toisen edes hetkeksi iloiseksi. Miksen siis tekisi niin useammin? Kuulostaa toki itsekkäältä sanoa, että haluan tehdä ihmisiä iloiseksi jotta olisin itsekin iloisempi. En usko että siitä mitään haittaakaan on. Turhat äkkinäisessä ärsyyntymisessä heitetyt kommentit, jotka eivät auta ketään, olisi syytä jättää pois. Teen kuitenkin kokoajan mielessäni huomioita ihmisistä mm. siitä että mikä heissä on hyvää. Nämä voisi sanoa ääneen useamminkin vaikka ne olisivat kuinka pieniä juttuja. Tässä olisi paljon opittavaa esimerkiksi tiimimme Ibrahimilta!

6. Ole läsnä

Olen lukenut jonkin matkaa Dale Carnegien Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa -kirjaa, ja siellä painotetaan juuri tätä asiaa. KUUNTELE, kun sinulle puhutaan. Ole aidosti kiinnostunut siitä mitä toinen haluaa sinulle kertoa. Ei ole isoja muutoksia omassa toiminnassa todellakaan, mutta vaikutukset voivat olla isot! Liian usein ajattelen jotain ihan muuta asiaa kun joku kertoo minulle itselleen tärkeää asiaa. Jos haluan itselleni arvostusta, tulee minun arvostaa myös muita.

”Elämä on niin arvokasta ettei kannata tuhlata yhtään aikaa, saati sitten puolia valveillaoloajasta negatiivisen energian kaatopaikalla.”

Kannattiko lukea?

Yksinkertainen vastaus: Kyllä! En ole hetkeen lukenut kirjaa josta heräisi näin paljon ajatuksia. Ja edelleen kyseenalaistan tuon yhden kirjapisteen arvioinnin, sillä tässä pienessä opuksessa on juttuja, joita jokaisen pitäisi sisäistää. Toivon että jos joku tämän esseen lukee, lukee myös tuon kirjan ja saa yhtä hyvän mielen kuin minä. Eipä sitten muuta.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!