Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Flow

Kirjoitettu 13.09.18
Esseen kirjoittaja: Juuso Oinonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Flow
Kirjan kirjoittaja: Mihaly Csikszentmihalyi
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

DISCLAIMER – TÄMÄ ARTIKKELI EI KERRO FLOW-FESTIVAALISTA

 

Kaikki tietävät suurin piirtein mitä flow tarkoittaa. Suoraan suomennettunahan se tarkoittaa virtaa ja tässä yhteydessäkään merkitys ei ole juuri eri. Flow on sitä, kun keskittyy täysillä johonkin. Se on sitä, kun yksikään murhe tässä maailmassa ei paina ja sekä keho, että mieli ovat harmoniassa tekemässä tiettyä asiaa. Tekeminen siis ikään kuin virtaa vaan eteenpäin. Flow-tilaan päästyään ajan kulku saattaa hämärtyä, kun kaikki fokus on yhdessä asiassa. Tämä tila on myös se, missä parhaiten voi nähdä kehitystä omassa toiminnassaan.

Flow-tilaan pääseminen ei ole mitään rakettitiedettä, vaan perusteiltaan aivan simppeliä. Flow-tila on risteyskohta, jossa oma osaaminen ja tekemisen haastetaso kohtaavat. Ja mitä parempi osaaminen ja korkeampi haaste ovat, sen paremmalta se tuntuu.

Flow_pieni

Katsotaanpa kuvaajaa. Vasemmassa alalaidassa on apatian valtaama tila. Esimerkiksi TV:n katselun voisi sijoittaa sinne. Se tuskin tarjoaa kenellekään minkäänlaisia haasteita saatika sitten vaadi taitoa.

Vasemmalla ylempänä taasen on ahdistus. Kuvittelepa tilanne, jossa haaste on ollut lyömätön. Tilanne, jossa osaamistasosi ei ollut lähelläkään sitä, mitä haaste olisi vaatinut. Jo ajatus alkaa ahdistamaan. Minulle kävi tällainen tapaus viimeksi eilen. Minun oli määrä valmistaa eräälle yritykselle Google-mainontaa varten mainosbannereita. Kuten varmaan arvaat, minun graafisen suunnittelun kokemukseni rajoittuu lähinnä faceswappeihin Tiimiakatemialaisten ja Marvelin supersankareiden välillä. Hinkkasin bannereita noin neljän tunnin ajan, aluksi innoissani kun saa tehdä jotain uutta, mutta lopussa äärimmäisen ahdistuneena, kun lopputuloksesta ei tullut amatööritason näköistä kummempia niin millään. Lopulta päätin luovuttaa niiden suhteen ja myönsin tänään, että tehtävä oli mahdoton. Sen jälkeen asiat saatiinkin ihan hyvin hoidettua.

Oikealla alhaalla näemmekin tylsistymisen sektorin. Mitä tapahtuu, kun olet ”liian hyvä” ja haasteet vaikkapa musiikissa ovat luokkaa ”neljän soinnun poppibiisi”. No tylsistyyhän siinä ja keskittymisen herpaantuminen on taattu, kun mieli vaeltaa pitkin maita ja mantuja lopulta päätyen siihen Saarioisten maksalaatikkoon, jonka aiot keikan jälkeen syödä. Musiikissa minulle harvemmin näin käy, koska olen niin paska. Sitä vastoin vaikka kuinka työstäni pidänkin, tulee siellä välillä tylsistymisen hetkiä, kun joutuu tekemään seitsemännettä kertaa samaa perusmainosta, jossa ei ole mitään erikoista, mutta joka toimii.

Viimein pääsemme itse flow-tilaan. Kun tekeminen on sopivan haastavaa omalle taitotasolle, on sinne pääseminen jopa helppoa. Ylimääräiset ärsykkeet eivät enää kiinnostakaan niin paljon kuin vaikka tuossa maksalaatikko-casessa. Itse pääsen flow-tilaan lähes aina säveltäessäni. Erilaisten asioiden kokeilun into saattavat paikata vähän teorian tuntemuksen puutteitani ja se tarjoaakin aina uusia haasteita. Uuden luominen ja välitön palaute lopputuloksen kuuntelussa puskevat eteenpäin tekemään yhä enemmän, kokeilemaan entistä mielenkiintoisempia koukkuja ja rakenteita, jotka eivät normaalisti tulisi mieleenkään. Muistan monia kertoja, kun olen istunut tietokoneen edessä kitara sylissä ja näpyttänyt nuotteja koneelleni ennätystahtia ja huomannut, että talonyhtiössäni on tullut hiljaisuus kolme tuntia sitten. Ehkä olisi pitänyt lopettaa aiemmin, tai ehkä ei. Miksipä sitä turhaan flow-tilasta itseään pois potkisi? Olen minä näin ammatillisestikin kokenut flown lukuisia kertoja. Ensimmäisenä varmaan tulee mieleen se kerta, kun ensimmäisen kerran Facebookissa kokeilin A/B -testausta metodina oikein kunnolla ja ajan kanssa. Uusi asia tarjosi tarvittavan haasteen taitotasolleni siinä vaiheessa ja kuuden pintaan huomasinkin toimistolla katsoa viimein kelloa. Yli 60 eri mainosversiota viidellätoista eri kohdennuksella olivat tehneet tehtävänsä.

 

Flow-tilaan tulisi päästä useammin ja pidemmäksi aikaa. Eikä se mikään mahdoton tehtävä todellakaan ole. Tylsistä asioista haastavampia tekemällä lähennellään flowta. Jos jokin ahdistaa, sen opettelu alkeista asti helpottaa haasteen ja taitotason keskenään lähentymistä. Kaikessa tekemisessään ei tietenkään voi päästä flow-tilaan, mutta enemmän on aina enemmän!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!