Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Flow ja tarkoituksen luominen

Kirjoitettu 03.04.13
Esseen kirjoittaja: Aleksi Ihalainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Hyvä bisnes, johtaminen, flow ja tarkoituksen luominen
Kirjan kirjoittaja: Mihaly Csikszentmihalyi
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.1. Johtavat ajatukset, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Halusin lukea tämän, koska tarvitsen tällä hetkellä flow tilan projektien tekoon, minusta tuntuu etten pääse siihen tilaan niin usein kuin haluaisin. Täältä löytyi hyviä vinkkejä ja tarinoita, miten kehittää työn mielekkyyttä ja asioiden etenemistä pelkän tunnetilan muutoksella. Huomasin kuinka paljon itse pystyn vaikuttamaan kaikkien muidenkin vireystilaan omilla tekemisilläni ja sanomisillani.

Tänään kävimme johtavia kysymyksiä, mikä laittoi miettimään mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä itselle, kuinka haasteet vievät itseä eteenpäin ja koko tiimiyritystä.

 

Palautteen puute ei ole ainoastaan alaisten, vaan myös johtajien ja yritysten ongelma.

Tämä oli erittäin hyvä, kun annoimme jory:lle palautetta, jota he kaipasivatkin jotta voisivat kehittyä ja miettiä asioita eri näkökulmasta. Liian monessa yrityksessä johtajat eivät saa palautetta jonka takia yritys ei kehity. Johtajat kuitenkin tekevät linjauksia joita työntekijät toteuttavat, jos ne ovat ”vääriä” niin mihin suuntaan yritys silloin menee.

 

Työ, joka  vaatii  ihmisen kyvyistä  vain murto-osan, muuttuu pian taakaksi. Ihmisestä tuntuu, että suurin osa hänen taidoistaan jää käyttämättä ja tuhlaantuu. Tätä olen huomannut meidänkin tiimissä, kun ei anneta tarpeeksi haastavia tehtäviä joillekin, niin suorituksetkin ovat keskinkertaisia tai hyvin laimeita. En itsekään pysty aina panostamaan täysillä johonkin asiaan mikäli se tuntuu niin helpolta, että kuka tahansa sen voisi hoitaa. Pitäisi osata asennoitua jokaiseen työtehtävään, niin että hoitaisi sen niin hyvin kuin pystyy, jonka avulla jaksaisi tehdä vähäpätöisemmätkin asiat loppuun asti.

 

Flow`n virtaamista työpaikoilla jarruttavat esteet, jotka sotivat flow`n toteutumisen ehtoja vastaan. Aivan liian usein työ ei tarjoa selviä päämääriä, kunnollista palautetta, taitojen ja haasteiden tasapainoa, hallinnan tunnetta ja mahdollisuutta joustavaan ajankäyttöön.

Päämäärän puuttumisesta puhuimme paljon tänään johtavien ajatusten pajassa, se herätti hyvää keskustelua ja rupesin itsekin miettimään, että meidän tiimiltä puuttuu edelleen selkeä päämäärä jota kohti meidän pitäisi mennä. Sen asettaminen on todella vaikeaa, kun  kaikkien pitäisi sitoutua siihen yhtälailla, mutta ilman sitä en tiedä mihin suuntaan olemme menossa.

Pääsimme aiheissa myös joustavaan ajankäyttöön, joka jakoi mielipiteitä, mutta kaikki olivat yhtä mieltä yhdestä asiasta, jos ajankäytössä ei oteta kolmatta osapuolta huomioon ja jätetään hänet huomiotta se syö luottamusta monenkin ihmisen väliltä. Itsekin olen joskus jättänyt huomioimatta joitakin henkilöitä, mikäli en ole tuntenut heitä sillä hetkellä niin tarpeellisiksi, mutta en ole heille sitä selittänyt sen tarkemmin miksi olen niin käyttäytynyt.

Palautteen saaminen on hyvin tärkeää, oli sitten missä tahansa töissä tai opiskelemassa. En ole mikään kovimmista palautteen antajista, jossa minulla on parannettavaa, mutta toisaalta taas toivon saavani palautetta hyvin sekä huonosti tehdyistä asioista. Tässäkin asiassa, jos ei itse ole valmis antamaan palautetta, ei sitä tule varmasti saamaankaan niin paljoa. Olen huomannut tiimissämme huimaa kehitystä tässäkin asiassa, kun alussa kaikki antoivat hyvin pinta puolista palautetta ja varoivat sanomisiaan, mutta kun alkaa tuntea miten ja kenelle voi sanoa palautetta, se alkaa olla niin paljon helpompaa ja luontevampaa.

Totuus liike-elämässä on se, ettei mitään tehdä yksin. On luotava ilmapiiri, jossa kaikki haluavat antaa parhaansa. Ei voi tilata ketään tekemään parastaan.

Tämä pisti minut miettimään hyvin paljon, onko meillä projekteissa ja tiimeissä tarpeeksi tukea, luottamusta ja uskoa muihin, että he tekevät parhaansa. Välillä minusta ainakin tuntuu, että vain odotetaan parasta mitä joku voi tehdä, eikä tueta kaikkia tekemään parasta. Sekin on vaikeaa taas tietää miten jokainen tukea ja kannustusta haluaa omalle kohdalleen, mutta sekin kyllä selviää ajan kanssa. Meillä kuitenkin tiimissä perus ilmapiiri on mielestäni rakentava ja eteenpäin vievä, josta olen hyvin kiitollinen.

 

 

Osuuskunta Millio

Aleksi Ihalainen

aleksi@millio.fi

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!