Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Flow löytäminen ja hallinta

Kirjoitettu 24.02.18
Esseen kirjoittaja: Aatu Jaanson
Kirjapisteet: 1
Kirja: Flow - mene ja onnistu
Kirjan kirjoittaja: Leena Matikka
Kategoriat: 9.08. Henkinen kasvu

Flow löytäminen ja hallinta, 3.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

Leena Matikka käsittelee teoksessaan Flow – mene ja onnistu flowta huippu-urheilun näkökulmasta ja kuinka siihen pääsee ja mitkä ovat sen fyysiset edellytykset.

 

Heti alkuun kiinnitän huomiota siihen, että flow-tilan saavuttamiseksi voi olla hyvin erilaisia fyysisiä vaatimuksia. Kirjassa käsitellään flowta pääsääntöisesti vain urheiluun liittyen, mutta flown voi löytyä monista muistakin paikoista, kuten siivoamisesta, kirjoittamisesta, lukemisesta tai vaikka musiikin kuuntelussa.  Itse olen kokenut todellisen flown urheilussa vain kerran, vuonna 2014 kun jaksoin vielä käydä aktiivisesti salilla, oli noin kuukauden mittainen pätkä, kun treeni kulki todella hyvin ja jokaisen salikerran jälkeen jäi voittaja fiilis. Näin kuitenkin flow pääsi hiipumaan ja sittemmin on salilla käyntikin jäänyt. Nykyään pystyn löytämään flown muista asioista ja tiedänkin melko hyvin, miten saan houkuteltua itseni oikean laiseen zoneen, josta sitten pääsee pikkuhiljaa kehittymään flow. Zonen ja flown välinen ero oikeastaan on se, että zonessa oleminen tarkoittaa lyhytaikaista flow tilaa, mutta sitten kun samassa aiheessa pääsee zoneen riittävän usein peräkkäin, tai zone tila jatkuu riittävän pitkää, syntyy siitä flow tila. Itselläni flown ja zonen tavoittelussa usein auttaaa se, että pystyn kuuntelemaan musiikkia samalla kun teen jotain. Ja myös sillä minkä laista musiikkia kuuntelen, on suuri vaikutus. Esimerkiksi siivotessa psykedeelinen trance toimii parhaiten zoneen pääsemisessä, ja nopeasti zonesta ehittyy flow tila, ja pian koko asunto onkin siivottu. Puolestaan esseitä kirjoitellessa Hardstyle toimii hyvänä motivaattorina ja saa tekemisen meiningin päälle, sama myös kävellessä tai juostessa. Työn teossa flown saavuttamisessa auttaa, musiikin lisäksi myös työympäristö ja työkaverit. Jos ilmapiiri on hyvä ja töissä on hyvä ja hauska olla, on flown saavuttaminen myös paljon helpompaa. Itselläni musiikin lisäksi flown saavuttamiseen ehkä suurimpana vaikuttaa juuri ilmapiiri joka ympärilläni vaikuttaa.

 

Kun flow-tila on saavutettu, jos se on tarpeeksi vakaalla pohjalla, niin keskeytykset ja takaiskut eivät vielä välttämättä tuhoa koko flow-tilaa. Itselläni flow-tila usein nuupahtaa, jos tulee keskeytyksiä tai vastoinkäymisiä. Ja en ole vielä löytänyt mitään tehokasta keinoa, että tällaista ei aina tapahtuisi. Päällimmäisenä mitä kirjakin ehdotti, olisi että jos flown aikana tapahtuu vastoinkäymisiä, pitää niiden vastapainoksi saada nopeasti onnistumisia. Toisaalta jos vastoinkäymiseen osaa suhtautua oikein, voi se jopa ruokkia flow-tilaa, lisäämällä tehtävän haastavuutta. Tämän ymmärtämisessä ainakin itselläni vielä opettelemista, sillä omasta mielestäni sieltä on hauskin mennä mistä aita on matalin.

 

Nyt haastankin seuraavaksi itseni luomaan positiivisen flow-tilan itselleni, liittyen lukemiseen ja kirjoittamiseen, enkä anna tulevan matkustelun keskeyttää flowtani, joka usein aiheuttaa itselläni motivaatio heilahteluita puoleen ja toiseen. 24.3.2018 on kontrolli, kuinka kävi, sillä silloin on reissusta palattu ja arjen pitäisi olla palautunut melko normaaliksi.

 

Esimerkki erittäin hyvästä Hardstyle biisistä, jolla saa vaikka kävelyyn tai kirjoittamiseen hyvän rytmin.

Esimerkki erittäin hyvästä siivous biisistä:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!