Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Franchising – yrittäjyys

Kirjoitettu 22.02.13
Esseen kirjoittaja: Meri Metso
Kirjapisteet: 2
Kirja: Franchising - yrittäjyys
Kirjan kirjoittaja: Henri Laakso
Kategoriat: 3. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Erään asiakastapaamisen innoittaman päätin tarttua Henri Laakson Franchising –kirjaan, joka antaa kattavan kuvan ketjuyrittäjyydestä ja sen aloittamiseen liittyvistä seikoista. Luinkin kirjan melkein yhdeltä istumalta, suuren kiinnostukseni johdosta franchisingyrittäjyyttä kohtaan. Laakson mukaan kirja toimii hyvin oppikirjana niin aloitteleville, kuin jo toimiville franchisingyrittäjille ja kirjan luettuani voin todeta olevani samaa mieltä. Oppikirja avartaa muun muassa franchisingtoiminnan liiketaloudellisia puolia, franchisingantajan ja –ottajan toimintaa ja valintaperusteita, sekä määritelmän siitä kenelle tämän tyylinen yrittäjyys sopii erityisesti. Olen innostunut aiheesta niinkin paljon, että varasin paikan franchising-seminaarista, jossa pääsen täydentämään kirjan oppeja ja toivottavasti luomaan kontakteja muihin franchisingyrittäjyydestä kiinnostuneiden ihmisten kanssa.

 

”Franchisingtoiminnan on sanottu olevan menestyksen kloonausta – menestyvän liiketoiminnan monistamista.” Sanontaan on uskomista jos tarkastellaan tutkimustuloksia, joista käy ilmi se, että keskimäärin 2/3 kaikista yrityksistä lopettaa liiketoimintansa ensimmäisten viiden vuoden aikana, kun taas franchisingyrityksiä lopettaa samassa ajassa vain 1/10. Tulos on huikea ja saa minut ainakin kallistumaan vahvasti kyseiseen yritystoimintaan, ellen keksi itse jotakin toimivaa liikeideaa.

Yrittäjyydestä haaveileville franchising on hyvä vaihtoehto sen tuomien etujen ja tukitoiminnan kannalta. Muita positiivisia puolia ovat muun muassa aloittamisen helppous, yhteistyön ja itsenäisen yritystoiminnan edut, keskinäisen kilpailun minimointi, sekä turvallisuus. Franchisingottaja ei jää missään vaiheessa yksin, vaan hänellä on ympärillään kattava tukiverkosto, jolta saa parhaassa tapauksessa apua ja vertaistukea vaikeissa tilanteissa. Nämä ovat myös hyviä perusteita, jotka puoltavat franchising toiminnan kannattavuutta.

Minuun on tehnyt myös suuren vaikutuksen kaksi haastattelemaani franchisingottajaa. He ovat kertoneet konkreettisia tapahtumia toiminnan alusta lähtien ja siitä minkälaista heidän työ on arkipäivinä. Toki tämän tyyppisessä liiketoiminnassa on omat haasteensa ja vaikeudet, kuten tapaamieni yrittäjien kanssa kävi ilmi. Molemmat sanoivat, että rahoituksen saaminen oli alkuun hyvin hankalaa ja vaati kovasti kärsivällisyyttä. Myös jatkuva ”sääntöjen” noudattaminen tuntuu turhauttavalta joskus, sillä franchisingyrittäjyys ei mahdollista yhtä paljon luovuuden ja omien ideoiden hyödyntämistä, kuin esimerkiksi yksityisyrittäjyys. Pitää olla myös valmis puhaltamaan yhteen hiileen muiden ketjun yrittäjien kanssa, koska jokaisen panos on tärkeä menestymisessä. Jos yksi liike mokaa esimerkiksi jonkin kampanjan, se vaikuttaa negatiivisesti muihinkin liikkeisiin. Näin ollen jokaisen on hyvä heti alusta asti ottaa omakseen asenne: ” kaikki yhden, ja yksi kaikkien puolesta!”. Franchisingottajan pitää siis olla valmis hyväksymään toimintamallin periaatteet hyvine ja huonoine puolineen.

Franchisingottajan tulisi omata seuraavia piirteitä: halu ja kyky oppia uutta, sopeutuvaisuus ja avoimuus, sekä valmius tuotonjakoon. Näiden piirteiden pitäisi kummuta suoraan yrittäjästä itsestään alusta saakka, jotta sisäinen palo ja intohimo tämäntyylistä liiketoimintaa kohtaan pysyisi korkealla. Piirteet helpottavat myös huomattavasti antajan ja ottajan välistä yhteistyötä. Franchisingtoiminta voi olla toisinaan myös epävakaata ja tuotto miinuksella, kuten yrittäjyys yleensäkin. Tämän vuoksi myös hyvä paineensietokyky, vaikeiden aikojen voittaminen ja hyvät henkiset ja fyysiset resurssit ovat myös erittäin tärkeitä piirteitä franchisingottajalle.

Franchisingtoiminnan määritelmä

”Franchising on kahden itsenäisen yrityksen välistä, sopimukseen perustuvaa pitkäaikaista yhteistyötä, jonka puitteissa franchisingantaja luovuttaa franchisingottajalle oikeuden tietyllä alueella määrättyä maksua vastaan käyttää kehittämäänsä tavaramerkkiä, valmistusmenetelmää ja yrityksen toimintamallia jatkuvalla tuella suunnittelemansa ja valvomansa toimintaohjeen mukaisesti.”

–> Toiminta on siis yhteistyötä, jossa molemmat osapuolet tähtäävät menestykseen ja taloudelliseen varakkuuteen, hankkimalla kuitenkin itse toimeentulonsa. Franchisingottaja kerryttää palkkapussiaan yrityksensä tuloksesta, kun taas antaja saa toimeentulonsa erilaisista maksuista ja yhteistyöpalveluista. Molemmat ovat siis itsenäisiä yrittäjiä, jotka ovat vastuussa omasta tuloksestaan. Franchisingantajan tehtäviin kuitenkin luonnollisesti kuuluu tsempata ja auttaa ketjun jäseniä yhä parempiin tuloksiin ja neuvoa kaikissa toimintaan liittyvissä tilanteissa. Asiaa helpottaakseen on perustettu ns. Franchisingkeskuksia, joiden tehtävänä on kehittää, rakentaa ja tukea ketjua ja ketjun yrityksiä näiden liiketoiminnassa. Keskuksissa on neuvojia ja erikoisalojen asiantuntijoita, jotka auttavat käytännön tilanteissa. Vaikka tämä tieto tulikin minulle uutena asiana, se ei kuitenkaan yllättänyt minua. Tiesin jo entuudestaan sen, että ketjun yrittäjistä pidetään kokonaisvaltaisesti hyvää huolta ja kaikkia pyritään sparraamaan kohti parempia tuloksia, mutta keskuksien laajuus ja taso oli uutta tietoa. Esimerkiksi yksityisyrittäjyyteen verrattuna franchisingtoiminta mahdollistaa suuremman tukiverkoston ja auttavien käsien määrän. Toki yksityisyrittäjäkin saa apua, mutta ei välttämättä yhtä helposti ja samasta paikasta.

Kirja avarsi minulle franchisingtoimintaa ja siihen liittyviä kiemuroita. Tulevaisuudessa pidän yhtenä erittäin vahvana vaihtoehtona franchisingyrittäjyyttä. Jatkan tiedon keräämistä ja muiden yrittäjien kokemuksia kyseisestä toiminnasta. Toiminnassa riittäisi ainakin haastetta! Tämä essee on hyvä päättää Tiimiakatemiallakin moneen kertaan kuultuun lausahdukseen, joka pätee niin tiimiyrityksiin kuin franchisingtoimintaakin: ”Ketju on juuri niin hyvä, kuin sen heikoin lenkki”.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!