Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Funky Business

Kirjoitettu 14.12.15
Esseen kirjoittaja: Jari Kovanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Funky Business - Pelin henki - käytä päätäsi
Kirjan kirjoittaja: Nordström, Ridderstrole
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 ”Työväenluokan sanakaruutta kannattaa tavoitella”

 

Marxin näkemyksen mukaan työtekijöiden tulisi omistaa yhteiskunnan tärkeimmät tuotantovälineet. Nyt me omistamme ne. Ehkä omistimme ne ennenkin, muttemme vain tajunneet sitä. Työntekijöillä on tärkeimmät tuotantovälineet valvonnassaan. Työntekijät – niin Frankfurtissa koodia vääntävät ohjelmoijat, stavangerissa urakoivat telakka työläiset, kiinalaisten mainostoimistojen luovat kyvyt, sydneyläistoimistojen liituraitamiehet, Los Angelesin tehdastyöntekijät kuin Singaporen johdannaiskauppiaatkin – käyttävät aivojaan ja joskus lihaksiakin luodakseen uutta vaurautta. Yrityksissäkin 70-80 % ihmisten suorituksista tehdään älyn voimalla. Ratkaisevin tuotantoväline on pieni ja harmaa ja painaa noin 1,3kiloa : Aivot. Aivomme päihittävät kaikkein tehokkaimmankin tietokoneen, mitä maan päältä löytyy. Erinomaisiksi kehittyneet ja jokaisen itse omistamat aivot lyövät laudalta perinteiset tuotantovälineet eli raaka-aineet, fyysisen työn ja pääoman.

 

Organisaatiot uusiksi. Organisointi tarkoittaa taitoa saada tavalliset ihmiset yltämään epätavallisiin suorituksiin. Organisatorinen innovatiivisuus tarkoittaa nykyään luovuudelle otollisten olosuhteiden luomista eikä taas uuden vakiotuotteen tai -palvelun syytämistä tehtaalta jakeluun. Siksi tämän ajanyritysten pitää olla erilaisia, näyttää erilaisilta ja toimia eri tavalla kuin ennen.

 

Toimenkuvat ovat jäämässä taka-alalle, mutta niiden sijasta meillä on nyt valtaa. Omistamme yhteiskunnan tärkeimmän resurssin eli omat aivomme. Koska meillä on valta, meillä on myös vapautta. Meillä kaikilla on vapaus tietää, mennä, tehdä ja olla mitä tahansa haluamme. Saamme valita ja nirsoillakkin aivan vapaasti. Vapautta ei kuitenkaan ojenneta meille vaan meidän on otettava se. Valta taas on nykyään siinä, että pystymme ohjaamaan resursseista niukinta eli ihmisälyä. Mitä ainutlaatuisempia olemme, sitä paremmin menestymme.

 

Sielukkuuden edut. Tämän tabun hyödyntäminen tarkoittaa erkanemista periteisestä, jonka mukaan ihmisiä kohdellaan vain yhtenä tuotannon tekijänä: henkilöstöresurssina tai anonyymina kuluttajana. Ihmiset eivät nauti siitä, että heitä kohdellaan henkilöstö resursseina tai nimettöminä ja kasvottomina asiakkaina; he haluavat, että heitä pidetään ja kohdellaan yksilöinä. Meidän täytyy kaivaa esiin laajennetun organisaatioheimon ja sen jäsenten kätketyt aarteet. Meidän pitää ryhtyä kilpailemaan tunteiden ja mielikuvituksen pohjalta.

 

Perinteiset innovatiivisuuden tasot ja näkökulmat eivät vie meitä minnekään. Sielukkuuden etuja ei synny ennustettavista ja vähittäisistä innovaatioista. Jotta menestyisimme 2000-luvulla, meidän pitää oppia harjoittamaan ikuista innovointia. Ikuinen innovointi tarkoittaa, että etsimme väsymättä yhä suurempaa arvoa kaikille, sekä organisaation sisällä, että ulkona toimiville sidosryhmille. Ikuinen innovointi = loputonta luovuutta. BMW:n suunnittelujohtaja Chris Bangle sanoo asian näin: ”It’s a matter of do, do, do – Max DoDo”.

 

Ikuinen innovointi vaatii meitä myös keskittymään kaikkiin mahdollisiin näkökohtiin, joita voimme tarjota mahdollisille asiakkaillemme ja kollegoillemme. Ikuinen innovointi = rajattomasti ratkaisuja. Esimerkiksi aika ja tila ovat rajallisia ulottuvuuksia, maaliin päästyäsi sinulla ei ole muuta tekemistä kuin jäädä odottamaan, kunnes muut kilpailijat ylittävät maaliviivan. Innovaatiot voivat olla nopeita ja kansainvälisiä, mutta ne eivät luo loputtomia mahdollisuuksia. Reaaliajan ja joka paikassa olemisen ulkopuolella ei ole mitään. Mihin perustuu Niken tai Starbucks- kahviloiden menestys? Ei pelkästään nopeuteen eikä globaaliuteen.

 

Miten valjastamme käyttöön tunteisiin ja mielikuvitukseen perustuvan kilpailukyvyn? Ainakin länsimaissa on totuttu käsittelemään organisatorista monimutkaisuutta tai uusia organisatorisia ulottuvuuksia lisäämällä organisaatiokaavioon taas uusi laatikko. Jossain päin maailmaa on varmasti johtaja, joka tämän kirjan luettuaan perustaa tunteiden ja mielikuvituksen osaston. Jotta homma tulee hoidetuksi loppuun asti, osaston johtoon nimitetään ehkä 46- vuotias mies. Naurettavaa? Toivottavasti, mutta tällä tavalla esimerkiksi laatua ja tietämystä on hallittu parinkymmenen viime vuoden aikana. Vapauden riistämien ihmisiltä ei ole oikea reaktio funkiin.

 

Tämä oli hyvin erilainen kirja mitä olen nyt viimeaikoina lukenut. Se oli kevyttä luettavaa ja avasi paljon uusia ajatuksia vaikka kirja jo ehkä hieman vanha alkaa olemaankin niin tiettyjä hyviä pointteja ja ajatusmalleja sieltä avautui, joita varmasti voi soveltaa vielä tänä päivänäkin. Tykkäsin myös kirjoittajien tavasta kirjoittaa ja haastaa ajattelemaan uudella tavalla. Hyvä kirja ja mukavaa lueattavaa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!