Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Girl, stop apologizing!

Kirjoitettu 16.02.20
Esseen kirjoittaja: Elisa Sihvonen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Girl, stop apologizing: A shame – free plan for embracing and achieving your goals
Kirjan kirjoittaja: Rachel Hollis
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Girl, stop apologizing: A shame – free plan for embracing and achieving your goals

By Rachel Hollis

 

Huomaan kuinka olen ajatuksissani sabotoinut itseäni. Olen itse ollut itseni pahin vihollinen. Olen 24-vuotias ja jo välillä mietin, että kaikki on liian myöhäistä. Kuinka minulla pitäisi olla jo kaikki saavutettuna, vaikka en ole tehnyt töitä minkään eteen. Milloin pelkään omaa huonouttani ja kasvojen menettämistä niin paljon, että en edes halua yrittää. Jos tiedän, etten voi suoriutua tehtävästä heti täydellisesti en halua edes yrittää. Vaadin itseltäni täydellisyyttä ilman töitä sen eteen. On aika katsoa peiliin ja hakata se rikki ja ryhtyä hommiin.

 

Tiedän, mistä myrkylliset ajatukset ovat syöpyneet pääni sisään. Nyt on aika polttaa ne roviolla rituaalin merkiksi, jotta pääsen toteuttamaan todellista minääni. Unohdetaan hakkaus, oikeasti pieni minäni, joka sabotoi itseään tarvitsee kuria ja rakkautta. Ankarissa ajatuksissani yritän päässäni miettiä, mitä sanon kavereillenikin: ”jillaa ny vittu vähän”. Ei sun tarvitse olla täydellinen, mutta sitä en anna sulle anteeksi jos et edes yritä.

On aika lopettaa pelkäämästä sitä kuka olen.

 

Lempi guottini kirjasta oli: ”Grown-up women shouldn’t ask for permission to do anything within the confines of morally-acceptable action”. Mikä homma? Tuntuu, että tarvitsen lupaa ja varmistusta kaikkiin isompiin päätöksiini.  Parisuhteessa tehdään kompromisseja ja pitää ottaa toisen tarpeet huomioon, mutta minun pitää lopettaa kysymystä lupaa asioihin joita haluan tehdä. Totta kai hänelläkin on sanomista siihen lähdenkö puoleksi vuodeksi vaihtoon. Punnitaan yhdessä, mikä on parasta, mutta minä itse viime kädessä kannan vastuun päätöksistäni ja tekemättä jättämistä asioistani. Tietyllä tavalla kysymällä lupaa vieritän vastuun jonkun muun harteille. Aikuinen nainen tai sellainen jollaiseksi haluaisin tulla, ei tee niin.

 

Kun pistää itsensä täysillä peliin on se sitten parisuhteessa, harrastuksessa tai ura unelmassa voi saada turpaan ja samalla saada jotain aivan mieletöntä. Haluan asettaa tämän asenteen jokaiselle elämän alueelleni. Avanto, hirveetä paskaa aluksi, mutta paras fiilis ikinä kun pääsee pois. Elämä on tarkoitettu elettäväksi, joten eletään sitä. Nyt oon pitkään tiedostanut nämä asiat, niin on aika siirtyä tiedostamisesta ja anteeksi pyyntelystä töihin. Miksi häpeäisin rumaa piirustustani? Tein askeleen kehittyäkseni. Miksi häpeäisin sitä? Jos, joku dissaisi piirrustustani tai kyseenalaistaisi unelmiani, niin se korreloi usein vain hänen omia pelkojaan.

Kirjassa puhuttiin niiden ihmisten poistamista elämästään, jotka eivät tue sinua ja unelmiasi. Poista ne ketkä vähättelevät sinua ja unelmiasi. Tajusin, ettei minulla ole sellaisia ihmisiä elämässäni. Se työ on jo tehty.

 

Jotta voin mennä unelmiani kohti, minulla täytyy olla rautainen itseluottamus itseeni ja unelmiini. Toisaalta kyseenalaistaminen ja itsensä epäily on osa taidetta. Mutta siihen ei saa hukkua. Sen ei saa antaa viedä mukanaan.

 

Mitkä asiat saavat minut tuntemaan itseni ihanaksi:

 

  • Oma tyylini, pitää olla vähän funky
  • Tanssiminen ja siinä kehittyminen. Super palkitsevaa, kun liikkeet sujuu luontevimmin ja jaksaa tehdä liikkeet isommin
  • Hiukset mintissä, leijonan harja se on itseluottamukseni tukiranka
  • Nauraminen ja hyvät keskustelut
  • Taiteilu, siinä on jotain syvää ylpeyttä kun saan tehtyä loppuun jotain omilla käsilläni

 

Runko on (ei välttämättä tässä järjestyksessä) terveys eli vatsani tekee yhteistyötä, koen itseni fyysisesti mukiinmeneväksi, toteutan itseäni ja saan viettää aikaa rakkaideni kanssa ja käydä mielenkiintoisia keskusteluja. En aio hävetä sitä, että olen esteettinen ihminen ja nautin siitä jos näytän hyvältä. Se on minulle tärkeää.

 

Syy tekemättömyydelleni ei saa olla enää se, että joku muu on jo sen tehnyt tai on parempi/lahjakkaampi kuin minä. Mistä tiedän ennen kuin yritän? Ja mitä jos sen tekeminen tekee minut onnelliseksi. Luultavasti alalta riittää tilaa meille molemmille.

 

Minun pitäisi myöskin keskittyä yhteen unelmaan kerralla. Muuten vaan sähellän menemään, joka suuntaan ja mikään ei onnistu kunnolla. Valitse ja sitoudu. Saat sitä ,mitä annat. Eli jos annat paskaa, saat paskaa. Jos annat priimaa, saat priimaa. Nyt pitäisi päättää mikä on iso unelmani ja mikä on pikku unelmani akatemian aikana. Miten vien akatemialla unelmaani eteenpäin.

 

Hyvä pointti kirjasta; sillä ei ole väliä oletko löytänyt intohimosi unelmaasi, jos päivittäinen ohjelmasi ei sisällytä mitään, mikä veisi sitä kohti tai tukisi unelmaasi.

 

Ohjeet:

 

Nesteytys – jaksat paremmin kun huolehdit itsestäsi, pitää tehdä tulevaisuuden minääni varten

Herää tunti aiemmin – tekemään jotain mikä tekee minut onnelliseksi ja vie minua lähemmäs tavoitettani, tällä hetkellä se on lukeminen

Luovu jostain ruuasta 30 päiväksi – todistan itselleni, että pystyn pitämään itselleni lupauksen ja se tekee hyvää terveydelleni

Liiku joka päivä – tulevaisuuden minä kiittää, alan kirjoittaa ylös bujooni päivän liikuntamääräni

Harjoita kiitollisuutta – kirjoitan arkisia perus asioita, mistä olin tänään kiitollinen bujooni

 

Jotta en luovuttaisi, tarvitsen:

 

Suunnitelmallisuutta – mitä kohti mennään, että loppuu se palloilu (oon palloilu jo tarpeeksi nyt haluan tekoja)

Itsevarmuutta/luottamusta – tulee vaan rohkeudella kokeilla ja siitä oppimista

Sinnikkyyttä – en luovuta heti kun homma ei suju, teen uudestaan

Tehokkuutta – teen työni ja opiskeluni tehokkaammin ja säästän aikaa, kännykkä pois

Positiivisuutta – ei enää jatkuvaa itseni sortamista ja kyseenlaistamista, pelkkää lovee hei

Johtajuutta – jotta voisin saavuttaa unelmani, täytyy minun oppia johtamaan itseäni ja muita

 

Kirja oli voimaannuttava ja suosittelen sitä kaikille naisille. Miehille myös siksi, että kanssa ihmisiä on helpompi ymmärtää jos ymmärtää heidän mielenmaisemaa.

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!