Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

GO TO HELL!

Kirjoitettu 16.05.16
Esseen kirjoittaja: Ella Hurskainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Helvetinviikko
Kirjan kirjoittaja: Erik Bertrand Larssen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olin kirjastossa, ja sain käsiini Larssenin kirja ”Paras.” Kirjan kannessa oli Larssenin puolikkaat kasvot, joten halusin etsiä puuttuvan palasen. Lainasin siis samalla kertaa myös samaisen miehen kirjan nimeltään ”Helvetinviikko”.

Kirja kertoo Erik Bertnand Larssen kehittämästä siviilielämän Helvetinviikosta, johon hän on saanut inspiraationsa omista armeija- ajoistaan. Helvetinviikko on seitsemän päivää kestävä fyysinen, psyykkinen ja henkinen koettelemus, joka alkaa maanantaiaamuna kello 5:00 ja päättyy sunnuntai- iltana 22:00. Viikon aikana on tarkoitus saada itsestään entistä enemmän irti, ja viedä tekeminen aivan uudelle tasolle. Larssen sanoin: ”Tämän viikon aikana korvaat vanhan minäsi paremmalla ja tietoisemmalla versiolla itsestäsi. Olet parhaimmillasi viikon ajan etkä enää vain toivo ja usko, että kaikki järjestyy ja muutut paremmaksi ihan itsestään.”

Olen varma, että jokainen meistä kohtaa joka päivä ajatuksia ”Kunpa olisin paremmassa kunnossa tai kunpa osaisin mennä ajoissa nukkumaan.” Itse tunnistan ainakin tällaisen ajattelutavan omalla kohdallani. Se johtuu suurimmaksi osaksi siitä, että omien tavoitteiden eteen ei tehdä töitä keskittyneesti vaan keskitytään ennemminkin epäolennaisuuksiin. Kaikilla meistä on myös pinttyneitä tapoja, joita suoritamme päivittäin huomaamatta. Ne ovat meille este tehokkaan ja tavoitteellisen työn tekemiseen. Helvetinviikon tarkoituksena on kuitenkin päästä ”kunpa” ajattelusta pois, ja rueta tekemään oikeasti töitä tärkeiden tavoitteiden eteen.

Kun mietin omaa tekemistäni Tiimiakatemialla, niin koen, että teen paljon hommia ja saan asioita aikaiseksi. Tiedän kuitenkin, että voisin tehdä vieläkin enemmän, ja ennen kaikkea voisin saada samat asiat aikaiseksi paljon lyhemmässä ajassa. Haasteena on oma 100 % keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan. Itse koenkin suurimmaksi ongelmakseni ja samalla myös suurimmaksi syyksi miksi pitäisin tämän viikon sen, että käytän paljon aikaa turhaan lorvailuun ja höpöttelyyn. Bertnandin mukaan myös hyvä suunnittelu on avainasia menestyksen kannalta, ja sepä jos jokin on asia jossa minun itseni tulisi kehittyä. En edes muista milloin viimeksi olisin miettinyt tarkkaan etukäteen, mitä tulen tekemään seuraavana päivänä. Minusta tuntuu välillä, että aikani Tiimiakatemialla on tehnyt minusta entistä suunnittelemattomamman ihmisen. Tuntuu, että menetän todella nopeasti hermoni, kun porukka vain suunnittelee ja suunnittelee. Itse haluaisin vaan tarttua toimeen. Siinä on puolensa ja puolensa, ja sempä takia suunnitelmallinen työpari sopii minulle kuin nenä päähän, tasapainoitamme toisiamme. Tiedän siis sen, että suunnitelmallinen ja tarkasti säännöstelty elämäntyyli ja työskentelytapa eivät sovi minulle, mutta esimerkiksi tärkeimpien tehtävien listaaminen kunakin päivänä selkeyttäisi varmasti tekemistäni.

Edellisten lisäksi minulle tuli vielä kolmas kehityskohta tekemisessäni Tiimiakatemialla mieleen kirjaa lukiessani; nimittäin oman tekemisen priorisoiminen. Mitkä ovat oikeasti niitä juttuja, mitä haluan tehdä ja, mitä kannattaa tehdä? Milloin kannattaa sanoa ei? Olen yleensä aikamoinen Duracell- pupu, joka haluaa olla mahdollisimman monessa mukana. Kuitenkin kaikkeen ei vaan pysty, ja työn jälkikin on heikompaa, jos säntäilee ympäriinsä liian tiuhaan tahtiin. Minun tulisi siis osata suunnata tekemiseni ja projektini niihin juttuihin, jotka vievät minua kohti haaveitani ja tavoitteitani.

No tässä onkin sitten jo aikas pitkä lista, miksi lähteä kokeilemaan Helvetinviikkoa, ja voinkin vannoa, että tulen sen toteuttamaan! Sitä varten minun täytyy tietenkin tehdä yllämainittua suunnittelua, joten eiköhän pureuduta seuraavaksi Helvetinviikkoon valmistautumiseen:

Miksi vietän Helvetinviikkoa ja mihin keskityn sen aikana?

Ensimmäiseen kysymykseen tulikin siis vastaus, jo tuossa ylempänä, mutta tiivistettynä näin:

  • 100 % keskittyminen siihen tehtävään, mitä suoritan milloinkin
  • Oman tekemisen ennalta suunnitteleminen
  • Oman tekemisen priorisointi

Tavoitteet:

Suurin tavoite Helvetinviikolle on saada oma arkeni tasapainoisemmaksi. Säännöllinen unirytmi, säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio. Kaiken tämän yhdistäminen tehokkaaseen ja tavoitteelliseen työntekemiseen. Kun koen, että olen saanut nämä asiat balanssiin, olen varmasti onnistunut. Mistä sitten tiedän, että olen onnistunut?

  • Herään aamuisin virkeänä ja menen urheilemaan.
  • Tulen akatemialle ja tiedän, mitä minun pitää saada aikaiseksi. En sorru ulkoisiin ärsykkeisiin kuten puhelimen näpräämiseen tai liialliseen höpöttelyyn.
  • Saan hommat hoidettua neljään mennessä, ja minulle jää aikaa nähdä ystäviäni ja pitää kotini siistinä.
  • Olen sammuttanut puhelimen viimeistään yhdeksältä ja löydän itseni peiton alta 22:00.

Ylläoleva elämäntyyli kuulostaa omaan korvaani aika tylsältä ja säännölliseltä, mutta silti jotenkin kiehtovalta ja kokeilemisen arvoiselta.

Palaute:

Tähän kohtaan on tarkoitus kysyä palautetta ystäviltä ja perheeltä. Olen kuitenkin yksin toimistolla näpyttelemässä, ja puhelimen näprääminen ei sovi tämän esseen teemaan. Jätän kohdan vielä tyhjäksi.

Visualisointi (mitä haasteita tulen varmasti kohtaamaan ja miten selviän niistä):

Suurimpana haasteena tulen varmasti kohtaamaan ylimääräisiin ulkoisiin ärsykkeisiin tarttumisen. Sorrun todella helposti näpräämään puhelinta, viihdyttämään Veikkaa tai jauhamaan jonninjoutavia kamujen kanssa. Tästä uskon selviäväni kuitenkin sillä, kun pidän puhelimen laukussa ja katseen ruudussa. Jos teen keskittymistä vaativaa hommaa, minun täytyy mennä yksin koppiin tai johonkin kahvilaan. Kahvila on siitä täydellinen työympäristö, että siellä saan olla ihmisten keskiössä, mutta kukaan ei kuitenkaan häiritse.

Toinen haaste on varmasti aamulla ylös nouseminen. Torkku- nappulan painaminen on todella koukuttavaa, ja harrastankin sitä joka aamu. Torkuttamisesta eroon pääsemiseksi voi toimia varmasti puhelimen jättäminen kauemmaksi sängystä. Myös se helpottaa jos urheilukamat odottavat minua sängyn vierellä, jotta muistan heti, miksi olenkaan heräämässä.

Tältä pohjalta minun on helpompi lähteä miettimään ja suunnittelemaan entistä syvemmin Helvetinviikkoa. Viikon aikana jokaiselle päivälle on asetettu myös oma teema, jonka avulla keskitytään elämän eri osa-alueisiin, omaan elämänhallintaan, keskittymiseen, tapoihin sekä mennään epämukavuusalueelle:

Maanantai: Tapa

Maanantaina on ideana keskittyä omaan tekemiseen, ja huomioida millaisia tapoja omaa ja miten ne vaikuttavat omaan elämään. Päivän aikana tulisi myös pohtia, sitä mitkä tavoista ovat hyviä ja mitkä taas puolestaan voisi jättää kokonaan pois.

Tiistai: Moodi ja keskittyminen

Tiistaina puolestaan tarkastellaan itseään ja omaa käyttäytymistä. Minkälaisia eri moodeja huomaatkaan päivänä aikana? Käyttäydytkö esimerkiksi koulussa ja kotona eri tavalla? Pystytkö itse vaikuttamaan siihen millainen moodi milloinkin sinulla on?

Keskiviikko: Päiväohjelma

Keskiviikon ideana on kiinnittää huomiota omaan ajanhallintaan. Miten saada työskentelystä mahdollisimman tehokasta, ja saada tehtyä asioita vähemmällä tuntimäärällä? Silloin listataan tehtävälista päivälle. Sen lisäksi tehdään myös viikko-, kuukausi- ja vuosisuunnitelma, jossa asetetaan niin pitkän kuin lyhyen aikavälin tavoitteita.

Torstai: Pois mukavuusalueelta

Torstai onkin hurja päivä, kun täytyy viedä itsensä äärirajoille ja työskennellä 24h ilman unta. Tämän päivän pointtina on todistaa itselleen, että pystyy mihin vaan. Silloin pitää suorittaa kaikki mahdolliset tehtävät, ja mitään niistä ei saa lykätä.

Perjantai: Lepo ja keskittyminen

Rankan työrupeaman jälkeen on tärkeää levätä ja palautua. Päivän aikana ei kuitenkaan ole tarkoitus nukkua. On tarkoitus hoksata se, että lepo on olennainen osa, sitä, että saamme asioita aikaiseksi.

Lauantai: Sisäinen dialogi

Lauantain on lupa kehua itseään, niin kuin pitäisi olla kaikkina muinakin päivinä. Positiivisuuden kautta on tarkoitus pyrkiä siihen, että ymmärtää olla itsestään ja omista saavutuksistaan ylpeä.

Sunnuntai: Uusi näkökulma elämään

Sunnuntaina on aika ottaa aikaa omalle kivalle, ja myös hieman tutkistella ja eritellä viikon aikana tapahtuneita kokemuksia. Myös itsensä palkitseminen Helvetinviikon suorittamisesta on tässä kohtaa paikallaan.

Teemapäivistä minulla on varmasti enemmä kerrottava ja kokemuksia sitten, kun olen Helvetinviikon suorittanut. Nyt kun olen perehtynyt hieman kyseisen viikon kulkuun ja ideaan, sen toteuttaminen tuntuu innostavalta ajatukselta. Vielä loppuun lause joka meidän kaikkien pitäisi muistaa: ”Pysty parempaan kuin luuletkaan!” Ettäs tiedätte.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!