Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Goals – Tavoitteiden tärkeys ja asettaminen

Kirjoitettu 02.11.20
Esseen kirjoittaja: Jesse Branthin
Kirjapisteet: 2
Kirja: Goals
Kirjan kirjoittaja: Zig Ziglar
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 4.1. Johtavat ajatukset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Goals – Tavoitteiden asettaminen

Zig Ziglar

 

 

‘’If there was nothing between you and your goals, then you’d already be there. You have to find out what those obstacles are and chose to overcome each one’’

 

 

En ole aikaisemmin asettanut juurikaan tavoitteita itselleni. Tavoitteet tuli ensimmäistä kertaa kunnolla elämääni minun ollessani töissä Telialla, jossa seurattiin viikoittain tiimin ja yksilöiden suorituksia. Itselle piti asettaa tavoitteita, jotka tutkivat tiimin yhteisiä tavoitteita. Esimies oli sitten taustalla puskemassa kaikkia kohti tavoitteita. Akatemialla ei ole kukaan ylempi arvoinen kaveri hengittämässä niskaan vaan jokaisen pitää itse johtaa itsensä tavoitteisiinsa, tiimiläisten tukena on toiset tiimiläiset ja liideri, joka tsemppaa tavoitteiden saavuttamisessa enemmän tai vähemmän riippuen paljolti mistä tiimistä on kyse.

Tiimin yhteiset tavoitteet akatemialla ovat monella tapaa hyviä mittareita. Niillä tietenkin mitataan sovitun aiheen edistymistä, mutta ne kuvaavat myös hyvin tiimin yleistä tilannetta. Missä tiimi menee?, onko tiimiläiset sitoutuneita? ja vallitseeko tiimissä hyvä tekemisen meininki?

 

Henkilökohtaisesti olen jumittunut kahteen ongelmaan, jotka ovat syitä sille, että tavoitteita ei tule asetettua itselle tai tiimille:

  1. En ole ymmärtänyt tavoitteiden tärkeyttä
  2. En ole osannut asettaa oikeanlaisia tavoitteita

Tästä johtuu myös se, että Onixialla on ollut liian vähän asetettuja tavoitteita, jotka ohjaisivat tiimiläisiä tekemään! Vasta syksylle asetettiin liikevaihtotavoite, joka sekin olisi pitänyt olla jo alusta asti asetettuna. Viimeisimmässä viikkopalaverissa laskimme kyseistä liikevaihtotavoitetta 90 000 eurosta 70 000 euroon, koska aikaisempi tavoite vain annettiin yksinkertaisesti liian myöhään, eikä kaikki voineet seistä sen tavoitteen takana. Koko kevään alku mentiin Learning Circus ja siihen vaadittava rahasumma meidän kiikareissamme ja sen peruunnuttua me ei saatu asetettua mitään uutta yhteistä tavoitetta, josta kaikki olisivat jaksaneet kotisohvillaan innostua. Toisaalta olemme aika lailla tässä kohtaa vasta oppineet tuntemaan toisemme ja tiimimme, jotta pystymme asettamaan oikeasti sellaisia tavoitteita, jotka motivoivat kaikkia. Tällä hetkellä itselläni on ensimmäistä kertaa oikeasti sellainen fiilis, että meillä on tavoitteita ja yhteinen suunta, jonka eteen kaikki tiimiläiset tekevät töitä. Yhtä välttämättömiä tavoitteiden lisäksi ovat myös välitavoitteet ja tavoitteiden edistymisen aktiivinen seuranta. Seuranta jää helposti vähemmälle ja silloin tiimiläiset helposti unohtavat koko tavoitteen.

Kirjassa nostetaan hyvänä esimerkkinä Japanin tavoitteellisuus. Vuonna 1950 sodan turmelema Japani oli menettänyt suuren määrän nuoria työkykyisiä miehiä, eikä heillä ollut mitään suuntaa mihin he lähtisivät viemään talouttansa kaiken tuhouduttua. Silloin koko valtio löi hynttyyt yhteen ja asetti tavoitteeksi olla vuosikymmenen loppuun mennessä johtava tekstiilintuottaja maailmassa. He saavuttivat tavoitteensa ennen vuotta 1960. Heti seuraavalle vuosikymmenelle tavoitteeksi asetettiin olla johtava teräsvalmistaja maailmassa, tavoite saavutettiin. Pian tämän jälkeen he olivatkin jo johtava autovalmistaja ja tuoreimpana Japani valloitti elektroniikka- ja tietokonemarkkinat! Tyhjästä on yleensä paha nyhjäistä, mutta tavoitteita asettamalla luodaan yhteinen suunta ja otetaan ensimmäiset askeleet tärkeän asian puolesta.

 

Tavoitteen valinnan kaava

 

Kun omia tavoitteita, jopa kaikista pienimpiä alkaa miettimään ja listaamaan ylös, niin niitä saattaa kasaantua hirmuinen kasa. Tällöin voi ajautua umpikujaan tavoitteiden priorisoinnin suhteen. Joitakin tavoitteita voi karsia kokonaan jopa pois alla olevan kaavan avulla nimittäin silloin yleensä kyseinen tavoite ei vain vie sinua eteenpäin tarpeeksi tai tee edes loppujen lopuksi onnelliseksi.

Mieti jokaisen tavoitteesi kohdalla näitä kysymyksiä:

  1. Tekeekö tämän tavoitteen saavuttaminen sinut onnellisemmaksi?
  2. Saako tämän tavoitteen saavuttaminen sinut terveemmäksi?
  3. Oletko menestyneempi tämän tavoitteen saavutettuasi?
  4. Saako tämän tavoitteen saavuttaminen sinut varmemmaksi?
  5. Saatko lisää ystäviä tavoitteen avulla?
  6. Tuoko tavoitteen saavuttaminen sinulle mielenrauhaa?
  7. Parantaako tavoitteen saavuttaminen ihmissuhteitasi?

Mitä useampi kohta täyttyi tavoitteen kohdalla, niin sitä kannattavampaa on lähteä työstämään tavoitetta. Mikäli mikään kohta ei oikeasti natsannut tavoitteesi kanssa, niin taitaapi olla parempi heittää tavoitteella vesilintua ja valita jokin toinen, hyödyllisempi ja sinulle merkityksellisempi tavoite.

”What you do off the job plays a major part in how far you go on the job.”

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!