Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Golden Circle

Kirjoitettu 17.01.16
Esseen kirjoittaja: Iiro Hölttä
Kirjapisteet: 3
Kirja: Golden Circle
Kirjan kirjoittaja: Simon Sinek
Kategoriat: 1. Oppiminen, 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Golden Circle ja Oppimissopimus

 

Vuosi 2016. Miten ihmeessä aika menee näin nopeasti!!? Miten tuntuu että osa minusta on jäänyt jonnekin matkan varrella. Tuntuu että olen hajonnut palasiksi ja nämä palaset etsivät paikkaansa. Tämä tunne on jatkunut jo pitkään. Miten ihmeessä olen jaksanut näinkin pitkälle?

 

Tiedostan jokaisen palan merkityksen mutta en saa niitä kerättyä kokoon. Yksi palanen sisältää suuren sydämen, joka ottaa huomioon jokaisen ihmisen ja eläimen maan päällä. Toinen palanen pitää sisällään kunnian himon. Jos johonkin ryhdytään se tehdään esimerkillisesti ja luottamusta herättäen. Kolmas palanen on periksi antamaton työmyyrä, joka suoriutuu tehtävästä kuin tehtävästä.

Mihin tämä kokonainen persoona on hävinnyt ja jäljelle jäänyt vaan raato joka ei ole oma itsensä.

Asioihin ei vain tunnu löytyvän vastauksia vaikka kuinka mietin pääni puhki.

Päätin, että kerran tiimiakatemialla olen joutunut tähän tilaan aion sen myös korjata täällä. Miten se sitten tapahtuu sitä en vielä tiedä mutta lähden käyttämään teoriaa tietoisesti apunani ensimmäistä kertaa ikinä.

Hauska yhteensattuma oli kun katsoin Ted comin videoita, tuli eteeni Simon Sinekin ’’How Great Leaders Inspire Action’’ jossa kerrotaan Golden Circle teoriasta. Tämän videon katsottuani päätin tutkia asiaa hieman tarkemmin ja luin Timo Kasurisen esseen samasta aiheesta. Hän oli lähes samassa tilanteessa kuin itse olen nyt, viimeinen vuosi alkamassa.

Why i’m here? Siinä kysymys jota toistin koko illan itselleni ja aloin miettiä pohjimmaisia syitä miksi!? Miksi?!! MIKSI.. tulin tiimiakatemialle?

 

1.  Tulin piiloon raakaa työelämään, 7 vuoden työputken puuduttamana, karkuun todellisuutta.

 

  1. Haluan menestyä ja vaurastua. Minulla oli myös palo lähteä yrittäjäksi jo ennen tiimiakatemialle tuloa ja olisinkin laittanut yrityksen pystyyn mikäli en olisi lähtenyt koulunpenkille. Yrittäminen turvallisesti tiimin kanssa ja oppilaitos takana houkutteli enemmän.

 

  1. Oppia uutta ja saada kokemuksia uusien tuttavuuksien kanssa joista toivoin tulevan loppuelämän kestäviä ystävyys suhteita.

 

 

Nuo kolme kohtaa ovat pohjimmiltaan ne syyt miksi laitoin hakemuksen sisään ja lähdin kouluun.

 

Muistan kuinka pienenä minua ärsytti kun joku kyseenalaisti. Miksi teen jotain tai miksi sanon näin? Olin välittömästi puolustus kannalla kun joku asetti tuon kysymyksen.

 

”EI MINUN TARVITSE SELITELLÄ TEKEMISIÄNI! OLEN AINA OIKEASSA!”

 

Kysymys ’’miksi’’ yleensä pistää ajattelemaan asioita hieman syvemmin. Se monesti myös kehittää vastaajaa, kysyjää ja tekijää.

 

Kuten Simon puhui, kun selvität sanan ’’miksi’’ merkityksen itsellesi tai yrityksellesi alkaa asiat rullaamaan.

 

Golden Circle

 

Toimimme automaattisesti ulkokehältä sisäkehään päin. Ajattelu, käyttäytyminen ja kommunikointi tapahtuu ilmiselvästä -> monimutkaiseen. Helposta -> vaikeaan.

 

Mikä on tarkoituksesi? Miksi minun pitäisi ostaa juuri sinulta? Miksi yrityksesi on olemassa? Miksi nouset aamulla ylös sängystä, ja miksi se kiinnostaisi ketään?

Simon Sinek

’’People don’t buy WHAT you do, they buy WHY you do it!’’

Tavoitteena ei ole tehdä bisnestä heidän kanssaan ketkä tarvitsevat jotain mitä sinulla on, vaan heidän kanssaan ketkä uskovat siihen mitä teet.

Tuo lause toi mieleeni asian mitä olen hetken jo ihmetellyt. Miksi meillä käy niin paljon asiakkaita jotka toimivat yrittäjinä. Mistä tiedän tämän? No siitä että juttelen usein asiakkaidemme kanssa ja he yleensä kertovat mielellään yrityksestään. Kuten myös itse teen jos olen asioimassa muualla ja tulee sopiva hetki mainostaa omaa yritystään, miksi en tekisi niin?

Tuli olo että nämä kanssa yrittäjät ovat mukana tukemassa toimintaamme ja he uskovat meihin.

On aivan sama oletko sitten suutari tai kampaamoyrittäjä, heistä jokainen tietävät mitä on yrittäminen. Ja mikäli uskot omaan tekemiseen niin uskovat myös hekin.

Huhhuh! Meinaa mennä diipiks shitiks, mutta uskomatonta miten yhdestä videosta voi saada irti. Suosittelen siis katsomaan Ted comia ja jos englanti ei suju niin sitä hyvä välillä harjoitella sanakirja vieressä, kuten itse tein.

 

‘’Raha ei voi olla pelkästään syy tekemiseen. Raha on aina seuraus, tai se vain toimii pelinappulana ja mahdollistajana asioihin.’’ Simon Sinek

 

Miten Apple on tehnyt itsestään yhden maailman johtavimmista brändeistä.

Jo, kun kirjoitan mäcilläni sanan apple pielellä, se ilmoittaa että punaisella viivalla sanan alla että olet kirjoittanut sen väärin. Asia korjaantuu kun kirjoitat Apple.

Kokeilepa kirjoittaa päärynä tai Pear…

Kertooko tämä itsekkyydestä vai siitä että jokainen, joka kunnioittaa omaa yritystään tekisi niin?

Simonin mukaan Omena ei ole parempi firma kuin esimerkiksi Dell. Se vain tekee asiat eritavalla.

Kun aloittaa kysymään itseltään miksi teen tätä, alkaa luoda itselleen pohjaa josta on joka kerta helppo ponnistaa kun eksyy polulta. Miksi minä teen tätä?!

Ja Applea voi käyttää esimerkkinä siinä, kun markkinoi itseään oikein, voi perinteinenkin yritys erottua massasta.

 

Haluan kertoa seuraavassa hieman omasta oppimissopimuksestani. Miksi teen sen? näin pystyn seuraamaan omaa toimintaani ja että pystyn toimimaan ja oppimaan niiden asioiden kautta jotka vievät minua eteenpäin. Haluan myös tehdä oppimis-sopimuksen, jotta tiimini jäsenet voivat halutessaan rohkaista minua eteenpäin. Uskon että oppimis-sopimus on todella toimiva työkalu, jos sitä ei unohda pöytälaatikkoon.

 

Talvi-Kevät-Kesä-Syksy M Y M!

 

Lähden heti alkuvuodesta koulutusohjelmaan mukaan. Kyseisen koulutuksen sisältö ei ole täysin auennut minulle mutta epäilen että ei ole vielä kouluttajillekaan. Ensimmäistä kontakti kertaa jännityksellä odottaen.

 

Kouluttajina itselle vielä hieman tuntemattomat hemmot Juha ja Letim. Odotan kuitenkin innolla sitä mitä minulla on tarjota koulutusohjelmalle ja mitä se antaa minulle.

Ainoin myös aloittaa opinnäytetyön hyvissä ajoin ja suunnittelu lähtee käyntiin nyt tammikuussa. Aihe on vielä epävarma mutta on minulla jo jotain takataskussa mietittynä. Haluan että opinnäytetyölläni on jotain kongreettista merkitystä ja että siitä olisi oikeasti hyötyä jollekin yritykselle.

Ollaan nyt laadittu alustavat suunnitelman Mööpelin jatkosta ja tiedän että minulle jää aikaa nyt enemmän keskittyä koulutuksen vaatimiin pakollisiin tehtäviin.

Sana ’’pakko’’ särähtää korvaan tuon Sinekin puheen jälkeen, jossa hän avasi pakosta tekemisen ja halu tekemisen eroja.

 

Kun asioita ei tehdä omasta tahdosta vaan jonkun toisen pakottamana/vaatimana jää tulokset myös sen mukaisiksi.

 

Haastan itseni ajattelemaan tulevana vuonna tekemisiäni ja kyseenalaistamaan oman toimintani. Näin toivon löytäväni itseni vuodenlopussa lähempänä tavoitteitani.

 

Tavoitteet vuodelle 2016

 

  1. Koulutusohjelma, opari, sekä muut koulutukseen liittyvät asiat kunnialla loppuun asti.
  2. Verkostot kuntoon! Haluan tutustua vielä paremmin tiimiakatemian sisällä ihmisiin, koska tiedän että siitä on hyötyä molemmin puolin tulevaisuudessa.
  3. MYMiä odotan jo nyt! Haluan saada kerättyä tarpeeksi matkakassaa jotta reissussa ei tarvitse sniiduilla. Tärkein kuitenkin on saada mahtava reissu porukka taas kasaan ja päästä matkaan.

 

 

Iiro Hölttä

 

Ideaosuuskunta Dynaamia

+358 445310049

Iiro@dynaamia.fi

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!