Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Haaveena ulkomaat

Kirjoitettu 31.03.15
Esseen kirjoittaja: Essi Kinnunen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rohkeasti maailmalle - Onnistu liike-elämässä ja ihmisenä
Kirjan kirjoittaja: Petri I. Salonen
Kategoriat: 3.4. Uusia tuulia ja haasteita yrittämiseen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Minulle jäi mieleen, kun treeneissä tuli puheeksi eri maiden erot, että kun meitä täällä Suomessa on 5 miljoonaa, niin joissain kaupungeissa ulkomailla on moninkertainen määrä. Silloin pienetkin projektit voivat saada suuremmat mittasuhteet helposti. Miksi siis emme lähtisi Stiimin kanssa ulkomaille?

Jos haluamme olla maakunnallinen pelaaja, sellaiseksi jäämme. Jos haluamme kansainvälisille markkinoille, meidän pitää asettaa tavoitteet sen mukaisesti. Minua kiinnostaisi tehdä Stiimin kanssa jotain kansainvälisiä projekteja. Yksin ulkomaille lähtö on vielä liian pelottavaa, mutta kun olisi oman tiimin tuki taustalla, ei se vaikuttaisi niin pahalta. Ulkomailla voisimme tehdä samoja juttuja kuin kotimaassakin, mutta ne mahdollisesti saisivat suuremmat mittasuhteet, tai ainakin saisimme rutkasti enemmän kokemusta.

Minua on jo jonkin aikaa kiehtonut muuttaa ulkomaille. Rakastan matkustelua ja uusiin kulttuureihin tutustumista, silti mielikuvani ulkomaille muutosta on varmasti erittäin naiivi.

Tiedän, että muuttaminen toiseen, varsin erilaiseen maahan kuin Suomi, on varmasti melkoinen kulttuurishokki, vaikka siihen mitenkä yrittäisi valmistautua. Puhun suomen lisäksi vain englantia ja ruotsia, mutta en ole harkinnut englanninkielisiä maita tai Ruotsia, joten minun ja paikallisten välillä olisi myös melkoinen kielimuuri. En kuitenkaan näe näitä niin isoina ongelmina, että ne estäisivät lähdön.

Vaikeimmalta asialta ulkomaille muutossa on varmasti se, että etäisyys läheisiin on pitkä. Kotiin pääsy ei ole niin helppoa kuin jos asuisi Suomessa. Vaikkakin yhteyttä voi pitää muutenkin kuin näkemällä, on minulle ollut vielä nyt tärkeää nähdä vanhoja ystäviä ja omaa perhettä tasaisin väliajoin. Se luultavasti olisi haastavampaa ulkomailla asuessa.

Minua kiinnosti jo lukiossa lähteä vaihto-oppilaaksi, mutta silloin se olisi vaatinut lisävuosien ottamista lukiossa ja se ei tuntunut oikealta ratkaisulta minulle. ”vaihtoehto on lähteä ulkomaille yrittäjänä tai ammatinharjoittajana. Tämä vaatii hyvää itsetuntoa ja riittäviä taloudellisia resursseja. Koska opiskelemme yrittäjyyttä, olen alkanut pohtia millaista olisi olla yrittäjä ulkomailla. Siellä saattaisi löytyä aivan toisenlaisia bisnesmahdollisuuksia kuin Suomesta löytyy, mutta se varmasti olisi erittäin haastavaa. Toisaalta olisi mielenkiintoista koittaa, miten Suomessa melko hyvin pärjänneet projektit onnistuisivat ulkomailla.

Jos yrittäjyys on raskasta omassa kotimaassa, se on vielä raskaampaa uudessa kulttuurissa ja ympäristössä, jossa sinulla ei ole valmista tukiverkostoa. Me luomme kokoajan itsellemme verkostoa akatemialla. Uusiin ihmisiin tutustuu lähes päivittäin ja jos on tarpeeksi aktiivinen, saattavat uudet tuttavuudet poikia uusia bisneksiä. Tätä ei ulkomailla tapahdu niin helposti. Välttämättä ei ole kotonakaan odottamassa turvaverkkoa johon pystyisi tarrautumaan pahan päivän yllättäessä.

Ihmisillä on yleensä tiukat sisäpiirit, joissa asiat ja tiedot liikkuvat helposti ja nopeasti. Sisäpiirissä kannattaa olla, mutta siihen saattaa olla vaikea päästä. Useat asiat yritysmaailmassa tehdään melko varmasti aivan erilailla kuin Suomessa. Kansainvälisessä liiketoiminnassa on elementtejä, jota ei välttämättä sisälly kotimaan markkinoille. Työskentely kansainvälisessä yrityksessä tuo mukanaan kulttuurien väliset riskitekijät ja rahaliikenteeseen liittyvät valuuttariskit.

Jokaisen yrittäjäksi haaveilevan tulisi miettiä yrittäjyyteen liittyvää vaihtoehtokustannusta. Yrittäjyyden vastakohta on työntekijänä oleminen ja työntekijän vastuut rajoittuvat yleensä työtehtäviin. Jos yrittäminen ulkomailla tuntuu aivan liian suurelta haasteelta, olisi vaihtoehtona mennä töihin johonkin isoon kansainväliseen firmaan, ja mahdollisesti mennä sen tytäryhtiöön tai toiseen konttoriin ulkomaille. Työskentely isossa firmassa eroaa yrittäjän elämästä varsin paljon, yrittäjän jokapäiväiseen elämään kuuluu selän yli vilkuileminen kun taas isommassa firmassa yksittäisen henkilön, varsinkin alemmalla tasolla kuin päättävät ihmiset, ei ole niin merkittävää vaikutusta.

Ulkomailla olo tuo aina mukanaan erilaisia haasteita, kuin kotona oleminen. Pienetkin ongelmat saattavat vaikuttaa suuremmilta ja ongelmien määrä kasvaa huomattavasti. Silti minun on jossain vaiheessa pakko lähteä jonnekin kauas pois. Harva vanhempana ajattelee, että olisi pitänyt jättää asia tekemättä, kuin harmittelee että tuli tehtyä.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!