Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Hyvä idea ei toimi

Häiritsevät ideat

Kirjoitettu 01.01.13
Esseen kirjoittaja: Sini-Tuulia Ahonen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Hyvä idea ei toimi
Kirjan kirjoittaja: Marko Kulmala
Kategoriat: 7. Innovointi, 7.1. Luovan ajattelun työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Hyvä idea ei toimi

Sini Ahonen, 2013

 

” Hyvä idea ei toimi on kirjoitettu sellaiseen asuun, ettei ole oikeaa tai väärää, on vain.” – Jarkko Ruutu

 

Kirja herätti minussa ensin epäilyä, sitten miljoonia kysymyksiä ja lopulta oivalluksen tunteen, mutta vieläkään en tiedä mitä oivalsin. Hyvä idea ei toimi perustuu siihen faktaan, että vain hyvä idea jää kaikkien muiden ideoiden jalkoihin, eikä sille saa rakennettua kunnollista tarinaa. Häiritsevissä ideoissa sen sijaan on potentiaalia.  Tällä kertaa rajasin esseeni kolmeen osa-alueeseen, häiritseviin ideoihin, rohkeuteen ja tärkeisiin ideoihin.

 

 

Häiritsevät ideat

 

Häiritsevien ideoiden määrittäminen on erittäin yksinkertaista, jos rakastut ideaan, siinä on oltava jotain häiritsevää. Ja jos sinä rakastat sitä, joku muu luultavasti vihaa sitä. Siinä on kaikessa yksinkertaisuudessaan koko häiritsevien ideoiden juju. Ne herättävät tunteita. Seuraava esimerkki tulee suoraan meidän omasta tiimistämme ja mistäpä muualta kuin Riskiryhmästä.

 

”Miettikääpä jos kahviossa oliskin siinä kahvitermareitten yläpuolella sellanen utare josta vois vetää maitoa kahviinsa. Ei tarviis kävellä paikaan x ja sitten vaivalla kaattaa sitä kun vetäis vaan siitä utareesta.” – Toimitusjohtaja Lintulahti a.k.a Antti, Riskiryhmä

 

Voitte varmaan kuvitella millaisen vastaanoton tämä sai treeneissämme (palasimme juuri kahvitauolta kun hän idean sai). Ensimmäisenä joku huudahti ”hyi kamalaa”, sitten kuului jostain ”en mä ainkaan haluais utareesta maitoa” ja ”miettikää jos se on sellanen pemee ja…”. Vastapainona tälle idea lähti jalostumaan ”miettikääpä jos ne oliskin tissit! Kyllä mä ainakin voisin käydä hakemassa kahvia ihan vaan sen takia et vois puristella tissejä!”. Kyllä tässä oli kasassa kaikki häiritsevän idean ainekset! Ja olisin voinut hyvinkin kuvitella tällaisen tuotteen mulletoi.comin tarjontaan sopivaksi. Mutta Antti kuuli vaan negatiiviset kommentit ja unohti koko ajatuksen.

 

Mitä rohkeus todella on?

 

Ajattelin ensin kertoa useita esimerkkejä mainoskikoista ynnä muusta, mutta tajusin taas kirjoittavani romaania ja päätin karsia esimerkit vain niihin jotka ovat oikeasti minulle mieluisia, eivätkä siksi liity ihan niin suorasti rohkeuteen.

 

Ensimmäinen esimerkki kertoo ainakin etäisesti siitä, mistä voi jäädä paitsi jos rohkeus ei riitä. Kuulin taannoin lyhyen tarinan Tiimiakatemian perustamisen ajoilta. Tuttavani mies opetti siihen aikaan ammattikoulussa ja oli siirtymässä ammattikorkean opettajaksi kun JAMK avaisi ovensa -94. Hän tunsi Tiimiakatemian perustajan ja oli itsekin sitä mieltä, että ideassa oli potentiaalia ja oikeita oppimisen elementtejä. Hän oli jopa niin kiinnostunut asiasta, että harkitsi lähtevänsä mukaan perustamisprojektiin. Ajatus tavallisistakin ammattikorkeakouluista oli kuitenkin vielä niin uusi ja vieras, ettei hän uskaltanut ottaa riskiä Tiimiakatemian suhteen. Kulmalaa lainatakseni:

 

”Moni kokeilee 24h risteilyäkin, eikä vammaannu pysyvästi”

 

Ehkä tässäkin olisi pitänyt lähteä rohkeammin kokeilemaan! Päätös oli jäänyt lopulta harmittamaan kyseistä henkilöä sen verran, että minäkin tämän tarinan vielä sain kuulla hänen vaimoltaan, vaikka hän itse on jo edesmennyt.

 

Toisen esimerkin vedän omasta tiimistämme, enkä voi sanoa muuta kuin: kyllä on pokkaa! Olimme itsenäisyyspäivän illallisella Hollannissa paikallisten pinkkujen kanssa. En vieläkään käsitä mistä ajatus oikein lähti, mutta päädyimme kannustamaan Toimitusjohtaja Lintulahden pitämään meille itsenäisyyspäivän puheen. Eikä minkä tahansa puheen, vaan yhden hauskimmista sisäpiirin vitseistämme. Anttihan suostui pienen paineen alla kertomaan tarinan ja suunnilleen 25 puhelinta kuvasivat kun Antti kertoi itsenäisyyspäivänä holkeille tarinan Raivoripulista. Ravintolan henkilökunta (ja muutamat holkit) pyörittelivät silmiään, mutta meillä oli hauskaa! Kyseinen herra suostui myös laulamaan Nylon Beatia, hiukan muunnelluin sanoin, muuan vahvarissa, vaikka oli manannut, ettei varmasti laula ikinä yleisölle livenä yhtään mitään. Kaikkien syksyn aikana tulleiden näyttöjen pohjalta olemmekin jo nimittäneet herra toimitusjohtajan meidän mymmiliideriksemme.

 

Kai tämän voisi kiteyttää niin, että rohkeus on rajojen ylittämistä. Kuten J. Karjalainenkin laulaa laulussa Sankarit, jokainen meistä voi olla rohkea tilaisuuden tullen. Ja sitä rohkeus vaatii! Se vaatii tilanteita ja se vaatii pelkojen luomia rajoja, jotka rohkea voi ylittää.

 

Ainoa tärkeä idea

 

No mitäs me sitten tästä kaikesta opimmekaan? Sytyin yhdelle Kulmalan ajatukselle niin paljon, että käytin sitä myös osana hyvän Joulun toivotustani.

 

Elämä koostuu neljästä osasta:

Sitä syntyy, rakastaa, tekee juttuja ja kuolee.

 

Mitä juttuja kannattaa tehdä?

Välttämättömät ja ne joita rakastaa ja ne joista oppii mitä rakastaa

 

Kiteytetysti: tee mitä rakastat. Ja jos rakastut johonkin ideaasi, sen on pakko olla kehityskelpoinen. Muista vain jakaa se myös muille, koska idea ei todella ole idea, jos et voi jakaa sitä. Ja kun jaat ideasi, jalosta sitä myös muiden ideoilla, koska vain niin voi syntyä toimiva idea. Ja muista ettei kannata etsiä sitä täydellistä kumppania (tai ideaa) vaan voit kesyttää potentiaalisesta yksilöstä juuri sinulle sopivan.

 

Sini kiittää ja kuittaa!
Tagit: , , , , , ,

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Häiritsevät ideat”

  1. Anu.Kuivaniemi sanoo:

    Mukavaa kun kannustat meidän tiimiläisiä (CEO Lintulahtea) näin esseessäkin 🙂 Sain myös oivalluksia tosta utarejutusta, oot kyllä oikeassa!

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!