Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Hallittu projekti

Kirjoitettu 10.02.17
Esseen kirjoittaja: Anni Näremaa
Kirjapisteet: 2
Kirja: Hallittu projekti
Kirjan kirjoittaja: Mikko Mäntyneva
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 4.5. Projektien johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tämä Kirja käy läpi projektin eri vaiheet valmistelusta projektin päättämiseen ja sisältää hyvät ohjeet lukijalle, jolla ei ole minkäänlaista käsitystä tai pohjaa projektihallinnasta. Itselleni kirjassa on hyvin vähän uutta tietoa, sillä projektinhallinta ja projektijohtaminen ovat jo ennestään tuttuja. Luin kirjan kuitenkin, Team4Learning – projektijohtajan housut jalassa, jotta saan projektin lähtemään terävästi alkuun.

Team4Learning nopeasti for dummies; Team4Learning on kansainvälinen tiimioppimisen tapahtuma, joka järjestetään ensi syksynä kolmatta kertaa – ja tällä kertaa Suomessa. Nyt minulla onkin kunnia toimia tuon projektin projektivetäjänä ja luoda projektiryhmän kanssa huikea oppimisen kokonaisuus tiimioppimisesta kiinnostuneille kansainvälisille tiimiyrittäjille.

Projektin alkuvaiheet – T4L

Projektia tehdessä projektipäällikön, eli minun, tehtävänä on huolehtia projektin etenemisestä. Projektijohtajana aloitin valmistelut sillä, että tutustun ensin projektiin, jonka jälkeen etsin itselleni projektiryhmän. Team4Learning pestin saatuani otin yhteyttä viime vuoden projektipäällikköön, jolta sain tietoja edellisvuoden tapahtumasta ja aloitin valmistelut projektiryhmän kasaamiseksi. Suunnittelin rekryn, jonka toteutin videon muodossa ja aloitin haun, joka oli avoinna parisen viikkoa. Nyt minulla on työstöryhmä valmiina ja matkan aikana keräämme vielä kansainvälisen markkinointitiimin.

Suunnitteluvaiheessa luon projektisuunnitelman, joka sisältää:
– Tavoitteet
– Tehtävät ja vastuualueet
– Resurssit
– Budjetti
– Aikataulu ja sen seuranta
– Riskienhallinta
– Laatukriteerit

Olemme aloittaneet projektisuunnittelun luomalla kyselyn viime vuoden T4L -kokemuksesta. Tämän avulla voimme kehittää tämän vuoden tapahtumasta entistä paremman. Kyselyn vastaukset vaikuttavat suoranaisesti projektisuunnitelmaan.

Projektijohtaminen

Olen ottanut projektihaasteen vastaan siksi, että pidän kansainvälisestä toiminnasta, verkostoista ja johtamisesta. Nyt projektipäällikkönä minua odottavat projektin aikana projektiryhmän ohjaaminen, delegointi, viestintä ja edistymisen seuraaminen. Vaikka olenkin projektijohtajana, on minulla myös tehtäviä projektin aikana, mutta ns. juoksevat asiat tulee delegoitua muille, jotta pystyn hallitsemaan kokonaisuutta ja paneutumaan huomiota vaativiin kokonaisuuksiin sen tarpeen tullessa. Johdin viime talvena meidän tiimin talvitapahtuman, jossa sorruin siihen, etten delegoinut tehtäviä tarpeeksi usealle, vaan panttasin niitä suotta muille. Nyt aion jakaa tehtäviä huolella muille ja luottaa projektiryhmän tekemiseen. Ihan siitäkin syystä, että minulla on tässä johtamisen aikana johtamishaasteena Jyväskylästä poismuutto harjoittelun ja kesäprojektin takia. Tulen siis johtamaan projektia suurimmaksi osaksi etänä, mutta myös työskentelemään projektiryhmän kanssa olosuhteiden salliessa. Aion johtaa projektiryhmää ilolla ja positiivisella asenteella, kannustaen ja motivoiden. Otan vastaan palautetta ja annan myös palautetta, niin hyvää kuin rakentavaa. Opettelen projektin aikana paremmaksi ihmisjohtajaksi näitä keinoja käyttäen.

Projektijohtajan roolit
– Projektin vetäjä – johdan projektin alusta loppuun
– Asiakasyhteyshenkilö – olen linkki asiakkaiden ja projektiryhmän välillä
– Tiedottaja – vastaan viestinnästä ja sen toiminnasta
– Asiantuntija – olen perillä kaikesta
– Neuvottelija – neuvottelen esimerkiksi puhujista ja muista tapahtumaan saapuvista vieraista

Muistilista itselleni:

– Selkeytä tehtävät ja sisältö niin, että kaikki ymmärtävät omat tehtävänsä
– Anna kaikki tarvittava tieto välittömästi ettei unohdu tai tule epäselvyyksiä
– Varmista aikataulujen realistisuus
– Luota projektiryhmääsi
– Listaa delegoidut tehtävät, jotta tiedät mitkä ovat jo hoidossa
– Muista kiittää ja antaa palautetta hyvin tehdystä työstä

Anni Näremaa
Ideaosuuskunta Wire
anni@ideaosuuskuntawire.fi

Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!