Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Haluatko rikastua?

Kirjoitettu 07.04.13
Esseen kirjoittaja:
Kirjapisteet: 2
Kirja: Haluatko rikastua?
Kirjan kirjoittaja: Donald Trump & Meredith Mclver
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ennen kirjan lukemista pidin Donald Trumpia äveriäänä itsekeskeisenä mulkkuna, mutta nyt voisin pitää häntä jopa haaveeni tärkeimpänä rahoittajana. Kirja paljasti, mikä melkein pienestä elämänkerrasta olisi voinut mennä, millainen hän on arkipäiväisessä käyttäytymisessään ja miten hänen päätöksen kulkunsa oikein sujuu.

 

Eniten omassa johtamistaktiikassaan hän painotti ammattitaitoisia työntekijöitä, ketkä osaavat kertoa oman viestinsä lyhyesti ja kaunistelematta. Hän luottaa jokaiseen työntekijäänsä sataprosenttisesti ympäri maata. Jos joku on tehnyt virheen hän ei pelkää huutaa heille siitä, jos joku on onnistunut nappiin hän ei pelkää palkita häntä.

 

Lisäksi Donald ilmiselvästi rakastaa kauniita naisia, ja siisteys on hänen rakennuksissaan kaiken a ja o.

 

Seuraavat asiat ennen kaikkea kolahtivat minulle, joita olen parhaani mukaan koittanut soveltaa käytäntöön. Kaiken kirjasta olisi voinut kirjoittaa tähän, niin mielekästä luettavaa se oli.

 

”Älä anna ajatusten harhailla”

80- luvun loppu puolella Donaldin ajatukset rupesivat harhailemaan sijoituksista Euroopan muotinäytöksiin. Hänelle oli sanottu, että kaikki mihin hän koskee muuttuu kullaksi, ja näin hän ajattelikin. Toisin kävi. Hän jäi velkaa 9,2 miljardia dollaria, ja pankin kanssa uudet laina neuvottelut piti aloittaa.

 

Tarinan opetus on se, että älä ikinä anna ajatustesi ruveta harhailemaan, vaan fokusoidu 100 prosenttisesti siihen mitä teet. Olen syyllistynyt samaan virheeseen itsekin, uskon, että meistä jokainen on. Kun menee hyvin, luottaa siihen, että kyllä se voittokulku itsestään jatkuu. Tee tekoja jatkuvasti sen hyvän eteen, niin ettet pääse tipahtaman kärryiltä, koskaan.

 

”Älä pysähdy”

William Levitt oli sodan jälkeisten kiinteistömarkkinoiden guru. Hän kumminkin päätti myydä yrityksensä, ja jäädä eläkkeelle. Samaan aikaan hän meni väärän naisen kanssa naimisiin ja muutti Rivieralle tämän ja ison jahdin kanssa. Muutaman vuoden jälkeen hän kumminkin teki paluun kiinteistömarkkinoille, luuli tehneensä hyvät maakaupat ja ajatui saman tien konkurssiin.

 

Tästä opetuksena on se, että ellet tee jatkuvasti töitä, pysähdyt. Donald tekee töitä seitsemän päivää viikossa, ympärivuorokautisesti, ympärivuotisesti. Hän ei paljoa lomia pitele. Itse en ihan tähän ryhtyisi, mutta ymmärrän sen, että ikinä ei pidä työelämästä jättäytyä pois, koska draivi katoaa aivan saman tien. Niinkin pieni asia, kuin yrittäminen kesällä, sen jälkeen loman pitäminen ja siihen päälle mietiskely mitä sitä oikein tekisi, tekee suurta hallaa. Olet tuossa vaiheessa pysähtynyt täysistä vauhdeista nollaan. Siksipä ensi syksy pitää miettiä huolella, mitä teen juuri siitä päivästä alkaen, kun palaan Akatemialle lomalta? Markkinaattori on se juttu, johon silloin pitää panostaa 110 prosenttisesti.

 

”Etene takapuolituntumalla”

Donald sanoo, ettei yrittäjyys ole ryhmätyötä. Tämän lukiessa pieni hymy tuli kasvoilleni, ja pohdin mitäköhän mieltä hän on tiimiyrittäjyydestä. Loppujen lopuksi vastuu on aina sinulla, kuinka tiimissä ikinä yrittäisitkään. Sinulla on omat vaistot, ja sinun täytyy päätöksissä kuunnella omaa alitajuntaasi. Näen, että juuri noista vaistoista ja alitajunnan ratkaisusta meidänkin pitäisi dialogiringissä keskustella, ja löytää sitä kautta ratkaisu kysymyksiin. Helppoa se ei ole, koska ei meillä kellään ole täsmälleen samanlaisia tuntemuksia. Laivurissakin saadaan monesta asiasta väittelyä aikaiseksi, mutta näen sen ainoastaan positiivisena asiana. Näin jokaisen ääni saadaan kuuluville.

 

”Nosta lentokorkeuttasi”

 

Tässä kappaleessa puhuttiin paljon muiden ihmisten arvosteluista, ja niiden unohtamisesta, jos siis ne haluat unohtaa. Olen itse ajatellut aiemmin paljonkin muiden sanomisia, ja se on myös pitkälti määrittänyt omaa käyttäytymistäni. Tiimiakatemian ansiosta olen saanut parannettua tätä asiaa huomattavasti. En enää välitä muiden sanomisista, ja siksi nykyään oikeastaan yllätyn, jos kuulen jostakin kritiikkiä omasta toiminnastani.

 

Enää tuo kritiikki ei haittaa, otan sen lähinnä kehittävänä, jos sitä millään voi niin ottaa vastaan. Muuten annan sen olla. Omat tekemiseni eivät oikeastaan kuulu muille, jos ne eivät heidän toimintaansa millään tavalla hetkauta. Negatiiviset asiat olen saanut siirrettyä muualle, ja keskityttyä positiiviseen. Nykyään on vaikea työskennellä ihmisten kanssa, jotka näkevät kauhuskenaarioita koko ajan ympärillään. Se on todella raskasta, niin työelämässä kuin ennen kaikkea siviilissä.

 

Kun poistat negatiiviset asiat mielestäsi, saat kuin huomaamattasi nostettua omaa lentokorkeuttasi! Lennät juuri siellä, missä sinun kuuluisikin lentää.

 

”Hiljenny ajattelemaan kolmeksi tunniksi päivässä”

Donald lukee aamuöisin kirjoja ja lehtiä, hän herää viideltä tähän touhuun. Mistä ihmeestä minä pystyn tuon kolmetuntiseni repimään? Urheilu on minulle kaikki kaikessa vapaa-ajalla, uskon, että se juuri on niitä omia hiljentymisen hetkiäni. Lukemiseen tarvitsisin paljon enemmän aikaa, aikaa, jolloin saisin kehitettyä omia ajatuksiani eteenpäin. Olen yrittänyt ottaa tavaksi lukea aina ennen nukkumaan menoa, mutta se tuppaa tuomaan liikaa ajatuksia omaan päähän, joka taas vaikeuttaa unen saantia. Suoraan Akatemian jälkeen taas on liian väsynyt lukemiseen. Viikonloput ovat toistaiseksi olleet kaikkein paras vaihtoehto.

 

”Sijoita yksinkertaisesti”

Olen vastikään aloittanut oman osakesijoittamisen, joka aiemmin on jännittänyt kamalasti. Luulin saavani Donaldin kirjasta jotain mieltä järisyttäviä vinkkejä, mutta sieltä tulivat ne samat vinkit mitä kaikkialta muualtakin: käytä maalaisjärkeä ja sijoita niihin kohteisiin joidenka toiminnan ymmärrät. Parhaimmat yritykset ovat yksinkertaistaneet hurjasti asioita, tämän opin jo Hyvästä paras – kirjasta.  Yksinkertaisen, mutta erittäin toimivan, siilikonseptin luomiseen ei ihmeitä vaadita. Enemmänkin tekoja ja päättäväisyyttä.

 

Kirja oli loistava, ja Trump ihmisenä mielenkiintoinen. Se vahvisti käsitystäni siitä, että johtaminenkin voi olla kova juttu. Johtamisen ei myöskään tarvitse olla vaikeaa, jos olet tehnyt oikeita henkilöstövalintoja. Luota alaisiisi ja pidä asiat lyhyinä ja ytimekkäinä – siinä kaksi Trumpin kovinta mietelausetta.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!