Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Haluutko rahaa? Ihan helppo nakki

Kirjoitettu 12.05.13
Esseen kirjoittaja: Henry Vesin
Kirjapisteet: 1
Kirja: Screw it, Let's do it
Kirjan kirjoittaja: Sir Richard Branson
Kategoriat: 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet, 9.07. Innovointi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ei tarvitse lukea edes esseetä loppuun, voin paljastaa vastauksen heti. Muista vaan kaksi asiaa kaikissa töissäsi:

  1. Work hard

  2. Have fun

Siinäpä se. Tarkemmat ohjeet voi kysyä Richard Bransonilta.

 

 

Branson on kirjoittanut ytimekkään kirjan siitä, mikä on vienyt hänet huipulle. Tiivistettynä se on ylläolevan kaltaista, ja se jos mikä on rehellinen elämänasenne. Bransonin itsekin useita kertoja alleviivaama pointti on se, että rahan tekeminen ei ole missään vaiheessa päämäärä. Päämääränä on henkilökohtaisesti asetetut tavoitteet ja sinne pääsemisen välineet onkin tuossa yläpuolella lueteltuna. Voisi melkein sanoa että raha on vain se pakollinen paha tässä jossain välissä. Se kertoo oikeanlaisesta suhteesta elämään yleensäkin.

Have fun

Moni sanoo että tätä on helppo toteuttaa. Todellisuus on kuitenkin usein toista, jopa Tiimiakatemialla. Itse nyt ensimmäisen vuoden aikana huomaan vain välillä niitä pilkahduksia esimerkiksi toimistolla kun avoimesti löydetään avotoimiston parhaat puolet ja huudellaan, nauretaan ja kannustetaan toisiamme. Näitä huumorin kukkimishetkiä soisin olevan huomattavan paljon enemmän. Onko niin että Tiimiakatemia on menettämässä kyvyn nauraa itselleen? (Ei välttämättä, kiitos TA Memes!)

Sivuhuomautus: Tehdäänkö Mittavassa hauskaa epäonnistumisista? Bransonin joulukuusibisnekset meni niin sanotusti puihin jänisten tullessa paikalle syömään kuusen taimia. No, hänen mielestään oli parempi kääntää tilanne voitoksi ja ”we had fun shooting the rabbits”. Mittavan tulee siis jatkossakin kaivaa ilo irti myös epäonnistuneista prokkiksista, kuten vaikkapa kuuluisasta bioadapterin maahantuonnista. Ah, golden memories.

 

Work hard

Toisaalta taas, ei voi tukeutua ainoastaan huumoriin. Itse joudun tässä asiassa tekemään parannusta, sillä työnarkomaanin piirteitä itsessäni tunnistavana haluan pitää selkeää rajaa työn ja muun elämän väliin. Ehkä voisin vielä kuitenkin useammin heittää itseäni likoon kovasti työskentelemisen saralla. Asenne ratkaisee paljon tässäkin. En voi vaan olettaa että raha tulee mun luokse kun pidän hauskaa, on sitä niska limassa tehtävä töitäkin. Joskus tulee myös niitä hetkiä kun homma vaan yksinkertaisesti on syvältä ja maistuu puulta. Bransonilta tulee tähänkin käytönnöllinen vinkki: ”Still, work hard.” Hommasta löytyy kyllä ennen pitkää kultareunuksensa, tai sitten on parempi vaihtaa työtä.

 

Mutta

Kyse ei koskaan ole siitä että vain toinen. Ei. Koskaan. Ei toista ilman toista, tässä on kaksi asiaa jotka meidän Tiimiakatemiassa ja Mittavassa täytyy osata yhdistää. Meidän täytyy tehdä töitä hihat heiluen, mutta niin että pidämme hauskaa ja nautimme siitä. Joku voisi kutsua sitä vaikka unelmaduuniksikin. Branson puki sen hyvin sanoiksi oman ensimmäisen lehtensä puitteissa: ”What we did was important as well as fun.” Eikö siinä ole se asia mitä tiimiakatemialla halutaan tehdä? Niin usein heittäydytään vain toiseen suuntaan eikä löydetä molempia. Pidetään hauskaa eikä edes yritetä työskennellä, tai ehkä vähän yritetään vasemmalla kädellä. Tai sittenä jäpätään ranteet lukossa eikä edes yritetä pitää hauskaa. Toisin sanoen esimerkiksi Mittavassa mennään todella paljon niin että sininen käyrä kuvaa rahaa ja punainen käyrä työn mielekkyyttä.

Asialle voisi toki yrittää tehdä jotain. Näin ollen julistankin omassa toiminnassani tästä eteenpäin että teen entistäkin kovemmin duunia, mutta pidän samaan aikaan siinä duunissa entistäkin paremmin hauskaa. Tämä on siis julkinen varoitus koko Tiimiakatemialle ja Mittavalle, aion järjestää yllätyksiä.

 

Muut huomiot

Respect is about how to treat everyone, not just those you want to impress. – Kohtele kaikkia samanarvoisesti

 

Make a good and well-planned start – Suunnittele alku erittäin tarkasti, vaikka ryhtyisit perustamaan lentoyhtiötä. Ketä tarvitsen tiimiini, mitä pitää tehdä, ketkä tekee, miten? Seuraavissa uusissa projekteissa mietin tarkasti että millaisia ihmisiä tarvitsen, ja sitten etsin rooleihin oikeat ihmiset.

 

Be bold but don’t gamble; don’t be a fool – Älä ole typerä uhkapeluri, vaan tartu asioihin joihin voit edes jotenkin vaikuttaa esimerkiksi yllä mainitulla suunnittelulla.

 

Keep your word – pidä lupauksesi. Ole tunnettu siitä että sinuun voi luottaa.

 

Challenge yourself – haasta itsesi. Älä ole nynny.

 

Tästä sai kyllä virtaa. Saunalautta ja Jyväsjärven kesä 2013, taalta ma tulemme!

 

 

Henry Vesin
Osuuskunta Mittava Innovations
p. 040 734 8559
henry@mittava.fi

 

Tagit: , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!