Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Happiness made easy: 100 ideas to developing happiness in your life

Kirjoitettu 04.11.20
Esseen kirjoittaja: Matias Alsio
Kirjapisteet: 1
Kirja: Happiness Made Easy
Kirjan kirjoittaja: Jay Lorin
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Happiness made easy: 100 ideas to developing happiness in your life – Jay Lorin

 

 

Moni ihminen tuntee olonsa onnettomaksi varsinkin koronan aikaan, etä työ on vienyt viimeisetkin mehut pois. Mikä avuksi? Kuinka luoda omasta arjesta onnellisempaa? Esseessä avaan keinoja kuinka tehdä elämästäsi onnellisempaa.

 

Jos etsit onnellisuutta ulkoa, et tule sitä koskaan löytämään. Pysähdy ja katso sisääsi, se on lähempänä kuin luuletkaan. Ninkuin Albert Einstein aikanaan totesi ”If you want to live a happy life, tie it to a goal, not to people or objects.”

 

On tärkeää ymmärtää eroavaisuus iloisuuden ja onnellisuuden välillä. Nykymaailmassa ihmisiä koitetaan orjuuttaa iloisuuden tunteen avulla. Mistä voisin aloittaa. Otetaan ensimmäiseksi esimerkiksi vaikka kaikille suomalaisille tuttu sosiaalinen media. Sosiaalista median hallinnasta kilpailee jatkuvasti monet suuret yritykset, kamppailun voittajana on se, kenen sivuilla/sovelluksissa vietetään eniten aikaa. Surullista mutta totta, on koittavat nämä yritykset kaikin tavoin saada sinut jäämään koukkuun heidän tarjoamaan palveluun. Tämän ne tekevät luomalla palvelut palkitsemaan käyttäjiä mahdollisimman usein. En tiedä onko se neroa vai sairasta ajattelua luoda palveluita, joiden päätarkoituksena on saada ihmiset jäämään koukkuun. Nämä sovellukset luovat illuusion onnellisuudesta luomalla aivoissa jatkuvasti hyvän olon tunnetta, hetkellistä iloa. Niin moni ihminen on onneton omassa elämässään, he ovatkin näiden palveluiden luojien pääkohderyhmä, sillä he ovat alttiita jäämään koukkuun hetkellisiin mutta jatkuviin ilon tuntemuksiin. Palvelut luovat niin paljon iloa, että ihminen voi takertua selailemaan vaikkapa Facebookkia moneksi tunniksi kerrallaan.

Toisena hyvänä esimerkkinä toimii sokeri. Sitä naamioidaan värikkäisiin ja huomiota herättäviin pakkauksiin. Tuotteista tehdään mahdollisimman houkuttelevan näköisiä, jotta ne huomattaisiin. Koko bisnes sokerin ympärillä perustuu taas siihen, että koitetaan luoda ihmisille hetkellistä onnea. Huolestuttavinta tässä onkin se, kuinka hyvin se toimii. Oma kysymykseni kuuluukin miksi sokeri on edes laillista? Tai pitäisikö siinä olla vaikka ikäraja myynnin suhteen, sillä pienet lapset pystyvät käydä ostamassa sitä kaupoista niin paljon kuin vaan haluavat. Tämä luo lapsille jo pienestä lähtien illuusion onnellisuudesta, he hakevat sisäistä täyttymystä iloisuuden kautta ja täten ohjelmoivat itsensä jäämään koukkuun erilaisiin ilon lähteisiin tulevaisuudessakin.

”What ever goes up, has to come down” kuvaa hyvin iloisuuden luomaa hetkellistä hyvää oloa.

 

Miten sitten pystyy olemaan onnellisempi perus arjessa?

On tärkeää muistaa että liiallinen onnellisuuden tavoittelua tekee sinut onnettomammaksi. Ajatuksena se, että haluat olla onnellisempi vahvistaa vain alitajuista uskomustasi siitä, että et vielä ole onnellinen. Voit haluta vain asioita, mitä sinulla ei vielä ole.

Liian usein onnellisuutta etsitään ulkoistent ekijöiden kautta. Tästä varmaankin yleisimpänä toimii raha ja materia. Materiaa ja rahaa käytetään usein määrittämään omaa statusta, omaa menestymistä elämässä ja omaa onnellisuutta. Olen huomannut monen ihmisen ajattelevan että olen onnellinen sitten kun olen saanut uuden auton, tai sitten kun minulla on enemmän rahaa. Kaipuu jostakin ulkoisesta asiasta, jolla täytät tyhjyyttä sisälläsi et löydä onnellisuutta. Toki rahalla pystyy mahdollistamaan asioita, kuten elämyksiä sinulle tärkeiden henkilöiden kanssa tai vaikka eläinten suojelua joss e on sinulla lähellä sydäntä, ei sen silti pitäisi olla määritelmä onnellisuuteen.

Sinulla on kaikki mahdollisuudet olla onnellinen juuri nyt, onnellisuus vaati jatkuvaa ylläpitoa. Onnellisuus on jatkuva tunne, se täytyy pitää vakaana. Tätä varten pystytkin luomaan itsellesi tapoja omaan arkielämääsi, joilla ylläpidät onnelisuuttasi. Jos haluaa olla onnellinen, on löydettävä tasapaino materialismin ja henkisyyden välillä. Onnellisuus on mielentila, jota pystyy työstämään jatkuvasti, itse tulen onnelliseksi kun saan muut ihmiset nauramaan tai hymyilemään. ”Thousands of candles can be lighted from single candle. Happiness never decreased by being shared” – Gautama Buddha.

Ylläpitääkseni omaa onnellisuutta, teen joka päivä asioita tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Tämän esimerkin ideana oli tuoda esille se, ettei onnellisuutta pysty antamaan, sen teen pitää tehdä töitä. Kaikki lähtee itsensä kanssa toimimisesta, pitää selvittää mikä tekee sinut onnelliseksi, mikä pitää sinut tyytyväisen pitkään. Esimerkiksi ajattele tilanne, jossa perit yrityksen. Se tekee sinut iloiseksi, mutta mietippä kun itse olisit luonut sen saman tyhjästä, olisit vielä paljon enemmän onnellinen. Tämä johtuu siitä, että olisit tehtnyt työtä ja näkisit tuloksen. Onnellisuuden resepti on työskennellä itsesi kanssa, sinun täytyy olla rehellinen itsellesi. Sinun täytyy vapauttaa itsesi ulkoisista iloisuuden lähteistä ja tehtävä asioita mitkä tekevät sinut iloiseksi. Tämä on monimutkainen asia, sillä sama asia voi saada sinut iloiseksi ja onnelliseksi. Netflixin katsominen on yleensä hetkellistä iloa, mutta katsoppa netflixiä sen jälkeen, kun olet aamusta iltaan työstänyt itseäsi kohti unelmiasi, saanut itsesi aivan puhki ja antanut kaikkesi. Olet jo valmiiksi onnellinen tietäen että olet työstänyt asioita itsesi eteen. Sen jälkeen jakso netflixiä tuo erilaista tunnetta sillä haet siltä eri asiaa. Väliaikaisen ilon sijaan haet rentoutumista mielellesi, jotta jaksat seuraavana päivänä ohdata haasteet sinun ja unelmiesi välillä uudestaan.

Paljon on tullut jo asiaa, mutta tiivistetysti ensimmäinen vaihe onnellisuuteen, on lopettaa ulkoiset asiat joihin olet koukussa. Poista sovellukset, joita selaat päivittäin. Tai vielä parempi, jos pystyt jätä puhelin kotiin kun lähdet tapaamaan ystäviäsi. Ota ilo irti asioista, jotka tekevät sinut oikeasti onnelliseksi sen sijaan, että käyttäisit aikaa asioihin, joilla koitetaan saada sinut jäämään koukkuun ”valheelliseen onnellisuuden tilaan”. Addiktioista on vaikea päästä eroon, kysyppä sitä vaikka ihmiseltä kuka on tupakoinut koko elämänsä. Ei hän tee sitä siksi, että se tekee hänet onnelliseksi. Hän tekee sitä siksi, että se tekee ilosieksi sillä hetkellä. Tämä ei kuitenkaan ole pysyvä olotila. Mieti omassa elämässäsi, mitkä asiat luovat hetkkellistä iloa ja hankkiudu niistä eroon. Näin sinulle jää paljon enemmän aikaa nauttia asioista, jotka tekevät sinut aidosti onnelliseksi. Onnellisuus löytyy jo sinun sisältäsi, mutta sinun ”tarpeesi” löytää se jostain ulkoisesta tekijästä sotkee mielesi ja estää sinua arvostamaan oikeita asioita, niitä joilla on aitoa merkitystä.

 

Mitä vien käytäntöön?

“Action may not always bring happiness; but there is no happiness vithout action.”- Benjamin Disraeli

Aijon tästä lähtien olla vielä tarkempi asioista, joita teen. Olen hahmoittanut jo mielestäni hyvin, miksi teen asioita joita teen. En lähde mukaan mihinkään, jossa motiivina on esimerkiksi raha. Jos en koe jonkin asian olevan hyvä asia, joka vie lähemmäs onnellista arkea niin en sitä halua tehdä. Haluan toimintani olevan avuliasta ja hyväntahtoista. Tähän perustuen tulenkin jatkossa pohjaamaan projektinikin. Tulen tekemään asioita, joiden tiedän tuovan sisäistä tyytyväisyyden tunnetta, onnellisuutta.

 

”Often, happiness is closer to us than we think. It is so close that we cant see it because we are so blinded by what is happening on outside” – Jay Lorin

“There is no way to happiness. Happiness is the way” – Nhat Hanh

 

 

 

 

Matias Alsio

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!