Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Hauskan Oppimisen Vallankumous

Kirjoitettu 19.06.19
Esseen kirjoittaja: Samuli Välimäki
Kirjapisteet: 2
Kirja: Hauskan oppimisen vallankumous
Kirjan kirjoittaja: Lauri Järvilehto
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Hauskan oppimisen vallankumous

Kirja oli kovin tiedepohjainen, jonka vuoksi koen vaikeaksi kirjoittaa siitä ilman, että reflektioni vaikuttaa tiivistelmältä. Reflektoinnin ideanahan on peilata kirjaa omaan tekemiseen sekä ympäristöön. Yritän kuitenkin parhaani!

 

Intohimo

Kun tekee siitä, mistä pitää ei tarvitse miettiä työtunteja. Se kasvattaa tuottavuutta ja pitää motivaation tekemiseen korkealla. Tiimiakatemialla olen seurannut omia intohimojani muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta, sillä olen tehnyt vanhasta harrastuksestani työn. On erittäin palkitsevaa saada vähän kuin bonuksena rahaa siitä, mitä tekisi jollakin tasolla vapaa-ajallakin. Intohimoni graafiseen suunnitteluun, verkkosivuihin ja syvä mielenkiinto monimutkaisiin verkkoaplikaatioihin roihahti uudelle tasolle Tiimiakatemialla. Vaikka raha ei johda tekemistäni on se kuitenkin miellyttävämpää oppia kyseenomaisista aiheista lisää, jos siitä saa korvauksen. ”Koodailu” varsinkin on hyvin työlästä. Vähän, kuin opettelisi uutta äidinkieltä.

 

Monet ideat ovat jääneet minulla toteuttamatta, jos en ole osannut tehdä asiaa itse. Muun muassa hyviä mobiiliaplikaatio ideoita on valunut viemäristä oman osaamattomuuteni vuoksi. Tämä on iso syy, miksi haluan oppia koodaamisesta päivittäin yhä enemmän. Koen sen henkilökohtaisesti kovinkin palkitsevaksi, kun saan esimerkiksi verkkosivun näyttämään tietokoneen näytöllä juuri siltä, kun olen pääni sisällä visioinut.

 

Juuri muutama päivä sitten mietin, miten olen itsenäisesti opiskellut itselleni toisen ammatin. Minua voisi jo jollain tasolla kutsua ammattitermillä ”Front End Developer”. Javascript -kieli vaatii minulta vielä hieman ponnisteluja, jonka vuoksi ostin itselleni 28 tunnin Udemy-kurssin.

 

Jatkuva itsensä kehittäminen on mielestäni erittäin ihailtavaa ihmisessä. Kliseinen lausahdus: ”Be the best version of yourself” pätee moneen elämän alueeseen. En tyydy tylsään liukuhihnatyöhön, mutta joillekin sekin voi olla suuri intohimon kohde. Tapaan kuitenkin harmittavan usein ihmisiä, jotka ovat kovin tyytymättömiä työhönsä. Aamulla vituttaa lähteä töihin ja illalla tuntuu siltä, että ei olisi saanut mitään aikaan. Herätkää hyvät ihmiset!

 

 

Leikkikää!

Ideoilla leikkiminen edistää luovuutta. Hyvien ideoiden tuottaminen vie aikaa, jonka vuoksi on tärkeää hassutella ja leikitellä useilla ideoilla. Ihminen saavuttaa flow-tilan helpommin oppimisen ollessa hauskaa ja mielenkiintoista. Flow-tilan saavuttamiseksi tehtävien tulisi olla sopivan haastavia. Liian helpot tehtävät johtavat tylsistymiseen, kun taas liian hankalat tehtävät aiheuttavat ahdistusta. Flow-tila on siis epämukavuusalueen ja mukavuusalueen välissä oleva kultainen keskitie.

 

Olen leikitellyt usein koodeilla, joiden lopputulos on täysin merkityksetön. Tein mm. koodin, joka hakee NHL:n rajapinnasta Patrik Laineen kuluvan kauden maalit. Mitä minä sillä teen? Näenhän sen joka tapauksessa NHL:n sivuilta, mutta tälläkin on kääntöpuolensa. Mitä, jos osaisin hakea kaikki mahdolliset statistiikat automaattisesti? Minulla olisi nyt luultavasti pystyssä kokonainen tulospalvelu. Liimasta, joka ei liimannut kunnolla keksittiinkin post-it laput.

 

Leikkiminen edistää henkilön itseohjautuvuutta. On mielestäni erittäin tärkeää olla oma-aloitteinen, eikä jäädä lepäämään laakereille. Haluan itse käyttää kaiken mahdollisen ajan vuorokaudesta tehokkaasti, itseäni kehittäen, hauskaa pitäen ja fiksusti. Välillä tuntuu, että vuorokaudessa on liian vähän tunteja. On hyvä kuitenkin muistaa riittävä lepo, sillä minun kohdallani se aiheuttaa massiivisia tiesulkuja pääni sisällä. Hassuttelu tai esimerkiksi pelien pelaaminen ei ole ajan tuhlausta vaan, jopa tieteellisesti todettu kehittäväksi tekemiseksi.

 

Tuntuuko, että ajatus ei kulje, väsyttää, etkä saa mitään aikaiseksi? Astu pois työpöytäsi äärestä, jaloittele, käväise kahvilla, pomputtele jalkapalloa tai ota pienet torkut. Olen huomannut, että on turha pakottaa kehoa toimimaan tai ainakin tehokkuus on tällöin minimissä ja luovuus kateissa.

Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!