Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Havahtuminen

Kirjoitettu 01.12.19
Esseen kirjoittaja: Monika Tuurala
Kirjapisteet: 3
Kirja: Havahtuminen
Kirjan kirjoittaja: Anthony De Mello
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirja kertoo nimensä mukaisesti havahtumisesta, ihmisten havahtumisesta elämää kohtaan. Kirja on pieni, mutta pippurinen. Ihmiset eivät näe, mitä heillä on ympärillä ja elävät kuin pussissa, josta ei näe, mitä ympärillä todella tapahtuu omassa elämässä. He odottavat hienoja hetkiä ja ovat onnellisia ”sitten kun” jotain joskus tapahtuu. Elämä on yhtä suorittamista, eikä siinä periaatteessa saakaan olla onnellinen hetkessä, eikä varsinkaan pienistä asioista. Ihmiset elävät unessa ja kirja kertoo, kuinka siitä ”havahdutaan”.

Tämän kirjan melkein jokainen Tiimiakatemialla lukee ja sen takia sitä suositellaan aina eteenpäin muille. Oma tiimini luki tätä oikein urakalla tänä syksynä ja viimein se päätyi myös minulle. Onhan se kirjana hyvin outo ja erilainen, mitä yleensä lukee, mutta päätin silti ryhtyä toimeen, vaikkei se täysin omalta kuulostanutkaan. Toisaalta se käsittelee itsensä kehittämistä, mikä itseänikin kiinnostaa, mutta tämä kirja oli kokonaisuudessaan hieman outo.

Anthony De Mello oli intialainen jesuiittapappi ja psykoterapeutti, joka tunnettiin hyvistä puhelahjoistaan, pitämistään herättävistä kursseista ja painavista mielipiteistään. Hän oli aikansa ihmisten herättelijä ja nykyään yhä enenemissä määrin ihmisiä kiinnostaa itsensä kehittämisen ja hyvinvoinnin kurssit ja valmennukset. Tällaisia tulee vastaan paljon netissä ja somen tunnetut henkilöt pitävä muun muassa workshopeja ”paremmasta elämästä” ja paremmista valinnoista siinä. Tällaiset alkoivat muutama vuosi sitten valmennuksina liikunnan parissa, mutta nyt huomaa, että se on siirtynyt myös paljon pääkopan puolelle ja on alettu uudestaan ymmärtää, että hyvinvointi on paljon pään sisäisistä asioista kiinni.

Asetamme itsellemme vaatimuksia, liian korkeita ja liian ankarasti, jolloin emme voi ikinä olla tyytyväisiä. Onko nykymaailmassa edes oikeutettua olla mihinkään tyytyväinen ja onnellinen, nykytrendi kun on olla onneton. Näin yhteiskunta ulkopuoleltammekin ohjaa meitä olemaan havahtumatta tosielämään. Vain muuttamalla mielenmallimme, voimme olla onnellisia juuri sillä, mitä meillä jo on. Myös se ajatus, että kaikki kuitenkin on paskaa, ohjaa meitä siihen, että emme tee elämän pieniä ja suuria valintoja sen eteen, että voisimme olla onnellisempia. Itselläni tämä oli edessä esimerkiksi silloin kun kävin Tiimiakatemiaa 50km päästä käsin, vaikkei olisi ollut pakko. Huomaan nyt, kun vihdoin tein päätöksen muuttaa Jyväskylään, kuinka paljon helpompaa elämä on, kun siitä karsii turhia asioita pois. Voi tehdä pieniä ja suuria valintoja miten oman arkensa koostaa, mitä harrastaa, kenen kanssa aikaa viettää jne. Yleensä vain jäädään siihen, mihin on ajauduttu. Ja sitten ajaudutaan kohti eläkeikää ja unohdetaan kaikki, mihin olisi voinut vaikuttaa.

Itsensä kehittämistä on huomata, missä mättää ja mitä pitää korjata ja ennen kaikkea korjata niitä asioita. Kukaan muu ei nykymaailmassa pakolla ohjaa ketään. Nykyään jokainen voi elää juuri niin kuin haluaa, sillä jokaisella on yhteiskunnassamme tasavertaiset mahdollisuudet olla mitä vain. Tämä itsekin pitäisi ymmärtää, ei saa ajatella liian mustavalkoisesti, vaan nähdä kaikki mahdollisuudet. Esimerkiksi Tiimiakatemialla näen välillä todella kapeasti mahdollisuudet ja sen takia en osaa mennä suuntaan enkä toiseen. Todellisuudessa voisin tehdä oikeasti mitä vain, mutta oman mielen rajallisuus tulee vastaan, sillä näkee vain isot linjat ja ne, mitä muutkin ovat ennen tehneet.

Kirja kertoo, kuinka vahva mielemme on, hyvässä ja pahassa. Se on päästämme kiinni, mitä haluamme todella olla. Voimme päättää olla onnettomia, jolloin varmasti sitä olemme niin kauan, kunnes päätämme olla onnellisia. Onneen ei tarvitse kaikkea, onnen ei tarvitse olla täydellistä, voi olla onnellinen, vaikka joku muu ajattelisi, ettei ole onneen aihetta. Jokaisella on myös oma onnensa, et tarvitse samoja asioita kuin naapuri, jotta voit olla onnellinen. Asenne ratkaisee. Tärkeintä on löytää syyt, miksi olla onnellinen omassa elämässä, ei syyt miksi olla onneton.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!