Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Havahtuminen

Kirjoitettu 02.04.13
Esseen kirjoittaja: Venla Suomala
Kirjapisteet: 3
Kirja: Havahtuminen
Kirjan kirjoittaja: Anthony De Mello
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Havahtuminen

Anthony De Mello


Havahtuminen on intialaisen Anthony de Mellon näkemyksiä elämisestä. Kirjaa päädyin lukemaan monen ihmisen suosittelemana. Paljon olen kuullut ja paljon siitä on puhuttu. Kirjan luvun jälkeen minun kuuluisi herätä.

” De Mello avartaaa henkisen elämän horisontteja purkamalla elämänvalheita ja ehdollistumia, jotka sumentavat ymmärrystä ja kaventavat elämää”

de Mellon mukaan ihmiset elävät unessa, eli tiedottomassa tilassa. Jotkut eivät herää unestaan, eli havahdu koskaan. Havahtunut ihminen tulee tietoiseksi tekemisistää, mahdollisuuksistaan ja muusta ympäristöstä. Onko näin moni lukemisen jälkeen ei ole saanut kirjasta juuri mitään irti. Tällöin sanotaa: ”Et ollut valmis havahtumaan”. Lähdin sitten itse lukemaan asenteella, että olenkohan valmis havahtumaan. Kerron neljästä ajatuksesta, mitkä kolhahtivat minulle.

 

Itsekkyys

Osa havahtumista oli ymmärtää ihmisten itsekkyys. Kaikki ihmiset ja heidän tekonsa on itsekkäitä. Ajatus aluksi kuulosti oudolta. De Mello kuitenki selittää , että vaikka tekisit ”epäitsekkäästi” jotain jonkun eteen tai puolesta, on tämä kieroa itsekkyyttä. Ihminen auttaa ”hyvää hyvyyttään”, mutta on sillekin omat syynsä miksi ihminen niin tekee. Vaikka saadakseen mielihyvää olemalla avulias, se on omanlaista itsekkyyttä. De mello pitää suoraa itsekkyyttä (puhumme itsekeskeisyyttä) vaarattomampana itsekkyytenä. Tähän ajatukseen en välttämättä yhdy, mutta ajattelen todellakin, että kaikki ihmisten teot ovat jollain tavalla itsekkäitä. Itskkyys on kuitenkin tervettä, vaikka se yhteiskunnassa usein katsotaan paheena. On ihailtavaa jos joku voi olla täysin itsekeskeinen muiden näkemyksista huolimatta. Ihminen loppujen lopuksi haluaa aina miellyttää itseään.

 

Tuntematon

”Et pelkää tuntematonta, se ei ole mahdollista.” Mitä? Et voi pelätä jotain mitä et tiedä. Pelkäät vain tunnetun menettämistä. Ajatus on looginen, mutta se jotenkin kolahti näin käännettynä. Tästä voi lähteä pohtimaan onko se tuttu ja tunnettu asia niin tärkeä,oleellinen tai mukava, että siitä ei voisi luopua? Kannattaako siihen ennemmin jäädä, kuin ottaa mahdollinen riski. Onko riskin ottaminen loppujen lopuksi niin vaarallallista kuin kuvitellaan.  Eikä tutusta ja turvallisesta tarvitse edes välttämättä luopua. Siihe voi jossain tapauksissa vielä palata.

 

Onnellisuus

Haluamme olla onnellisia. Onnellisuuden tärkeyttä ja ihanuutta tyrkytetään kaikkialta. Olet onnellinen, kun et aseta sille ehtoja ja vaatimuksia. Onnellisuudelle ei pidä asettaa mitään rajoitteita. Kun saan tämän olen onnellinen tai ,että en voi olla onnellinen ilman…  Olet onnellinen, kun et aseta sille ehtoja. Ihmisten tulisi pohtia onnellisuutta. Miksi he ovat tai eivät ole onnellisia. Ihmiset ovat itse oman onnensa esteenä. Omaa onnellisuutta analysoidessa koen kaiken olevan hyvin, mutta en tiedä miksi olisin tai en olisi onnellinen. Kykenenkö todella itse päättämään siitä.

 

Olet itse vastuussa tunteistasi

Olemme itse vastuussa kaikista tunteistamme, niin negatiivisista kuin positiivisista. Jos petymme johonkin se johtuu siitä, että olemme itse luoneet sille odotukset. Kun odotukset eivät toteudu, suutumme tai turhaudumme. Se on itse luoma tunnetila, jota voi oppia hallitsemaan. Oppimalla ymmärtämään.  Meillä ei ole välttämättä oikeutta vaatia. Itse pidän suuresti omien tunnetilojen tutkimisesta ja ennen havatumista olin unohtanutkin sen vähänksi aikaa. Ymmärrys oman mielen ymmärtämiseen on käynnistynyt. Jos minua ärsyttää jokin, voin velloa siinä ärsytyksessä ja pahentaa oloani. Vastaavasti voin ajatella ettei se vellominen tee pahaa muille kuin itselleni. Vastaan itse siitä miten reagoin erilaisiin tilanteisiin.

 

Havahtuminen herätti paljon ajatuksia ja se tuleekin lukea ajatuksen kanssa, mutta en koe vieläkän täysin heränneeni. Aion lukea kirjan uudestaan ajatuksen kanssa. Haluan oppia purkamaan ne elämänvalheet ja ehdollistumat, jotka de Mellon mukaan sumentavat ymmärrystä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!