Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Havahtuminen

Kirjoitettu 14.05.13
Esseen kirjoittaja: Iiro Naamanka
Kirjapisteet: 3
Kirja: Havahtuminen
Kirjan kirjoittaja: Anthony De Mello
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Havahduinko? Kyllä. Heräsinkö? En. Miksi? Lukiessani kirjaa, kasvoi myös sisälläni tarve herätä. Tunsin kuinka olisin halunnut olla hereillä ja katsella maailmaa ulkopuolisena. Olisin pystynyt unohtamaan oman riittämättömyyteni ja riippuvuuteni tai edes pystynyt näkemään itseni erilaisesta näkökulmasta. Halusin niin kovasti herätä, että se ei enää onnistunut.

Miksi halusin herätä?

Ehkä kuvittelin, että minusta voisi tulla parempi ihminen jos olisin herännyt. Heränneisyyttä kuvailtiin niin hyväksi, saavuttamisen arvoiseksi asiaksi, että koin suuren tarpeen herätä. Tiesin, että en voi herätä, jos en unohda halujani ja tarpeitani. En siis ollut vielä edes valmis heräämään. Haluan olla riippuvainen muista. Haluan pitää kiinni omista mielihaluistani. Haluan olla itsekäs. Oikeastaan tunnen oloni hyväksi unessani, juuri niin hyväksi kuin kirjassa kuvailtiin. Silti joku osa minussa olisi halunnut herätä. Onneksi en vielä ole valmis, koska rakastan riippuvuuttani toisiin ihmisiin, tarvitsen annoksen huumettani joka päivä. Haluan pitää kiinni mielipiteistäni, olen oikeassa. Miksi luopuisin mielipiteistäni?

Miksi havahduin?

Koska tajusin, että en olekaan ainut itsekäs ihminen täällä. En olekaan ainut, joka haluaa olla oikeassa. Havahduin myös siihen, että voin olla valmis olemaan väärässä. Oikeastaan minun ei tarvitse olla oikeassa. En tarvitsekaan ketään selvitäkseni. Mielipiteeni ovat muiden mieleistä hyviä niin pitkään, kun ne ajavat myös muiden etua. Ei onnellisuuteni vaadi muiden hyväksyntää. Onnellisuuteni vaatii vain minun oman hyväksynnän, jota en ole valmis vielä antamaan, koska minun tulee saavuttaa jotakin. En ole onnellinen ennen kuin olen saavuttanut jotakin. En anna itselleni ehdotonta onnea, koska en ole herännyt, olen vain havahtunut. Tiedostan, että voisin tehdä asian toisin, mutta en kykene siihen. En vielä.

Mitä haluan saavuttaa?

Haluan tulla joksikin, haluan olla jotakin, toivottavasti parin vuoden päästä edes tradenomi. Olen vasta matkani alkutaipaleella, enkä tiedä minne olen menossa. Tällä hetkellä seuraan leivänmurusia metsässä, ehkä karkkitalo on vielä paikallaan, kun pääsen perille. Tiedän ainakin sen, että intohimoni löytäminen vaatii minulta töitä. Kirja nimenomaan käski olla etsimättä onneaan, mutta onneksi en vielä herännyt. Minulla on siis vielä aikaa etsiä. Toivottavasti en herää ennen kuin olen löytänyt onneni. Tai kenties herään ja löydän onneni. Vai haluanko sittenkään edes löytää sitä? Ehkä meidät on luotu etsimään jotain, mitä ei ole edes olemassa. Ehkä tämä suuri kusetus, jossa olemme kaikki mukana ei toimisi ilman meitä, jotka olemme valmiita etsimään onneamme läpi elämämme. Jonkun tulee pitää rattaat pyörimässä. Muurahaispesä ei toimi ilman työläisiä. Meidän ei siis tule missään nimessä herätä! Babylon sortuu, jos heräämme.

Mitä onnellisuus on?

Olemme kaikki onnellisia kun synnymme. Meistä tehdään onnettomia. Tai meille uskotellaan, että emme voi olla onnellisia, muuten kuin tietyillä, yleisesti hyväksytyillä tavoilla. Meidät pistetään etsimään jotain, minkä olemme jo kerran omistaneet, mutta mikä meiltä on otettu pois. Vai onko se otettu pois? Ehkä olemme itse kadottaneet sen tarpeidemme taakse. Muiden luomien tarpeiden! En olisi tarvinnut sitä, enkä tätä, mutta minut opetettiin tarvitsemaan. Enkä sen jälkeen enää ollut onnellinen ilman niitä. Onnellisuus on tunne, kun kaikki tarpeet on sillä hetkellä tyydytetty. Mitä jos karsisimme tarpeitamme ja olisimme onnellisia vähemmästä? Niin kirja meitä neuvoo tekemään, mutta on vaikea luopua tarpeista, jotka minulle on opetettu. Enää en tarvitse mitään ja olen jatkuvasti onnellinen. Ei onnistu, nukun vielä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!