Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Havahtuminen.

Kirjoitettu 29.09.13
Esseen kirjoittaja: Ibrahim Sekersöz
Kirjapisteet:
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: Yleinen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olen Monelta kuullut että kirja on ollut ”herättelevä”. Ajattelin ottaa luettavaksi  ihan mielenkiinnosta, kun olen kuullut paljon kehuja ja myöskin siksi että YPK:ssa tämä on oli suositeltu toisen vuoden opiskelijoille. Jotkut asiat on vaikea ymmärtää, eikä ymmärrä ennen kuin lukee monta kertaa saman lauseen tai aiheen läpi. Olen jonkin verran pohtinut samoja asioita mitä kirjassa on, tämä kirja auttoi syventämään ajatuksiani.

 

Havahtuminen.

Ihmiset ovat oikeasti tyhmiä ja sokeita. Kävelemme suurimman osan elämästämme silmät ja korvat auki mutta harvoin muistamme suodattaa kuulemiamme ja näkemiämme asioita. Liian harvoin kysymme edes miksi tunnemme surun hetkillä surua ja ilon hetkillä iloa ja mikä aiheuttaa näitä tunteita? Enkä nyt kirjoita näin koska olisin kokenut kirjasta jonkinlaista heräämistä tai havahtumista ja haluaisin päteä sillä. Nämä seuraavat asiat ovat ihan järjellä pääteltäviä, emme vaan jostain syystä panosta tarpeeksi aikaa tähän aiheeseen. Koemmeko sen olevan turha vai olemmeko vain riippuvaisia sellaisista asioista jotka eivät millään tapaa hyödytä meitä. Tykkäämme mielellämme juhlia, olla toisten ihmisten seurassa ja tulemme onnellisiksi merkityksettömistä ja mitän sanomattomista asioista. Mutta minkä takia, miten nämä asiat lisäävät onnellisuuttamme? Otetaan esimerkiksi vaatteet tai oikeastaan ihan mikä vaan asia mikä tekee sinut onnelliseksi. Jos et saisi uusia vaatteita, upouuden puhelimen tai juuri sen tietyn asian mikä tekee sinut onnelliseksi, niin olisitko vähemmän onnellinen? Ajatteletko päässäsi, että juuri tämä tietty asia tekee minut onnelliseksi ja jos en saa sitä niin en suostu olemaan onnellinen? Kirjan mukaan tämä tarkoittaa sitä että asetat itse itsellesi ehtoja ollaksesi onnellinen.

Jos noin yksinkertaiset asiat tekevät sinut onnelliseksi, olet mielestäni heikko. En sano ettenkö tykkäisi juhlia, olla ihmisten seurassa, vaatteista tai ettenkö tykkäisi omistaa kaikenmaailman uusimpia härpäkkeita ja vempaimia, tottakai tykkään! Mutta tiedän että nämä asiat eivät tee minut onnelliseksi, onnellisuus on pääni sisällä oleva vipu jonka voin itse vääntää päälle. Kukaan yksittäinen ihminen ei pysty tekemään toista ihmistä onnettomaksi. Kukaan ei pysty tekemään sinua onnettomaksi, kukaan ei ede pysty ärsyttämään sinua, ellet sinä anna lupaa siihen ja väännä onnellisuuden vipua tai hyvän olon vipua joka sijaitsee päässäsi off asentoon.

 

Onko sinut ohjelmoitu?

Oletko ikinä miettinyt miksi käyttäydyt niinkuin käyttäydyt ja miksi tunnet asioita niinkuin tunnet? Olisiko sinut kenties voitu ohjelmoida ilman että olet ollut tietoinein siitä? enkä nyt tarkoita että päähäsi olisi istutettu piirilevy johon ”upattais” usb-portin kautta päivityksiä. Tarkoitan että jokainen näkemäsi asia televisioissa, koulussa, puistossa, kuulemasi asiat radiossa, kaveriltasi, vanhemmiltasi ja koskemasi elämykset vuosien varrelta luo ne kokemukset ja tunteet. Näitä asioita tulee niin paljon ja niin nopeassa ajassa pääkoppaasi, ilman että voit vaikuttaa siihen. Miten voit olla varma että muodostamasi mielipiteet ovat sinun eivätkä pääkoppaasi ulkoa päin syötettyjä tai. En yritä sanoa että meidät on aivopesty. Yritän vain sanoa että voit pysähtyä aina välillä hetkeksi miettimään millaisista asioista haluat ottaa vaikutteita ja mitkä ovat oikeasti sinun mielipiteitäsi ja mitä sinä tunnet, ole tietoinen asioista.

 

Energian hukkaamista turhaan.

Kun emme pääse olemaan muitten seurassa ja jäämme ulkopuolelle, olemme yksinäisiä ja masennumme,  jos asiat eivät mene toivomallamme tavalla, lannistumme. Jos joku ihminen ei miellytä meitä, ärsyynnymme tai alamme vihaamaan häntä. En vain ymmärrä että miksi tuhlaamme energiaamme johonkin niin turhaan kun voisimme kohdistaa sen kaiken energian johonkin hyödylliseen. Sama asia mustasukkaisuuden kanssa, miksi mustasukkaiset ihmiset pelkäävät parisuhteessaan kumppaninsa pettävän heitä. Ei ole tervettä ajatella jatkuvasti niin, tukahduttaa samalla toisen osapuolen. Miksei vaan anna toisen mennä ja tulla niin kuin haluaa, eiköhän kaikki osaa terveen parisuhteen säännöt. Jos jossain vaiheessa toinen pettää luottamuksen niin sitten vaan erotaa. Ei yksinkertaisista ja pienistä asioista kannata tehdä niin isoa että siihen joutuu hukkaamaan niin paljon turhaa energiaa.

Top 3 oppia.

1. Älä aseta itsellesi ehtoja ollaksesi onnellinen.
2. Ole tietoinen, älä niele asioita suodattamatta.
3. Älä hukkaa energiaasi turhaan

 

Ibrahim Sekersöz

Osuuskunta Idealeka
ibrahim.sekersoz@idealeka.fi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!