Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Helvetinviikko

Kirjoitettu 10.12.17
Esseen kirjoittaja: Neea-Eveliina Mäkinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Helvetinviikko
Kirjan kirjoittaja: Erik Bertrand Larssen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kun kuulin ensimmäisen kerran pinkkuvuonna helvetinviikosta, totesin vain, että aika mielenkiintoinen konsepti, mutten ikinä lähtisi kokeilemaan. Mutta niin siinä kävi, että kaksi vuotta myöhemmin, kaiken täydellisen työkaaoksen keskellä, poikaystäväni perustellessa minulle sen hyötyjä, minä päätin taipua kokeilemaan sitä. Ei, se ei ollut minun ideani, enkä varmasti olisi ikinä pystynyt siihen, ellei poikaystäväni olisi tehnyt sitä samaan aikaan, mutta kun kerran johonkin sitoudun, en jätä mitään kesken.

Helvetinviikko on siis oman fokuksen, tehokkuuden ja hyvien tapojen extreme integroitumisen viikko, joka perustuu Erik Larssenin saman nimiseen kirjaan. Viikon aikana opitaan itsekuria ja eletään ennalta määrätyn rytmin mukaan. Perussääntöinä on herätä aamulla viideltä, käydä aamulenkillä ja aloittaa työt normaalia aikaisemmin. Ja aamuherätyksestä luonnollisesti johtuen, nukkumaan on mentävä kello 21-22 välillä viimeistään. Viikossa on myös teemat joka päivälle (käyn ne myöhemmin läpi), josta perjantai on äärirajoille viemisen päivä. Tämä johtuu siitä, ettei torstain ja perjantain välisenä yönä kuulu nukkua ollenkaan. Myönnän jo tässä kohtaa, että tätä emme toteuttaneet omassa viikossamme, koska ainakin minulla oli niin, älyttömästi hommaa, ettei vain yksinkertaisesti ollut varaa olla kädetön ja jalaton kahta seuraavaa päivää.

Helvetinviikkoa ei kuitenkaan aloiteta vaan tuosta noin, vaan se vaatii valmistelua, pientä itsensätutkiskelua ja tavoitteiden suunnittelua. Koska kyseessä on todella tehokas viikko, josta on sen jälkeenkin paljon hyötyä, mitä paremmin sen suunnittelee, sitä paremmat tulokset siitä saa. Omat tavoitteeni viikolle olivat tämänlaiset:

  • Paranna työtehokkuutta. Opintojenkirjauksien deadline on 10 päivän päästä ja multa puuttuu 12 kirjapistettä, tuntikirjaukset ja itse reflektio. Töiden suhteen en ole laiska tai saamaton, minulla on vain paha tapa ajaa itseni stressin partaalle odottaessani aikapakkoa (tässäkin käytiin jo aika lähellä).
  • Suunnitelmallisuuden tehostaminen. Joka päivälle suunnitelma, mitä töitä teen ja minkä verran, jotta saan kaiken oleellisen tehtyä ajoissa ja ne pirun opinnot kirjattua ja vieläpä siten, ettei mikään päivä tarvitse käyttää ilta- tai yötunteja niiden tekemiseen.
  • Hyvien tapojen luominen. Pahaksi tavakseni on viime vuoden sisällä muuttunut aamulaiskuus ja mieltäpainava aamun tehottomuus. En pääse ylös sängystä, ja kun pääsen, vedän vain aamutakin niskaan ja istun aamupalalle puoleksi tunniksi, jonka jälkeen minulla on tajuton kiire töihin, lähden aina myöhässä kotoa ja olen viime tipassa paikalla. Tähän halusin ehdottoman muutoksen! Halusin oppia heräämään tarpeeksi aikaisin, jotta voin istua rauhassa aamupalalla, mutta jotta minulla olisi aikaa myös muuhun (jopa hyödyllisiin juttuihin)

Tällä suunnitelmalla lähdettiin liikkeelle ja voi veljet, ainakin tämän viikon ajan, tuntuipa ihanalta raksia kaikki ruudut onnistuneiksi. Meillä oli myös muutama yhteinen sääntö taloudessamme tehostamaan tätä viikkoa. Niihin kuului mm. ruutuajan rajoittaminen. Meillä on paha tapa jumittua iltaisin Youtuben tai Netflixin eteen, ja vaikka se olisi ihan täysin oikeutettua vapaa-ajan käyttöä, meillä molemmilla on erilaisia, internetin ulkopuolisia harrastuksia, joiden tekeminen olisi paljon kehittävämpää. Joten saimme avata telkkarin vain keskiviikkona ja lauantaina. Lisäksi somea ei saanut käyttää työaikana (ellei työ ollut somessa) eikä töitä saanut tehdä vapaa-ajalla (jotta palautuminen ja stressinhallinta olisivat mahdollisimman tehokasta).

Tässä siis minun helvetinviikkoni tiivistettynä:

Maanantai 4.12.2017

Maanantain teemana on tavat. Maanantaina tulisi erityisesti keskittyä huonojen tapojen karsimiseen ja hyvien tapojen luomiseen. Heräsin aamulla innoissani tästä viikosta. Niin tyhmältä kuin se kuulostaakin, en ollut nukkunut älyttömän levollisesti, koska olin jotenkin jännittynyt tulevasta. Aamulla herätyskellon soidessa, olin valmis. Nousin omaan tottumukseeni varsin nopeasti ja lähdimme aamulenkille kylmään ja pimeään joulukuuhun. Tämä aamu oli ehkä elämäni tehokkain ja tuotoksellisin. Istuin jo kuudelta kone sylissä kirjoittamassa viikon ensimmäistä reflektiota. Sain sen melkein valmiiksi, ja sain vielä nauttia rauhassa aamusta. Iltapäivällä, väsymys alkoi pikkuhiljaa iskeä ja melkein jopa ehdin ihmetellä, miten olen jo kolmelta niin uupunut, etten meinannut millään jaksaa keskittyä työhön. Tajusin kuitenkin, että siinä kohtaa työpäivälläni oli kuitenkin pituutta jo 9 tuntia, joten pidin pienen tauon ja jatkoin sitten paremmalla jaksulla.

Tiistai 5.12.2017

Herätyskellon soidessa, olin kuolemanväsynyt. Olin nukkunut melkein 8 tuntia, mutta joskus, kun keho herää keskellä unikiertoa sitä on vain tuskaisen uupunut. Koska ulkona satoi, päätimme lenkin sijasta tehdä aamujoogaa. Kuitenkin unenkarhea kehoni ja aamuäreä mieleni luovutti ensimmäisen 5 minuutin päästä ja lähdimme kävelylle (en ole ikinä kokenut venyttelyä vastenmielisenä ja tuona tiistai aamuna olisin juossut jopa ennemmin maratonin, kuin koskettanut varpaita). Muuten aamu sujui hyvin. Taas tunti töitä ennen aamupalaa ja jo viikon toinen reflektio oli valmis. Työpäivä sujui taas mallikkaasti, kunnes kello löi 14:30. Olin ihan loppu ja työkyvytön. Minulle iski päänsärky ja halusin vain kotiin. Minulla oli kuitenkin vielä ”virkkari-ilta” luvassa ja olin ihan varma, etten ole menossa. Kuitenkin tiistain teema on oma moodi. Miten vaihtaa omaa olotilaa tarpeen ja tilanteen vaatiessa. Tähän tukeutuen, iskin kuulokkeet korvaan ja lähdin illalla tallustamaan toimistolle. Kuuntelin hyvää musiikkia ja sain kuin sainkin itselleni paremman olon. Ilta oli miellyttävä ja vaikka se ei mennyt suunnitelmien mukaan, minulla oli hauskaa. Selvisin nukkumaan klo 22:30.

Keskiviikko 6.12.2017

Suomi täytti 100 vuotta! Minulla ei ollut aavistustakaan, kuinka vaikeaa voi olla nousta vapaaehtoisesti viideltä vapaapäivänä. Edellisillan valvominen näkyi ja tuntui olotilassa. En ollut valmis. Mieleltäni surullisena kävelin korttelia ympäri, poikaystäväni pitäessä minua kädestä. Tulen aina väsyneenä surulliseksi ja tuona keskiviikkona olin varma, että olin epäonnistunut elämässä. Hyvä jos pysyin hereillä seistessä, joten koin mahdottomuutena lukea tai kirjottaa mitään, joten otin päivän ensimmäiset ja toiset päikkärit aamu kello 7 ja 9:30 välillä. Heräsin aivan uutena ihmisenä. Yhtäkkiä olin maailman iloisin ja tyytyväisin ihminen. Lakkasin murehtimasta ”epäonnistunutta” aamua ja ryhdyin töihin. Keskiviikon teemana on ajanhallinta ja kaaoksen kontrolloiminen. En ehkä onnistunut ensimmäisessä suunnitelmassa, mutta kun sain taas otteen elämästä, kaaos katosi kokonaan. Oikoluin kaikki aiemmin viikolla kirjoittamani reflektiot (plus pari muuta roikkumaan jäänyttä) ja ryhdyin kirjoittamaan uutta. Päivällä luin vielä keskeneräistä kirjaa, sekä tein vielä työhommia. Illasta menimme juhlimaan Suomea ja pitämään hauskaa. Päivä osui sittenkin aika nappiin.

Torstai 7.12.2017

Torstai on mukavuusalueeltapoistumisen päivä, ei se päivä, jolloin tulisi jäädä valveille. Mutta niin kuin todettu, tätä emme kuitenkaan tehneet. Edellisillan kevyen juopottelun ja juhlimisen ansiosta, herätyskellomme ei soinut aamulla. Olin kuitenkin kehittänyt jo niin stabiilin aamurytmin, ettemme heränneet kuin noin 40 minuuttia myöhässä. Tästä kuitenkin johtui se, etten pystynyt tekemään esseetä aamusta kuin hetken aikaa. Meillä oli kuitenkin 9 tunnin synnytys tiimimme kanssa tuona päivänä ja vaikka aamu alkoi vauhdikkaasti Superparkissa, alkoi minulla olemaan viiden kuuden aikaan pinna jo tosi tiukalla. Väsymyksen ja ärtymyksen saattelemana tulin kotiin, jossa minua odotti joukko pieniä yllätyksiä ja ihana poikaystävä. Ärtymys oli tiessään ja saatoin mennä iloisena nukkumaan (superajoissa).

Perjantai 8.12.2017

Perjantain teema on lepääminen ja palautuminen. Tein kuitenkin aivan päinvastoin. Heräsin täydellisen tyytyväisenä ja aamu oli melkein yhtä super kuin maanantaina. Sain paljon aikaan, mutta pystyin samalla pitämään rauhallisia aamuhetkiä. Työpäivä oli loistava. Osasin juoda pullon energiajuomaa oikeaan aikaan ennen väsymystä ja tein tuntikirjanpitoa hyvillä mielin iltaan asti, ja sainkin sen tehtyä! Kotona sama tyytyväisyys jatkui ja tuntui siltä, kuin energia ei olisi loppunut millään. Jos minulla olisi tuollainen vireystila aina hereillä ollessani, olisin todella tehokas ja hyvässä kunnossa. Menimme ajoissa nukkumaan ja se oli todella sääli. Minua ei juuri väsyttänyt, enkä ole pitkään aikaan joutunut ”sammuttamaan” itseäni tuolla tavalla. Ihmetyksekseni se ei kuitenkaan ollut hirveän vaikeaa.

Lauantai 9.12.2017

Viikonlopun teemana on käydä sisäistä dialogia omista vahvuuksista, kokemuksista ja taidoista. Lauantaina herääminen oli lähes yhtä vaikeaa, kuin keskiviikkona. Kuka haluaa herätä vapaapäivänä vapaaehtoisesti viideltä? Pääsin kuitenkin kohtuu aikaisin ylös sängystä ja työntekoon. Viikonloppujen työrytmini on yleensä täysin erilainen verrattuna viikonloppuihini, joten oli todella vaikeaa priorisoida työt, kun oli oikeasti mahdollisuus levätä. Päätin kuitenkin jättää molemmat hetkeksi ja siirtyä kehon tarpeisiin ja mennä jumpalle. Tunti oli täyttä tuskaa. Loppupäivä ei ollut kovin tehokas työmielessä. Sain kyllä paljon aikaiseksi, mutten juurikaan niitä työjuttuja joita olisin voinut tehdä. Kuitenkin, olin suoriutunut niin hyvin opintojenkirjausrumbasta, että pystyin antamaan itselleni luvan lepoon.

Sunnuntai 10.12.2017

Lepo jatkui aika pitkälle sunnuntai aamuun. Mutta heti nousuni jälkeen, olin valmis töihin. Tämän päivän työurakka on paljon helpompi perustella itselleen, koska eilen piti vapaata. Tämä on viimeinen syksyn kirjauksiini vaadittava reflektio ja se on loppusuoralla. Tänään aion vielä myös aloittaa syksyn reflektoinnin ja saada sen valmiiksi huomenna niin, että palautan opintoni kaksi päivää etuajassa!

 

Yleisesti ottaen näen helvetinviikon tehokkuuden maksimoimisen viikkona. Jos joskus tulevaisuudessa tulee taas tilanne, jolloin minulla on paljon hommaa, sopiva aikaikkuna, mutta aika niukasti aikaa tehdä hommat, aion todellakin toteuttaa tällaisen viikon tehokuurin. Viikkoon on helppo sitoutua ja se on vielä helpompaa, jos on joku, kenen kanssa sen voi tehdä. Totesin kuitenkin yhden ongelmakohdan viikon aikataulussa. On hienoa herätä ja mennä nukkumaan ajoissa, mutta kun muut elävät muutaman tunnin eri rytmissä, muiden kanssa yhdessä oleminen on hyvin vaikeaa.

Kuitenkin, mitä aion viedä tästä viikosta käytäntöön, on ehdottomasti aikaisemmin herääminen arkipäivinä (viikonloppu on pyhitetty pitkille aamuille). On ihanaa pystyä tekemään töitä aamulla ja käymään lenkillä ja syömään rauhassa. Nautin siitä, joten miksen jatkaisi. En välttämättä aio herätä viideltä, mutta jos kuudelta nousee, voi valita jo jommankumman aamunsa tehostamiseksi ja jo sekin riittää. Ei pöllömpi kokeilu, suosittelen.

Tagit: , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!