Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Helvetinviikko

Kirjoitettu 12.12.18
Esseen kirjoittaja: Johanna Lamberg
Kirjapisteet: 2
Kirja: Helvetinviikko
Kirjan kirjoittaja: Erik Bertrand Larssen
Kategoriat: 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 1.4. Uusia tuulia oppimiseen, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mikä ihmeen helvetinviikko? Helvetinviikko on armeijassa käytetty pääsykoe menetelmä, missä testataan panssarikouluun hakevien vahvuutta, nokkeluutta ja kestävyyttä.  Kirjailija Larssen on kehitellyt tästä kyseisestä viikosta siviiliversion, minkä kuka tahansa voi toteuttaa elämässään. Kuka tahansa, joka haluaa kehittää itseään, päästä pois mukavuusalueelta ja käyttää koko kapasiteettiaan niin työnteossa kuin vaikka suhdeasioissaan. Viikon aikana on tarkoitus laittaa itsensä todella koville eri osa-alueilla ja tekemään vain täysin parastaan. Vaikka viikko tulee olemaan hyvin raskas, sen vaikutukset tulee huomaamaan viikon jälkeen. Henkilö ymmärtää löytämään uusia puolia itsestään ja tajuamaan mihin kaikkeen sitä todella voi pystyä.

Larssen suositteli kirjan alussa lukemaan ennen Helvetinviikko -teosta edellisen teoksensa ”Paras” jotta voisi saada tästä kirjasta kaiken irti. En ole kyseistä teosta lukenut, mutta sain silti kirjasta todella paljon konkreettisia neuvoja itsensä kehittämiseen ja kirja osoittautui erittäin hyväksi. En kokenut siitä olevan haittaa, vaikken edellistä teosta ollutkaan lukenut. Haluan myös haastaa itseäni kuin muita kokeilemaan helvetinviikkoa tulevaisuudessa.

Helvetinviikko alkaa hyvällä suunnittelulla. Larssen painottaa kirjassaan sitä, kuinka viikko täytyy suunnitella hyvin, jotta siitä saisi mahdollisimman paljon irti. On tärkeää miettiä omia tavoitteitaan niin vuoden päähän, kuukauden päähän tai päivän päähän. Minkä takia tahdot suorittaa ylipäätään helvetinviikon, mihin tavoittelet? Käsittelen seuraavaksi helvetinviikon päivittäin. Jokaiselle päivälle on oma teemansa.

 

MAANANTAI – Tavat

Ensimmäisenä päivänä keskitytään omiin tapoihin. Tavat ovat toistuvia, automaattisia ja osittain tiedostamattomia toimintatapoja. Ensimmäinen askel on tulla tietoiseksi omista hyvistä ja huonoista tavoista. Syötkö terveellisesti, pidätkö huolta ulkonäöstä, miten elät elämääsi? Helvetin viikon yksi säännöistä on, että aamulla herätään aikaisin, vaikka kuinka väsyttäisi. Itselläni unirytmi on ollut sekaisin jo pitkään. Illalla on vaikea nukahtaa ja aamulla väsyttää ihan liikaa. Lukiessani kirjaa huomasin, kuinka paljon itselläni onkin huonoja tapoja. Huono unirytmi, vähäinen liikunta ja epäsäännölliset ruokailurytmit. Nämä kirjataan ylös, tiedostetaan ne ja yritetään oppia pois niistä.

 

TIISTAI – Moodi ja keskittyminen

Tiistaina mietitään, minkälaisessa moodissa eli mielentilassa menestyt parhaiten. Kyseisenä päivänä opetellaan määrittelemään erilaiset moodisi ja kuinka siirryt tiettyyn moodiin ja siitä pois. Voit tuntea esimerkiksi tiimiakatemialla ennen tärkeää palaveria olevasi ärtynyt ja väsynyt, mutta sinun täytyy opetella pääsemään siitä pois ennen kuin palaveri alkaa. On tärkeää osata tiedostaa, että minkälainen moodi sopii mihinkin tilanteeseen ja pyrkiä vaihtamaan se siihen.

Keskittymisen kannalta on tärkeää tehdä vain yhtä asiaa kerrallaan ja välttää häiriötekijöitä.  Itselle yksi parhaimmista moodeista on se tunnettu flow-tila. Silloin pystyn keskittymään täysillä yhteen tiettyyn asiaan ja tekemään monia tunteja töitä putkeen. Se vaati vain sen, että ympärillä ei ole mitään häiriötekijöitä ja aihe on tarpeeksi mielenkiintoinen.

 

KESKIVIIKKO – Ajanhallinta

Päivän teemana on ajan- ja tehtävien hallinta. Emme ehdi tekemään kaikkea samana päivänä tai samana viikkona. Täytyy osata aikatauluttaa elämänsä ja laittaa asiat tärkeysjärjestykseen. Tämä kappale antoi minulle todella konkreettisia neuvoa, miten kannattaa aikatauluttaa niin vuosi-, kuukausi-, viikko- kuin päivätasollakin kaikki asiat. Helvetinviikon aikana kirjataan tehtävälistaa, missä lukee kaikki tehtävät mitä tulevaisuudessa täytyy tehdä. Niin pienet kuin suuretkin tehtävät. Esimerkiksi se voi olla, että käyt ostamassa maitoa tai tapaat pankkiyrityksen toimitusjohtajan ensi viikolla. Listaa päivitetään heti kun jotain tulee mieleen, jottei asiat pääse unohtumaan. Listasta asiat siirretään kalenteriin ja toteutetaan ne.

 

TORSTAI – Pois mukavuusalueelta

Torstai on helvetinviikon rankin päivä. Sen tarkoitus on opettaa sinua huomaamaan, miten pitkälle voit venyttää rajojasi. Itselle mukavuusalueelta poistuminen on haastavaa, sillä pelko rajoittaa tekemisiä. Varsinkin esiintymistilanteissa. Aion asettaa itselleni tavoitteet ja päästä niihin tämän päivän aikana. Helvetinviikon torstain tarkoituksena on myös, että teet töitä koko yön. Vaikka kuinka väsyttäisi, niin jatkat työntekoa. Sen aikana tehdään kaikki rästiin jääneet tehtävät ja koetellaan omia rajojaan. Kaiken tämän jälkeen tulee tuntemaan mielihyvää perjantaina, kun on suoriutunut pelosta, käyttänyt rohkeuttaan ja tehnyt kaikkensa.

 

PERJANTAI – Lepo ja palautuminen

Kun torstain ja perjantain välinen yö on valvottu ja työtä tehty, niin jatketaan päivää työnteossa normaalisti perjantaina. Perjantain aikana on tarkoitus opetella oikeanlaisia ja tehokkaita tapoja levätä. Larssen suosittelee meditointia. Meditoinnissa pääset lepovaiheeseen, mutta et uppoudu uneen. Lisäksi Larssen kerto kaksi konkreettista tapaa levätä tehokkaasti ja mitkä eivät vie kauheasti aikaa. Tässä kohtaa kirjaa lukiessani huomasin, että itseenikin alkoi väsyttää todella paljon. Luin kirjasta harjoituksen, missä kerrotaan laittamaan avainnippu käteen ja sulkemaan silmät kiinni. Lihakset rentoutetaan ja hengitetään syvään. Nukahtaessa päästät otteesi irti avaimista ja avaimet tippuvat maahan, joten havahdut hereille ennen kuin nukahdat. Testasin tätä menetelmää heti luettuani sen ja se tehosi. Olin paljon pirteämpi, enkä jäänyt jatkamaan uniani.

 

Lauantaina ja sunnuntaina käsitellään sisäistä dialogiaa ja etsitään uusia näkökulmia elämään. En niitä erittele tässä sen tarkemmin vaan suosittelen lukemaan helvetinviikon kirjan itse! Vaikka viikkoa ei toteuttaisi, enkä ole vielä varma toteutanko itsekään, niin kirjasta sai silti uskomattoman paljon irti. Uskon, että helvetinviikko tekisi hyvää itselleni, jokaiselle tiimiläisemme ja Tiimiakatemiassa opiskeleville jossain vaiheessa opintoja.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!