Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Helvetinviikko

Kirjoitettu 25.04.16
Esseen kirjoittaja: Miia Huotari
Kirjapisteet: 2
Kirja: Helvetinviikko
Kirjan kirjoittaja: Erik Bertrand Larssen
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olen tänä keväänä jo lukenut useamman itsensä kehittämisen opuksen. Olen kokenut niistä saavani paljon vinkkejä sekä motivaatiota omaan arkeeni. Viime syksynä luin Erik Bertrand Larssenin kirjan Paras, ja pidin todella paljon siitä. Nyt akatemialla moni on hehkuttanut saman kirjailijan teosta Helvetinviikko. Olen sen verran hullu sekä kokeilunhaluinen, että päätin jo ennen kuin aloitin kirjan lukemisen, että aion pitää helvetinviikon tässä tulevaisuudessa itselleni, sillä haluan haastaa itseäni sekä tehdä jotakin normaalista poikkeavaa.

 

Tämän kevään perimmäisenä kysymyksenä on ollut itselläni se, että miten saisin vieläkin enemmän itsestäni irti ja vähemmällä vaivalla paremmin tehdyksi asioita. Olen huomannut sen, että omaan hyvin paljon huonoja rutiineja, jotka eivät edesauta minua pääsemään kohti suurempia tavoitteitani. Toisekseen vaikka minulla on paljon tavoitteita mietittynä paperille, mutta jotenkin tuntuu siltä, että ne ovat vielä niin kaukaisia ja vaikeasti mitattavia, joten niitä kohti meneminen on ollut todella vaikeaa. Tuntuu, että välillä myös on niin paljon hommaa, että on vaikea lähteä tekemään yhtikäs mitään ja tarttua toimeen. Monesti huomaan, että vaikka olisin kalenteriin tehnyt huolellisen suunnitelman siitä mitä jokaisena viikon päivänä teen niin kun tulee jotakin muuta tilalle niin yliviivaan kalenterista tietenkin sellaiset kohdat, joissa voisin oppia ja jotka ovat epämukavia. Esimerkiksi tykkään käydä asiakkaissa sekä myydä asioita, mutta kun on jo paljon projekteja niin sitä sitten ajattelee, että no tämä palaveri voi nyt mennä asiakaskäyntien hommaamisen edelle. Näinhän sen ei pitäisi nimittäin mennä sillä tiedän, että minulla on vielä paljon opittavaa verkostojen rakentamisen kuin myös myymisenkin suhteen. Se on toisaalta epämukavaa, mutta niitä hommia juuri minun pitäisi tehdä. Haluaisin koko ajan haastaa itseäni, mutta sitten kun tulee jotakin muuta niin sanotusti tärkeämpää niin suunniteltu asia jää minulta toiseksi. Nyt ensi viikolla ajattelin pitää helvetinviikon ja olen sitä jo hieman suunnitellut miten aion sen toteuttaa.

 

Mitä sitten tarkoittaa helvetinviikko?

Bertrand Larssenin mukaan helvetinviikko tarkoittaa seitsemän päivän mittaista henkistä, fyysistä ja psyykkistä koettelemusjaksoa, jonka kuka tahansa voi toteuttaa. Säännöt menevät siten, että joka aamu herätään kello 5:00 ja mennään viimeistään nukkumaan kello 22:00. Joka päivänä myös pitää harjoittaa jonkinlaista liikuntaa sekä muutamana päivänä erittäin rankkaa sellaista. Viikon aikana pitää myös tarkkailla ruokavaliota eli syödä terveellisesti ja jättää kaikki epäterveelliset ruuat pois. Viikon aikana on tarkoitus noudattaa omia suunnitelmia tunnollisesti. Lyhyesti sanottuna helvetinviikon tarkoituksena on saada ihminen miettimään omaa elämäänsä ja tavoitteitaan, korjaamaan tapojaan sekä koettelemaan rajojaan ja tietysti myös ylittämään itsensä. Jokaiselle viikon päivälle on oma teema, jota tulisi tällöin myös miettiä.

 

Maanantai

Maanantain keskeisenä teemana on tavat. Päivän aikana olisi hyvä miettiä mitä tapoja sinulla on ylipäätään ja miten ne vaikuttavat omaan elämääsi. Lisäksi olisi hyvä miettiä myös mitkä näistä tavoista on hyviä ja mitkä puolestaan huonoja. Sinun pitää tulla omista tavoistasi tietoiseksi, jotta voit tarvittaessa vahvistaa hyviä tapoja sekä parantaa huonoja tapoja olivat ne mitä hyvänsä. Toimintasuunnitelman laatiminen on hyväksi, sillä pikkuhiljaa monien toistojen kautta voit parantaa omia tapojasi ja näin ollen myös itseäsi kohti parempaa minua ja parempia tuloksia. Lukiessani kirjaa huomasin, että minulla on valtavasti huonoja tapoja, joita en ollut ennen tiedostanut. Tehtävänäni on seuraavaksi kirjata jokainen tapa ylös, jotta voin mahdollisesti oppia pois näistä tavoista.

 

Tiistai

Seuraavana on vuorossa moodi ja keskittyminen. En ole ennen ajatellut asiaa, että eri tilanteissa käyttäydyn hyvin eritavalla. Jos olen kohtaamassa jonkin pelon toimin eri tavalla kuin silloin kun vietän aikaa kavereideni seurassa. Työminä on erilainen kuin arkiminä. Tiistaipäivän tehtävänä on määritellä minkälaisia erialaisia moodeja minulla on. Lisäksi päivän tarkoituksena on harjoitella siirtymään haluttuihin moodeihin ja siitä pois.

 

Keskiviikko

Keskiviikon teemana on vuorossa ajanhallinta. Miten voisimme saada paljon enemmän aikaiseksi vähemmällä tuntimäärällä. Tehtävään kuuluu oman tehtävälistan laatiminen eli mitä tehtäviä on mielessä mitä pitää hoitaa ja myös milloin teen mitäkin. Päivän aikana myös laaditaan itselle päivä-, viikko-, kuukausi- ja vuosisuunnitelma, jota pitää käydä aina tietyin aikavälein läpi. Jotta asiat tulee hoidetuksi kannattaa muistaa valmentajamme Ullan neuvo. ”Miten tämä näkyy kalenterissa?” Vaikka itselläni on ollut jo pidemmän aikaa viikkosuunnitelma käytössä niin helvetinviikon aikana haluan keskittyä siihen, että saan kaikki asiat hoidetuksi enkä vain jätä mitään välistä sen takia, että ei olisi mukamas aikaa.

 

Torstai

Torstaina on hieman rankempi päivä tulossa, sillä teemana on pois mukavuusalueelta. Tarkoituksena on tehdä töitä vuorokausi ilman lepoa, ja mitään tehtävää ei saa päivän aikana lykätä. Ja päivän aikana tehdään myös kaikki ne tehtävät jotka on aiemmin lykätty. Ja eikä siinä vielä kaikki päivän aikana on myös tarkoitus kohdata suurin pelko, mitä kaikista eniten pelkää. Ainakin itselläni on monta asiaa mielessä, jotka ovat pelottavia ja jotka haluan kohdata, vielä en kuitenkaan tiedä mihin keskityn tällöin. Pääasia on se, että menee epämukavuusalueelle.

 

Perjantai

Nyt teemana on lepo ja palautuminen. Rankan työrupeaman jälkeen on hyvä rentoutua sekä palautua. Päivän aikana ei ole tarkoitus nukkua vaan keskittyä itsensä tutkiskeluun sekä myös siihen, että muistaa rentoutua ja levätä, sillä jokainen meistä tarvitsee lepoa, jotta voimme saada aikaiseksi asioita.

 

Lauantai

Seuraavana on vuorossa sisäinen dialogi itsensä kanssa. Päivän tehtäviin kuuluu listan laatiminen niistä asioista, missä olet hyvä. Myönteisyys on myös tämän päivänsana. Pitää tällöin ajatella itsestä myönteisesti sekä myös kaikesta muusta. Ja kaikki mitä tapahtuukaan tänä päivänä niin on vain hyväksi sinulle. Tätä asiaa kyllä pitää itseni harjoittaa, sillä helposti pienien vastoinkäymisten jälkeen keskittyy enemmän kaikkeen negatiiviseen kuin positiiviseen. Huomaan myös sen, että harvemmin ei arvosta niin paljon omaa työtä ja panosta kuin muiden. Pitää oppia olemaan ylpeä omista saavutuksista eikä vain vähätellä niitä. Ehkä saatan jotakin tällöin oppia.

 

Sunnuntai

Uusia näkökulmia elämään on sunnuntaina luvassa. Viimeisenä päivänä on tarkoitus pitää vapaata sekä ottaa hieman aikaa itselle tutkiskellen viikkoa, erittelemään kokemuksia ja katsomaan omaa elämää uudesta näkökulmasta. Lisäksi on tärkeä myös juhlistaa jollakin tavalla sitä, että on onnistunut. Ennen kuin lähden viettämään omaa helvetinviikkoani niin ajattelin, että voisin miettiä jonkin jutun, jolla voisin palkita itseni helvetinviikon jälkeen. Sen ei tarvitse olla mikään iso juttu, mutta vaikeina hetkinä edes tieto siitä, että saa palkinnon koitoksen lopuksi antaa motivaatiota selviytymään kaikesta mahdollisesta.

 

Itse jo odotan innolla seuraavaa viikkoa, jolloin aion pitää helvetinviikon. Olen jo hieman innoissani, koska haluan haastaa itseäni ja nähdä omat rajani. Viikosta tulee tuskin helppo, mutta toivon, että se voisi jollakin tavalla ehkä muuttaa omaa elämääni, ja ehkä jotakin positiivista voisi seurata sen myötä. Katsotaan mitä tulee käymään!

 

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!