Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Helvetinviikko

Kirjoitettu 30.08.16
Esseen kirjoittaja: Iiro Hölttä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Helvetinviikko
Kirjan kirjoittaja: Erik Bertrand Larssen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Helvetinviikko

 

 

Joka aamu aikainen herätys. Ohhoh! Pelkkä ajatuskin ahdistaa siitä että en voi jäädä sängyn pohjalle nautiskelemaan aamusta ja uppoutumaan fb:n turhiin päivityksiin ja kissavideoihin.

 

Tämäkin tapa on opittu kesän aikana kun ainoa motivaationi herätä aikaisin on, nälkä.

 

Maanantai klo 06.00 kello soi ja yritän käydä päässäni läpi miksi minun pitäisi nousta? ’’Yksi aamu sinne tänne’’. Tämä tapahtuu joka ikinen aamu, nykyään. Miksi en vaan voi jäädä rötväämään sänkyyn ja heräillä vasta puolenpäivän aikaan.

 

Ennen opintoja aamuni alkoi aina klo 07.00 ja talvisaikaan saatoin olla jo lumikoneessa klo 02.30 yöllä. Nämä aamut ovat jättäneet sellaiset traumat että otan nyt aamut melko rennosti kun vain pystyy. Tästä vaan jää todella paha tapa päälle ja aamu heräämisestä tulee aikamoinen peikko.

 

Nyt kun kuitenkin olen voittamassa pelkojani ja ylittämässä itseäni nousen sängystä ja nautin edellisiltana valmiiksi tehdyt eväät.

 

Katson pihalle, on sumuinen aamu ja ilmeisesti yöllä on satanut. Koleus tuntuu jo sisälle asti. Mieleni tekisi taas mennä jatkamaan vain unia. Nyt ei kuitenkaan ole sen aika. Olen tehnyt päätöksen että aamuni alkaa kevyellä lenkillä ja sen myös teen. Sään mukainen varustus niskassani lähden reippailemaan.

 

Reitti, jonka aamulla mene ei ole kaikista helpoin vaan sisältää ylämäkiä ja maastossa kulkemista. Mieli tekisi mennä tuttua ja turvallista lenkkipolkua, joka on kivasti päällystetty ja pääosin tasaista.

 

Pidän kuitenkin suunnan kohti suunniteltua reittiä ja en anna epätoivon vallata mieltäni. Kotia päästyäni huokaan ja kroppa odottaa päästä rentoutumaan sohvalle kovan suorituksen jälkeen. Olen kuitenkin suunnitellut jotain aivan muuta, kylmään suihkuun!

 

Kylmä suihku. Kyllä, aloitan viikon jokaisen aamun treenillä ja kylmällä suihkulla.

 

Minulla on ollut aina paha tapa käydä kuumassa suihkussa, joka kestää monesti jopa puolisen tuntia. Nuorempana sain kuulla monesti että ’’nyt pois sieltä suihkusta tai kohta katkeaa vedentulo’’ ja huvitti kun ensimmäisessä omassa asunnossani oli suihkun seinässä tiimalasi ja kun hiekka oli valunut loppuun, loppui myös suihku. (5min)

 

Kylmällä vedellä pesee aivan samanlailla kun lämpimälläkin mutta kun on totutellut höyryävän kuumaan kylpyyn on vaikea saada kroppa tottumaan kylmään. Näin suihku aikakin jää huomattavasti lyhyemmäksi ja aikaa jää tärkeämpiin asioihin.

 

Maanantai: Tavat

 

Päivän teemat

 

  • Mikä on tapa?
  • Kartoita omat tapasi.
  • Määrittele, millaisia tapoja haluat omaksua.
  • Miten onnistut muuttamaan tapojasi?

 

Tapani toimia on pääosin mukavuus otsikolla. Eli kaikki mitä teen ja mihin ryhdyn on jollain tapaa mukavaa ja hauskaa.

 

En osaa lähteä haastamaan itseäni jos joudun tinkimään mukavuudesta.

 

Tästä esimerkkinä reissu mikä tehtiin kaverini kanssa alkukesästä.

Laitoin kaverille viestiä että ’’tänään lähetään, ootko mukana?’’

 

Puolen tunnin päästä oltiinkin jo autossa menossa kohti ’’tuntematonta’’. Ainoa mitä olin miettinyt oli varustautuminen yön yli. Kohde ja keli oli kaikki vain arvailujen varassa. Sain kuitenkin kaverin matkaan näillä alkutiedoilla ja matka alkoi. Ruokaa käytiin matkalla ostamassa kaupasta ja nokka kohti korpea.

 

Alkuperäinen ajatukseni oli lähteä todella pienellä varustautumisella keskelle metsää. Mieli kuitenkin vaati vähän mukavuutta matkaan ja tietysti otin kaikki mahdolliset varusteet rinkkaan mukaan. Yhden yön ihminen pystyy nukkumaan vaikka kuusen alla, mutta Goretexia repputäyteen ja paksuimmat makuualustat mitä vaan kaupasta löytyi.

 

Matkalle lähdettiin ilman määränpäätä mutta siinä pienellä Googletuksella löydettiin oikein mukavan oloinen leirintä alue lähimaastosta.

 

Käytännössä 30 km lähtöpaikastamme. Järven rannalla hieno leirintä alue, jossa oli hiekkarannat, saunamökki ym. Tietysti vessat ja valmiit polttopuut myös. Siinä sitä taas oltiin. Kaikki valmiina, muuta kun laittoi ruuat tulille ja alkoi nauttia.

Aurinko paistoi nätisti ja siinä ilta meni jutellessa ja kalastaessa.

Yöksi laitettiin teltta leirimökin terassille ettei tarvinnut häiriintyä jos yöllä tulisi vettä. Kokoajan mieli haki vaan lisää mahdollisuuksia tehdä asiat helpommaksi ja mukavammaksi.

 

Loppujen lopuksi alkuperäisestä suunnitelmasta ei toteutunut kuin teltassa nukkuminen. Kaikki muu oli leirintäalueella valmista kauraa.

 

Mukavuuden tavoittelu on yksi tavoistani, joka rajoittaa kehittymistäni. Sen näkee jo aamutoimistani. Jätän monesti aamupalankin syömättä, kun en jaksa tehdä sitä ja menen mielummin vaikka huoltsikalle syömään valmiin aamupalan.

 

Joitakin hyviäkin rutiineja olen aamuuni saanut ja pidän niistä kiinni. Pyrin pitämään aamuruokailusta kiinni, sekä kännykän käyttö iltaisin/aamuisin on jätettävä pois.

 

On kuitenkin hurjasti opittavaa tavoista, jotka parantaisivat päivääni ja elämänlaatua jos vain antaisin niille mahdollisuuden ja tinkisin hieman mukavuudesta.

 

 

7 päivää jotka muuttavat elämäsi, on opus jolla on annettavaa jokaiselle ihmiselle. Sen tavoite on saada jokaisen miettimään omaa elämäänsä ja kuinka paljon siltä haluaa. Alisuorittaminen on nykypäivää ja tulee Bertrandin mukaan opituista tavoista.

 

Itse keskityn aluksi omiin huonoihin tapoihin ja koitan muuttaa niitä paremmiksi, jonka jälkeen pääsee paneutumaan seuraaviin. Tekee yhden asian kunnolla niin siitä on hyvä lähteä.

 

 

Todella maukas kirja ja ajatuksia herättävä teos! SUOSITTELEN!

 

 

 

Iiro Hölttä

Ideaosuuskunta Dynaamia

+358 445 3100 49

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!