Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Helvetinviikko

Kirjoitettu 25.05.16
Esseen kirjoittaja: Aleksi Suomala
Kirjapisteet: 4
Kirja: Paras, helvetinviikko
Kirjan kirjoittaja: Erik Larssen
Kategoriat: 3.4. Uusia tuulia ja haasteita yrittämiseen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin Erik Larssenin molemmat kirjat, paras ja helvetinviikko. Helvetinviikko oli paljon käytännön läheisempi tapaus. Sen pohjalta kirjotin esseeseen helvetinviikolla käytävien päivien teemoista ja niissä läpikäytävistä kysymyksistä ja ajatuksia.

 

Tavat

”Elämän loppupuolisko ei ole muuta kuin alkupuoliskolla omaksuttujen tapojen summa” -Fjodor Dostejevski

Aika pysäyttävä sanoma. Erik haastaa miettimään tapoja, hyviä ja huonoja. Miettiessäni omia hyviä ja huonoa tapoja en oikein osannut sanoa onko suunta hyvä vai huono kun ajattelen vaikka elämää 30 vuoden päästä. Millaisia tapoja tarvitse huonojen tilalle, että elämän loppupuolisko näyttää hyvältä? Mieleen nousee yksi tapa, johon haluan muutosta.

 

Huonosti valmistautuminen, luotan aivan liikaa improvisointiin tilanteissa. Tämä esiintyy monesti asiakaskäynteihin valmistautuessa, treeneissä esitetyissä jutuissa yms. Ehkä en ole ajanut itseäni tarpeeksi tiukkaan paikkaan, jotta saisin itsestäni kaivettua loistavaa valmistautumista. Tavan muuttaminen vaatii joko sinnikästä työskentelyä tai suurta ja äkillistä muutosta. Äkillinen muutos vaatii aina vahvan tunteen.

Toisaalta hyvä palaute hyvin valmistetusta esityksestä tuntuu mukavalta, mutta tunne ei ole tarpeeksi vahva nopeaan muutokseen. Yleensä negatiivinen tunne on vahvempi tässäkin tapauksessa. Minun pitää vain kokeilla enemmän rajoja tässä tapauksessa.

 

Moodit

Moodeja pitää pystyä vaihtelemaan, jotta saat tilanteista aina tarpeeksi irti. Ruokailu hetki aimossa ei vaadi niin paljoa keskittymistä kuin tärkeä asiakaskäynti jossa on tarkoitus klousata kauppaa. Turhan usein silti ihmiset painavat samassa mielentilassa päivän läpin, jolloin et pysty antamaan tarpeeksi itsestäsi. Helvetinviikolla on tarkoitus miettiä ja kokeilla miten pystytään vaihtamaa eri moodeja tilanteen mukaan. Tunnistan itsestäni ainakin kaksi selkeästi erilaista moodia työelämästä.

 

Minun erilaiset moodit ovat hyvin pitkälti Treeneissäkin tuttu kuuntelumoodi, josta olen saanut paljon kiitosta. Nykyään on melko harvinaista se, että oikeasti kuuntelee mitä toinen sanoo. On helppo olla kuuntelevinaan ja miettiä mitä itse sanoo seuraavaksi. Keskustelu ei ikinä mene syvälle, jos molemmat vain miettivät mitä itse sanoo seuraavaksi puolustaakseen omaa kantaansa. Olen ottanut 2 korvaa ja 1 suu mentaliteetin omakseni, on hauska keksittyä täysin toisen sanomaan ja sen takana olevaan ajatukseen. Tähän moodiin pyrin asiakaskäynneillä, en ole vain täysin tyytyväinen aina siihen. Jos puhumme hankalasti ymmärrettävistä asioista, saattaa asioiden sulattelu tuoda hiljaisia hetkiä, jolloin tiimikaverin pitää heittää jotain läpyskää. Toisaalta olen myös sitä mieltä, että jos ei ole mitään tärkeää sanottavaa, niin parempi pitää turpa kiinni.

 

Toinen moodi mihin haluan monesti pyrkiä, mutta harvemmin pääsen, on se kuuluista Flow-tila. Se on yhdistelmä tärkeää tekemistä, joka on tarpeeksi haastavaa mutta onnistuu kun pinnistelee. Siihen liittyy usein terve kiireellisyyden tunne, joka pakottaa keskittymään kaikin voimin kyseiseen tehtävään. Se vaatii tietyn työskentely rauhan, jotta pääsee uppotumaan työhön, ja aika menee kuin siivillä. Tänä keväänä näihin tilanteisiin olen päässyt, kun kirjoitan esseetä hyvästä kirjasta, lukenut hyvää kirjaa, olen tehnyt kivisalmen kievarin tehtäviä yms. Oikeastaan aina kun tekeminen on tarpeeksi selkeää ja baana on niin sanotusti vapaa. Olen sellainen kuuluisa urakkamies. Tykkään tehdä kerralla paljon, jos on mahdollista, ja pääsen myös usein tähän mahtavaan moodiin urakkahommissa. Tiimiakatemia ei vain ole vielä tarjonnut paljoa näitä hetkiä, työskentely on niin haastavaa ja pätkittäistä usein. Kolmantena vuonna minun kannattaakin miettiä miten saan enemmän näitä hetkiä itselleni, silloin syntyy tulosta. Todennäköisesti tarvitsen vain isompia projektikokonaisuuksia, joissa kaaos ei ole päällimmäisenä tunteena, vaan hallittu työntäyteinen kiireen tuntu.

 

Ajanhallinta

Keskiviikon teema on ajanhallinta. Se on mielenkiintoinen asia, huomaat onko se hyvää vai huonoa vasta kun todella tarvitset sitä. Minulla on ajanhallinnassa aina ollut puutteita, olen kokeillut kalenterin käyttöä, puhelin ohjelmia, tehtävälistoja yms. Mikään ei ole mennyt käytäntöön asti kunnolla. Liian vähän tekemistä kaiketi.

Erik kehottaa tekemään vuosisuunnitelman, kuukausi suunnitelman, viikkosuunnitelman ja päiväsuunnitelman. Näistä päiväsuunnitelman teko on hankalin, koska siinä pysyminen on hankalinta. Olen huomannut että itse olen aina lipsunut päiväsuunnitelmistani, aina tulee jotain mukamas tärkeämpää ja asioita jää hoitamatta. Päiväsuunnitelman taitava käyttö on kumminkin ressin kannalta ehkäpä se tärkein. No helvetin viikolla tulee tämäkin kokeiluun, uskon kyllä että jos opin taitavaksi ajankäytön suunnittelijaksi, saan enemmän yllämainitsemia flow-moodin työskentelyä.

 

Pois mukavuusalueelta

Helvetin viikolla torstaina on the päivä. Tarkoitus on valvoa yö ja tehdä töitä samalla. Mukavuusalueen venyttäminen, ja pelon kanssa eläminen ovat listalla. Tämä on mielenkiintoisin aihe kirjasta ehdottomasti. Olen havahtunut elämässä jatkuvasti vallitsevaan mukavaan pikku kelluntaan virran mukana, olen itsekin siihen syyllistynyt monesti. Valmiiksi tallattuja polkuja on todella helppo mennä. Elämässä kaikkein antavimpia kokemuksia tulee, kun koetaan vastakohtia. Pelkoa ja rohkeutta, mukavuutta ja epämukavuutta.

 

Olen aikaisemmin metsästänyt pelon ja epämukavuuden tunteita lähinnä urheilun parista. Siellä ne saa kaivettua kaikkein helpoimmin esiin. Nautin suunnattomasti Lapponia hiihdon kaltaisista haasteista, joista en tiedä ennakkoon mitään käytännössä. On aivan sairaan siistiä päästä maaliin ja ylittää itsensä. Lapponiassa kaikkein kivointa on kokea oman mielen sisäinen dialogi. Yli kuuden tunnin kisasuorituksen aikana käy monenlaista mielessä, siinä tuntee miten venytetään rajoja. Seuraava vastaava haaste löytyy elokuulta kun juoksemme 58 km polkujuoksu kisan, ja voin sanoa että minua pelottaa. En voi silti olla kuvittelematta kuinka hienolta tuntuu päästä maaliin ja hypätä saunaan sen jälkeen.

 

Seuraava haasteeni on varmasti miettiä miten voi saada näitä tunteita enemmän työelämässä. Tuntuu siltä, että tässä aikaisemman parin vuoden aikana on hävinnyt paljon pelkoa omasta elämästä. On todella hankala edes keksiä mikä työelämässä pelottaisi niin paljoa. Mistä saisi todella hyviä onnistumisen tunteita, en keksi kuin urheiluun liittyviä haasteita.

Helvetinviikon torstai yönä aion lukea englannin kielisen kirjan. Siinä se on, pitkää mielessä ollut haaste joka on kuin tehty tähän. Kirja tulee olemaan David Deidan The way of superior man.

 

Lepo

Parhaat urheilijat ja yritysjohtajat ymmärtävät levon tärkeyden, ja siksi osaavat panostaa siihen vähintään yhtä paljon kuin työntekoon. Erikin ohje on asettaa kotiportaat tai hissin viimeiseksi paikaksi jossa työasiat käy mielessä, sen jälkeen työpuhelin kiinni jotta lepo voi alkaa. Huomaan että itselläni on tosi vaikea jättää puhelinta pois pelistä. Joku tunne sanoo sisälläni että jotain tärkeää voi jäädä välistä jos en jatkuvasti ole puhelimen äärellä, tästä pitää opetella pois.

 

Vaihtoehtoinen tekeminen auttaa palautumaan minun tapauksessani todella hyvin. Oli hauska törmätä kirjassa samaan huomioon, kun mitä itsekin olen huomannut. Se toisaalta hämmentävää, että pelkästään makoilemalla ja vaikka tvtä katsomalla ei saavuta läheskään niin paljon uutta energiaa arkeen, kuin vaikkapa uuden harrastuksen opettelu. Se on henkisesti rankempaa raahautua väsyneenä treeneihin, mutta siellä saa ajatukset työstä parhaiten irti ja aivot pääsevät palautumaan.

 

Sisäinen Dialogi

Se miten puhut itsellesi ja mitä kysymyksiä esität itsellesi vaikuttaa dramaattisesti elämääsi. Olen jo pitkän aikaa seurannut omaa dialogiani ja kehittänyt sitä. Olen tietoisesti harjoittanut sitä hankalissa olosuhteissa. Tällä hetkellä käyn 3 kertaa viikkoon kylmäaltaassa ja olen siellä 2-3 minuuttia kerrallaan. Se mitä päässäni liikkuu vaikuttaa aika dramaattisesti siihen kuinka kauan pystyn olemaan altaassa kerrallaan. Olen ottanut läsnäolon voima kirjasta yhden kohdan jota hoen aina kun tuntuu pahalta.

 

Onko minulla joku ongelma tässä tilanteessa? Niin kauan, kun hengitän olen elossa.

 

Tämä on auttanut joka kerta paljon. On hauska huomata miten dialogia saa kehitettyä halutessaan. Pyrin vaikuttamaan todella paljon siihen, että minkälaisia signaaleja saan ulkopuolelta. Minkälaisten ihmisten kanssa pöyrin, mitä luen, mitä katson tietokoneelta jne.

 

Seuraan Youtubessa mielenkiintoisia ihmisiä, jotka antavan minulle oikeanlaisia signaaleja. Koen että se on vaikuttanut todella paljon omaan ajatteluun ja dialogiin. Aivan asemassa on toistot, saatan katsoa samaa motivoivaa video pätkää 10 kertaa päivässä usean päivän ajan. Ajan tietoisesti mieleeni oikeanlaisia ajatuksia, uskon että se vie minua elämässä eteenpäin. Helvetinviikolla keskitytään itsensä kehumiseen ja yltiöpositiiviseen ajatteluun, ja seurataan sen vaikutusta tekemiseen.

 

Uusia näkökulmia elämään

Erik puhuu elämästä patikkaretkenä, voit valita joko tasaisen maaston jossa patikointi on ihan jees, ei mitenkään liian rankaa mutta joutuu näkemään vaivaa. Voit myös valita reitin jossa on vuoria, joiden kiipeäminen saa reidet hapoille ja irvistyksen kasvoille, vuoren päällä odottaa huikeat näkymät ja polku kääntyy mukavaan alamäkeen. Elämän tarjotessa ylä ja alamäkiä, oppii arvostamaan arkisia asioita ihan eri lailla. Helvetinviikolla sunnuntaina mietitään mennyttä viikkoa ja tehdään jotain todella hieno ja palkitsevaa, koska se on ansaittua.

 

Toteutus

Aion itsekin suorittaa helvetinviikon, todennäköisesti startti tulee johonkin väliin kesä-heinäkuun vaihdetta. Suunnittelu vaiheeseen piti käyttää paljon aikaa, jotta viikosta saa kaiken irti.  Olen silloin jo kivisalmen kievarin hommissa. Täytyy miettiä miten siellä tämmöinen käytännössä onnistuu parhaiten.

 

 

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!