Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Hengähdystauon paikka

Kirjoitettu 17.05.16
Esseen kirjoittaja: S. Pohtola
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas + Helvetti vol.2
Kirjan kirjoittaja: Karo Hämäläinen & Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Nyt kun ollaan tultu siihen päätökseen, että suljemme huonekaluliikkeemme ja keskitymme pääasiassa opintojen loppuun suorittamiseen, koen että se oli paras ratkaisu mitä tähän väliin voisi tehdä. Ainakin oman fiiliksen kannalta. Nyt on levollinen olo, kun tietää että ehtii tehdä asiat kunnolla, valmistua ajoissa ja suunnitella rauhassa mitä sitä tekisi seuraavaksi. Maailmanympärysmatkakin vaikuttaa enemmän kuin todennäköiseltä.

 

Kokonaan emme hanskoja heitä naulaan, vaan jatkamme vielä Iiron kanssa huonekalujen myyntiä suoraan varastolta ainakin jossain muodossa, markkinointikanavana jatkuu torin nettipalvelu. Tälläkin hetkellä liikkeessämme myydyistä tuotteista noin puolet myydään torin kautta, joten en usko, että asiakkaille on ylitsepääsemätön este lähteä katsomaan tuotetta varastolle Säynätsaloon, ainakin jos kyseessä on vähän kalliimpi tuote (200-500€ ). Myynti toki tulee tippumaan, mutta myös kiinteät kulut tulevat pienenemään roimasti. Ajatuksena on siis tehdä myyntiä päivän tai kaksi viikossa ja pääasiassa keskittyä opiskelemiseen / opinnäytetyöhön kesän aikana. Ei pidä unohtaa myös tarpeeseen tulevaa huilaamista.

Myymälän lopettamispäätös tuntuu samalla vapauttavalta, mutta toki hieman haikealta. Juuri kun on alkanut homma rullaamaan ja prosessit saatu kehitettyä sille tasolle, että toiminnassa on jotain järkeä ja pystyy palkkoja maksamaan niin lyödään pillit pussiin. Ei nyt kuitenkaan aivan näinkään. Myymälän pitämisestä kahden vuoden ajalta on nyt kokemusta ja valtava kasa oppeja, siinä sivussa vielä kahden ulkopuolisen toimipisteen rakentaminen ja niiden johtaminen, niin harvalla on mahdollisuus kokeilla tällaista opiskeluaikana. Joku kova äijä joskus sanoi, että ”Ei voi olla kuin tyytyväinen” Ja sitä olen minäkin.

 

Luin kirjan Taivas + Helvetti vol.2. ja siitä sai kyllä hyvin virtaa ja uusia ajatuksia jatkoa ajatellen. Välillä sitä aina miettii, haluaisiko olla yrittäjä vai mennä vaan palkkatöihin. Nyt olen kuitenkin sitä mieltä, että sitä ei kannata jäädä liikaa miettimään. Yrittäjä voi olla aina vaikka palkkatöissä olisikin. Itselläni on tällä hetkellä tavoitteena jatkaa sivutoimista yrittäjyyttä ja päästä johonkin mielenkiintoiseen isompaan yritykseen valmistumisen jälkeen töihin. Pääsisi kokeilemaan millaista se on isommassa yrityksessä, kun on aina tähän asti tehnyt hommia vain perheyrityksissä tai omassa yrityksessä.

Pääasia on, että pääsee kokeilemaan ja kehittämään omia taitoja joka taas mahdollistaa seuraavien steppien ottamisen ja sen, että menee aina eteenpäin. Vaikka nytkin yksi vaihe päättyy myymälätouhujen osalta, niin samalla se tarkoittaa myös uuden vaiheen alkamista ja sitä odotankin kyllä innolla.

 

Taivas + Helvetti kirjan toista versiota lukiessa osaa nyt samaistua yrittäjien tarinoihin jo aivan eritavalla, kuin ensimmäisen version ilmestyessä. Nyt ymmärtää, millaisista asioista yrittäminen päivittäin koostuu ja mitä se ihmiseltä vaatii. Kaikkia yhdistää kova työnteko, uskallus ja riskinotto ja tahto tehdä sitä omaa juttua. Ilman noita asioita ei olisi meillekään poikien kanssa koskaan syntynyt huonekaluliikettä, saati pientä ketjua.

 

Se minua tietysti mietityttää, oltaisiinko saatu hommaa kasvatettua kuinka pitkälle ja montako myymälää oltaisiin saatu aikaiseksi tai kuinka isoksi liikevaihdon olisi saanut nostettua. No sitä on turha miettiä, ei ensimmäisen kokeilun ole tarkoituskaan olla se loppuelämän juttu. Ja minulla onkin vahva luotto siihen, että joku päivä vielä löytyy taas sellainen homma mistä on vain pakko päästä rakentamaan jotain omaa ja isompaa konseptia. Sitä ennen voi tehdä juuri sitä mikä hyvältä tuntuu, ainakin itseluottamus on yrittäjänä olemisen aikana kasvanut valtavasti. Kyllä moni asia tapahtuu kun vain päättää ja laittaa tapahtumaan.

 

Taivas + Helvetti vol.2 kirjassa eniten ajatuksia herätti Mika Anttosen huoltoasemaimperiumin rakentaminen. Kaveri on opiskellut ja tehnyt töitä sen eteen, että on erinomainen, ellei paras alallaan, ison yrityksen leivissä ja tätä osaamista hyödyntäen perustanut oman yrityksen. Verkostojen ja osaamisen kautta saanut hyvän rahoituksen ja kovalla työnteolla päässyt kiinni pohjoismaiden tasolla jäätävän kokoiseen bisnekseen. Siinä on kyllä sitä jotain.

Itse en vielä aseta tavoitteeksi tehdä megaluokan monikansallista yritystä, mutta sellaisenkin rakentaminen ei loppupelissä ole rakettitiedettä, tarvitaan vain oikeat ihmiset, oikea tuote ja oikea ajoitus. Ja sitten vielä sitä rohkeutta.

 

Uskon, että opintojen saaminen pakettiin on sellainen asia mitä arvostan myöhemmällä iällä, joten nyt ne laitetaan pakettiin. Samalla syksylle jää aikaa etsiä uusia tuulia kevättä kohden mentäessä ja olen varma, että jollekin yritykselle voin olla hyödyksi heti valmistumisen jälkeen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!