Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

High Trust Selling

Kirjoitettu 03.11.13
Esseen kirjoittaja: Ville-Veikko Karttunen
Kirjapisteet: 3
Kirja: High Trust Selling
Kirjan kirjoittaja: Todd Duncan
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin Todd Duncanin High Trust Selling – kirjan, ja kirjassa ei puhutukaan pinnallisesti pelkästä kylmästä myynnistä.

Lähdin lukemaan kirjaa ajatuksella, kuinka voin kehittyä myyjänä. Heti alusta alkaen tuli selväksi, että myyjän urallani minulla on oltava vahva pohja, tarkoitus tekemiselleni. Mikäli urani myyjänä perustuu vain rahaan, ja mitä sillä voi ostaa, tulee se näkymään ulospäin. Kuka tahansa pystyy erottamaan myyjän joka on vain rahan perässä myyjästä, joka haluaa tehdä muutoksen. Toiselle se muutos voi paremman maailman luonti, toiselle se voi olla oman itsensä kehittämistä. Rahaa ei pitäisi ajatella päämääränä, vaan välineenä.

Itse olen ajatellut myynnin pitkälti vain keinona ansaita rahaa. Eli ajatusprosessini myynnistä on ”kauppa=rahaa”. Aika pinnallisen kuulosta, eikö vain? Mutta eihän kukaan rahaa pelkän rahan vuoksi kerää kuin Roope Ankka. Kun minulla on rahaa, minulla on määritelty määrä valtaa käsissäni. Voin esimerkiksi kaupasta päättää minkä takin haluan talveksi käyttööni tai paljonko Afrikan lapset mahdollisesti saavat ruokaa  parin vuoden päästä. Raha on siis valtaa, eli ”kauppa=valtaa”. Isommalla kaupalla saa enemmän valtaa ja pienemmällä vähemmän.

Se mitä jokaisen tulisi miettiä etukäteen on se, että mihin valtansa käyttää. Käyttääkö sen vapaa-aikaan, jolloin voi tehdä itselleen mieluisia asioita. Käyttääkö sen niin, että voi tulevaisuudessa saada enemmän valtaa samalla työllä. Laittaako kaikki valtansa uhkapeliin, josta voi saada kaksinkertaisen vallan tai menettää sen kaiken.Vai käyttääkö sen niin kuin kaverijohtaja, joka jakaa valtaansa muille.

Johtamisen kirjoissa on puhuttu paljon siitä, kuinka valtaa pitää jakaa myös eteenpäin. Enää ei voi pitää kaikkea valtaa omissa käsissään, koska se ei herätä luottamusta muissa. Kun työntekijöille jaetaan valtaa, näytetään että heihin luotetaan ja tulokset yleensä paranevat, vaikka väärinkäytöksiäkin sattuu. Koska raha on valtaa, niin voiko sitä jakaa samalla tavalla?

Kultainen sääntökin sen sanoo, että kohtele muita niin, kuin haluaisit heidän itseäsikin kohtelevan. Ne jotka auttavat toisia hädässä, saavat taatusti apua kun ovat itse hädässä. Ihmisen vuorovaikutuksen normit ja ”velan tunne” johtavat siihen, että lähes kaikki maksavat palveluksen aina takaisin. Ne jotka eivät maksa, leimataan pummeiksi joita koko yhteiskunta vihaa.

Suomessahan valtaa jaetaan rahan muodossa puolin jos toisin. Kansalaiset maksavat veroja, joita maksetaan kansalaisille takaisin terveydenhoidon muodossa, mutta myös suoraan rahana asumistukena. Veronmaksajien ja valtion välinen suhde on tosin menettämässä luottamustaan, koska kansalaiset eivät koe että heidän antamaansa valtaa jaetaan oikealla tavalla. Moni kokee, että ”pummien” osuus on liian suuri, mikä saa yhä useamman jättämään tämän suhteen vastavuoroisuuden, koska ”pummiudesta” on tullut entistä hyväksytympää. Vaikkei vallanjako toimi valtion suhteessa optimaalisimmalla tasolla, mitenkä se tapahtuisi yksilötasolla?

Yksityishenkilönä mielessäni kävi ensin perinteinen rahan lainaus, eli annan henkilölle tietyn määrän valtaa, jonka hän palauttaa minulle kun on saanut oman tilanteensa hallintaan. Lainaan kaverille satasen, hän maksaa minulle satasen takaisin, niinhän se menee. Mutta enhän minä Kirkon ulkomaanavulle mitään lainaa anna, vaan lahjoituksen. Mitäpä jos lahjoittaisin kaverilleni valtaani? Hän saattaisi olla hämillään ensin ja kiusaantua tilanteesta. Asettaisiko se meidät eriarvoiseen asemaan? Viesitinkö käytökselläni, että minulta löytyy ylimääräistä, vai että haluan oikeasti auttaa kaveriani? Kaverini yrittäisi todennäköisesti vakuuttaa minulle että maksaa sen takaisin, mutta entäpä jos kieltäydyn hänen rahoistaan? Todennäköisesti hän jäisi myöhemmin pohtimaan asiaa, kuinka voisi maksaa minulle takaisin jollain muulla tavalla jotta saa ”velan tunteen” pois itseltään. Tämä takaisinmaksu voisi hyvin todennäköisesti olla jotain, mitä en itse sillä määrällä valtaa olisi päässyt kokemaan. Pitääkin kokeilla seuraavan kerran, kun joku pyytää lainaa, mitä tapahtuu jos lahjoitankin hänelle sen summan.

 

Takaisin kirjan pariin

Kuten alussa mainitsin, rahan ansaitsemiselle on oltava vakaa pohja. Vakaan pohjan edellytyksistä on yksilön arvot, tarkoitus, visio, tavoitteet ja päivittäiset aktiviteetit kohti menestystä.

Ensimmäinen suuri askel kohti uraani parempana myyjänä oli selvittää jälleen omat arvoni. Käytin internetistä löytämääni ohjetta (http://tinyurl.com/yaohvn9), ja tässä on sen tuotos

Top 7 Arvot

1. Rakkaus = kyky tuntea yhteenkuuluvutta

Menestyminen minulle tarkoittaa sitä, että minä pystyn rakastamaan jokaista ihmistä, ja jokainen ihminen pystyy rakastamaan myös minua.

2. Rehellisyys = kyky rakentaa luottamusta

Menestyminen minulle tarkoittaa sitä, että olen kaikille rehellinen, ja kaikki ovat minulle rehellisiä.

3. Terveys = kyky ottaa kaikki irti tästä maailmasta mahdollisimman pitkään ja täysillä

Menestyminen minulle tarkoittaa sitä, että voin elää terveellisesti ja liikkumiskykyisenä koko elämäni.

4. Perhe = oma uniikki yhteisö

Menestyminen minulle tarkoittaa sitä, että pystyn pitämään suhteeni perheessä aina rakastavana.

5. Ystävät = ihmiset, joiden kanssa jakaa kokemukset tästä maailmasta.

Menestyminen minulle tarkoittaa sitä, että pystyn luomaan ystävyyssuhteita ja minun kanssani halutaan luoda ystävyyssuhteita.

6. Hengellinen tasapaino = iloisuus, pysyä pystyssä vaikeissakin tilanteissa

Menestyminen minulle tarkoittaa sitä, että pystyn pysymään iloisena ja positiivisena koko elämäni ajan.

7. Raha = vapaus, valta

Menestyminen minulle tarkoittaa sitä, että pystyn saavuttamaan taloudellisen riippumattomuuden, ja samalla tuottaa iloa ystävilleni rahoillani.

Tiivistettynä Top 3

Menestyminen minulle tarkoittaa sitä, että pystyn luomaan vastavuoroisen rakkauden ja luottamuksen kohtaamiini ihmisiin. Kohtaan näitä ihmisiä, kunnes terveyteni lopulta kohtaa fyysiset rajansa ja kuolen. Haluan, että hautajaisiini tulevat kaikki, joiden kanssa olemme jakaneet rakkautta, ja haluan että heitä on satoja.

 

Oli todella silmiä avaava kokemus kirjata ylös omat arvonsa, ja miettiä elääkö tällä hetkellä mitenkään niiden mukaan. Ensin kirjoittamassa arvolistassani minulla oli yli 20 arvoa, mutta sitä mukaan kun niitä piti karsia niin ajatus omasta käyttäytymisestä tällä hetkellä pisti miettimään. Vaikken tällä hetkellä vietä hirveästi aikaa perheeni kanssa, eläisin silti mielummin ilman ystäviä kuin perhettä.

Tulevan viikon tehtävänä onkin selvittää, miten omat arvoni näkyvät tällä hetkellä teoissani. Selvityksen jälkeen luon suunnitelmaa oman elämäni hallintaan arvojeni pohjalta. Tämä parantaa itseäni ihmisenä, joten se parantaa tietenkin myös itseäni myyjänä. Kaikki liittyy aina kaikkeen.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!