Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

How to Win Friends & Influence People

Kirjoitettu 10.12.17
Esseen kirjoittaja: Samuli Välimäki
Kirjapisteet: 2
Kirja: How to Win Friends & Influence People
Kirjan kirjoittaja: Dale Carnegie
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2.1. Verkostot ja sosiaalinen pääoma, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

How to Win Friends & Influence People

Kirja mukaili hyvin nykyistä ajatusmaailmaani. Yksi kauneimmista asioista maailmassa on toiselle ihmiselle vilpittömästi hymyileminen. Jokaisen henkilön hymy on täysin uniikki ja viestittää vastaanottavalle henkilölle positiivisia viboja.

 

SMILE!

Noin reilu viikko sitten koin viimeksi aidosti hymyn voiman. Olin nukkunut yöni huonosti ja olin kovin väsynyt. Raahauduin sängystäni ylös ollessani jo jäljessä aikataulustani. En kerennyt myöskään syömään päivän tärkeintä ateriaa, aamupalaa. Lähdin kiiruhtamaan linja-autopysäkille, johon linkki saapui juuri samaan aikaan, kuin minä. Täyteen sullottu auto nuoria koululaisia, joten jouduin seisomaan aivan etuoven vieressä pitäen kiinni lähimmästä tolpasta.

 

Vihdoin saavuimme lähemmäksi keskustaa, jossa Sepän lukion kohdalla linja-auto tyhjeni lähes kokonaan. Astuin ulos etuovesta hetkellisesti, jotta ihmiset pääsisivät helpommin ulos tupaten täynnä olevasta linja-autosta. Vaikka olin väsynyt ja aamuni ei ollut mennyt kovin putkeen, hymyilin ihmisille, jotka tulivat ulos etuovesta. Ihmiset kulkivat perinteiseen suomalaiseen tyyliin pää kumarassa ohitseni. Kunnes yksi ihminen katsoi minua suoraan silmiini. Kaunis, viaton ja aito hymy kasvoillaan, kuin kiittäen minua pienestä eleestä, jonka tein astuessani ulos bussista antaakseni tilaa muille. Päiväni sai täysin uuden vaihteen ja mielentilani nousi nollasta-sataan sekunneissa.  Jäin hymyilemään vielä pitkään tilanteen jälkeenkin tuntiessani syvällä sisälläni asti, kuinka näinkin pieni ja helppo ele voi tehdä ihmeitä emotionaalisesti. Voin hyvällä omallatunnolla sanoa, että kuulun näihin ihmisiin, joka olisi osoittanut kiitollisuutta tilaa antavalle vähintäänkin hymyilemällä aidosti. Se tulee täysin luonnostaan ja mielestäni sen pitäisi jokaisella ihmisellä tulla. Minusta se viestii, että ihminen oikeasti arvostaa toista ja toisen tekoja.

 

HYMYILE, sillä se on yksi tehokkaimmista keinoista luoda hyvä ensivaikutelma ja tuoda positiivista mieltä molemmille osapuolille. Kirjassa kerrottiin, että tutkimuksen mukaan hymyileminen ei vaikuta vain vastaanottavaan ihmiseen, vaan myös sinuun itseesi.

 

Miksi tulemme niin iloisiksi, kun näemme vauvan hymyilevän tai, kun koiramme tulee vastaan heiluttaen häntäänsä? Se tarkoittaa, että he ovat aidosti iloisia nähdessään meidät. Ehdoton rakkaus.

 

 

Älä kritisoi

Älä kritisoi ihmisiä avoimesti. Sen sijaan pyri löytämään syy, miksi ihminen on juuri tätä mieltä. Tarkastele faktoja yhdessä ja myönnä mahdollisimman nopeasti, jos olet väärässä. Tämä saa ihmisen ”antamaan sinulle anteeksi” erehdyksesi, sen sijaan, että väittelisitte asiasta, jonka päätteeksi molempien alkuperäiset kannat vain vahvistuisi entisestään. Kritisoi itseäsi ja myönnä heikkoutesi. Ihmiset kokevat tulevan hyökkäyksen kohteeksi kritisoidessasi heidän kantaansa. Tämä vaikuttaa suoraan ihmisen itsetuntoon ja saa henkilön puolustuskannalle. Toki mielestäni on tilanteita, jossa asiat täytyy sanoa suoraan. Kritisoidessasi ihmistä sanot käytännössä olevasi fiksumpi, kuin hän. Vaikka asia olisikin niin, vältä kritisointia. Pyri sen sijaan kulkemaan kohti yhteistä tavoitetta.

 

Kerro se!

Olen kohdannut paljon ihmisiä, joiden on vaikea ottaa vastaan jopa ihan arkisia kehuja. Olen itse aina tottunut sanomaan ääneen, jos pidän jostain asiasta ihmisessä. Hänellä on mielestäni kiva vaatekappale, hän on mukava, kaunis tai koen, että hänen tekemänsä asia on minusta hienoa. Miksi pitää näitä asioita sisällään, kun voit sanoa ne ääneen? Se tuo paljon alussa mainitsemaani hyvänolontunnetta hänelle ja sinulle itsellesi. Jotkut ihmiset voivat kuitenkin kokea tämän jopa päällekäyvänä tai, että hänellä on kehuissaan joku taka-ajatus. Joten kehu aidosti, jos sinua miellyttää jokin asia ihmisessä. Kehujen ei pitäisi olla pelkkää sanan helinää, vaan tulla suoraan sydämestä. Saatan itse jopa kehua jonkun tuntemattoman ihmisen kenkiä vaatekaupassa, jossa hän on kokeilemassa uusia kenkiä jalkaan. Jälleen, jos kengät oikeasti miellyttävät minua ja ne näyttävät hyvältä ko. henkilön jalassa. Vastalahjaksi saan hyvän mielen henkilön kiittäessään tai hymyillessään minulle. Samalla olen ehkä auttanut henkilöä tekemään valinnan eri vaihtoehtojen välillä. Jaa positiivisuutta!

 

Muista hyvät käytöstavat ja sanat: ”Kiitos!” ja ”Olen pahoillani!”.

 

 

Ole aidosti kiinnostunut

Jos haluat olla kiinnostava; ole kiinnostunut muista. Paina nimet mieleesi ja puhuttele varsinkin uusia ihmisiä heidän omalla nimellään. Ihmiset tykkäävät kuulla oman nimensä ja luo täten yhteyttä henkilöiden välille. Kuuntele mitä toisella ihmisellä on sanottavaa ja keskity tähän keskeyttämättä ja häiriöttä. Tykkäämme ihmisistä, jotka näyttävät toiselle arvostuksensa ja ovat kiinnostuneet häntä koskevista asioista, kuten harrastuksista tai muista mielenkiinnon kohteista. Ihmiset tykkäävät luonnollisesti puhua itsestään huomaamattakin. Jos haluat voittaa ihmisen puolellesi tai luoda suhteita, ole kiinnostunut hänestä ja kuuntele, kun hän puhuu itsestään. Voitte löytää helposti yhteisiä asioita ja yhteyden teidän välillenne.

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!