Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Huippu-urheilija liiketaloudessa

Kirjoitettu 17.09.18
Esseen kirjoittaja: Jori Heikkinen
Kirjapisteet: 5
Kirja: Litmanen 10, Suoraa puhetta Kalle Palander
Kirjan kirjoittaja: Jari Litmanen, Timo Kangasluoma
Kategoriat: 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 3.3. Yrityksen roiminnan kehittäminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kalle Palander on kotoisin Torniosta. Torniossa Kalle Palanderin kotirinne on n. 50metriä korkea mäki. Miten näistä olosuhteista voi tulla maailman paras alppihiihtäjä, kun samalta lähtöviivalta starttaa laskijoita jotka ovat vaahtosammuttimesta saakka harjoitelleet Alppien jylhissä maisemissa?

 

Jari Litmanen on taas kotoisin Lahdesta. Hänen kasvattajaseuransa on Lahden Reipas. Hän on ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut Mestareiden liigan. Hän on maasta, jossa jalkapallo ei ole koskaan nauttinut ykkösurheilulajin tittelistä ja maasta, jossa puolet vuodesta palloa pyöritellään sisätiloissa pakkasen vuoksi.

 

Miten nämä kaksi herraa näin poikkeuksellisista lähtökohdista ovat voineet nousta omien lajiensa kiistattomiksi huipuiksi? Yhteisiä nimittäviä tekijöitä löytyy aivan käsittämätön tahto ja intohimo olla lajinsa paras. Selityksiä miksi nämä tarinat eivät voisi onnistua lähtökohdat huomioon ottaen on aika helppo löytää mutta nämä kaverit eivät hyväksyneet tekosyitä vaan vastoin kaikkia odotuksia ja ennakoita, järjettömällä harjoitusmäärällä lopulta nousivat maailman huipulle.

 

Usein urheilijat uransa jälkeen jatkavat yrittäjinä ja tähän on helppo löytää erinäisiä eri selityksiä. Yleensä koulutuksen puute on yksi niistä. Yrittäjyys kuitenkin vaatii intohimon saavuttaa tavoitteet aivan kuten urheilussa. Asetetaan tavoite ja tehdään kaikkemme tunteja laskematta sen eteen, että tavoite saavutetaan. Kyse harvoin on pelkästä rahasta, vaan ihmistä motivoi jokin muu. Itseäni yrittäjyydessä motivoi se, että pystyy periaatteessa saavuttamaan juuri sen mitä haluaa, vapaus toimia. Palkkatyössä ihmiset asetetaan melko tarkkaan sabluunaan, eikä tilaa luovuudella tai omille ajatuksille usein ole mikä saa työn tuntumaan pelkästään pakolliselta pahalta.

 

Huipputekijäksi on monia reittejä. On yksilön oma päätös mitä kautta sinne haluaa kiivetä, vai haluaako edes. Litmanen huomasi ammattilaiseksi siirryttyään, ettei hän voi pelata hyökkäyspeliä nopeutensa kautta, koska se ei yksinkertaisesti riitä. Niinpä hän kehitti omaa tekniikkaansa ja pelinlukutaitoa niin, ettei hänen tarvinnut olla se nopein, täytyi vain lähteä aiemmin oikeaan paikkaan. Tämä taito tunnistaa, omat vahvuudet ja kehittää niitä, ennemmin kuin todeta heikkouksia mitkä rajoittavat mahdollisuuksia, näyttelee äärimmäisen suurta roolia kahden suomalaisen huippu-urheilijan elämässä, jotka pääsivät huipulle. On siis myös digimarkkinoinnin saralla tunnistettava omat vahvuudet ja vahvistaa niitä edelleen ja tehdä niistä korvaamattoman arvokkaita oman itsensä markkinoinnissa. Kun JVmedian vahvuudet vahvistuvat vahvistumistaan, alkaa yrityksen brändi rakentua niiden varaan ja vahvuuksista tulee myyntivaltteja.

 

Olosuhteilla on monenlaisia vaikutuksia niin urheilijan elämään kuin yrittäjän elämään. Olosuhteiden ja ajoituksen tärkeys huomattiin MakuaFoodsin kanssa solmimamme kaupan yhteydessä. Ville avaa suunsa oikeaan aikaan oikean ihmisen kuullen ja Tiimiakatemian 4.0 puhujan Marko Niemisen kautta saamme palaverin MakuaFoodsin markkinointikoordinaattorin kanssa, koska heillä on juuri lopettamassa heidän markkinointivastaavansa. Heille syntyi siis tarve samaan aikaan kun me ilmoitimme tarjonnastamme. Käsittämätön yhteensattuma.

JVmedia on syntynyt käytännössä yhdestä asiakkuudesta, eikä mikään muu kuin kova työ ja usko omaan tekemiseen voi tehdä meistä sen suurempia. Yrittäjänä kun veturina ei muu voi toimia. Kukaan ei tule hakemaan kotoa ja tarjoamaan rahaa. Tai jos tuleekin niin usein ne eivät toiminnasta vielä kannattavaa tee yksistään. Intohimo omaa alaa ja itsensä kehittämistä kohtaan ja usko siitä, että seuraava askel on askel kohti aurinkoa lopulta tekevät. Jos on valmis näkemään asian niin, että kun tekee niin etenee, uskon että näin tapahtuu. Se mihin etenee niin lopulta se ei täysin omissa käsissä ole joten täytyy käyttää aikaa ja energiaan vain asioihin mihin pystyy vaikuttamaan; omaan tekemiseen.

 

Syy miksi kumpikaan meistä Villen kanssa ei kykene tekemään tätä yksin lienee siinä, että täydennämme toistemme heikkoudet ja vahvistamme vahvuuksia. Litmasesta sanottiin aina, että hänen ollessa kentällä, muistakin tuli parempia. Toivottavasti tämä pätee tällä hetkellä myös JVmedian toimintaan ja minun ja Villen dynamiikkaan.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!