Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Huippulääkärin ohjeet elämässä menestymiseen

Kirjoitettu 28.08.18
Esseen kirjoittaja: Petteri Vuorenmaa
Kirjapisteet: 2
Kirja: Aki Hintsa - Voittamisen Anatomia
Kirjan kirjoittaja: Oskari Saari
Kategoriat: 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut, 4.5. Projektien johtaminen, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Aki Hintsa on suomalainen huippulääkäri, joka on ollut paljon tekemisessä huippu-urheilijoiden, esimerkiksi F1 tähtien (Kimi Räikkönen, Mika Häkkinen, Sebastian Vettel), Suomen olympiaurheilijoiden, sekä moninkertaisen olympiamestari Haile Gebrselassien, kanssa. Hän on ollut erityisen arvostettu tekemästään työstään.

Oskari Saari kirjoitti Aki Hintsasta kertovan elämänkerran, Voittamisen Anatomia – kirjan, jossa hän käy läpi elämäänsä nuoruudesta nykyhetkeen. Nuorena Aki harrasti jääkiekkoa, josta hän toivoi tulevaa ammattiansa. Erilaisten ongelmien jälkeen hän päätti lopettaa jääkiekko haaveilunsa ja päätti lukion jälkeen hakeutua lääketieteelliseen. Valmistuttuaan Aki lähti lähes samantien Etiopiaan lähetyslääkäriksi, jossa hän toimi useamman vuoden sodan runneltavassa maassa.

Etiopiassa ollessaan tutustui Yhdysvaltain armeijassakin käytettyyn johtamistyökaluun, LFA:han (Logial Framework Approach). Työkalun ideana on luoda yksilön tai organisaation suuri tavoite. Kun tämä on selvillä, luodaan tämän alle muutama pienempi looginen osatavoite. Ja nämä osatavoitteet vielä pienempiin aina niin pitkälle kuin pystyy. Kun kaikki osatavoitteet ovat selvillä, tulee miettiä konkreettinen toimintasuunnitelma. Hintsa ja hänen lääkäritiiminsä kehitti LFA:n avulla merkittävästi lähetyssairaala toimintaa. Hän päätti myös ottaa LFA:n käyttöön omien tavoitteidensa tekemiseen, mutta hän ei hirveästi tuonut tätä esille. En osaa siis sanoa, onnistuiko hän loppujen lopuksi tavoitteessaan.

Akin ollessa Gebrselassien ja monen muun Etiopialaisen olympiaurheilijan lääkäri, hän alkoi kiinnostua siitä, miten afrikkalaiset juoksijat pärjäsivät merkittävästi paremmin kuin länsimaiden kilpailijat, vaikka länsimaissa usein huippu-urheilijat elävät urheilua 24/7, kun taas afrikkalaiset huippu-urheilijat joutuvat elättämään urheilun ohella perheitään muulla työllä.

Hintsa alkoi tutkia ilmiötä, jonka tuotoksena hän loi CORE käsityksen. COREn avulla ihminen tai organisaatio voi selvittää oman sisimmän tarkoituksensa. Selvittääkseen COREnsa, tulee vastata kolmeen kysymykseen:

  1. Tiedätkö, kuka olet?

Tämän kysymyksen osalta täytyy kyetä mennä syvälle itseensä, eikä ajatella ainoastaan ulkoisia asioita. Tietääkseen, kuka on, tulee ymmärtää sisäinen itsensä. Minäkuva ei voi perustua vain ulkoisiin tekijöihin tai olosuhteisiin, koska ulkoiset tekivät voi päättyä koska tahansa, halusi sitä tai ei. Jos ihmisen tärkein tekijä on urheilijana oleminen, voi sen menettää hetkenä minä hyvänsä loukkaantumisen vuoksi. Mitä sitten, kun urheilu-ura onkin ohi? Tämän vuoksi ihmisellä tulisi olla usea identiteetti, johon elämä pohjautuu. Jos yksi identiteeteistä häviää, ei siltikään oma kokonaisidentiteetti katoa.

  1. Tiedätkö, mitä halut?

Tämän kysymyksen avulla ihmisille selviää hänelle tärkeimmät arvot. Tästä syntyneiden arvojen tulisi olla olla loogisesti yhteydessä ensimmäisen kysymyksen identiteetti asioihin. Mikäli yhteyttä ei löydy, tulee asioita miettiä vielä tarkemmin. Arvojen tulisi olla aina ihmisen ytimessä. Arvot ohjaavat ihmistä niin, että hän osaa sanoa kyllä tai ei tilanteessa kuin tilanteessa. Tämän vuoksi tavoitteiden tulisi perustua arvoihin, eikä arvojen perustua tavoitteisiin.

  1. Hallitsetko omaa elämääsi?

Vaikka kaksi edellistä kohtaa onkin saatu kuntoon, elämän hallitsemattomuus vie pohjan niistä. Hallitakseen tulee osata järjestää arvot niiden merkityksellisyyden vuoksi. Elämässä joskus voi tulla tilanteita, joissa on kaksi ihmisellä tärkeää arvoa kohtaavat, ja hänen tulisi valita näistä vain yksi. Tällaisessa tilanteessa ihmisen tulee osata sanoa, kumpi arvoista on tärkeämpi, ja kumman arvon voi hylätä.

COREn voi kiteyttää viisi vaiheiseen ajatusketjuun: Vain motivoitunut ihminen pystyy muuttamaan edes pieniä asioita elämässään pysyvästi. –> Aito motivaatio ei koskaan voi tulla ulkoa, vaan lähtee aina sisältä, ihmisestä itsestään. –> Jotta voi motivoitua aidosti, pitää tietää, mitä oikeasti haluaa. –> Jotta tietäisi, mitä haluaa, on tunnettava itsensä ja perusarvonsa. –>Jotta voi tavoitella haluamansa, pitää itse kontrolloida elämäänsä.

Kirjasta oli mielenkiintoista kuulla se, kuinka Hintsa oli pitkään taistellut itsensä ja omaa COREtta vastaan. Ihminen, joka pyyteettömästi on auttanut muita ihmisiä löytämään sisimmän itsensä, hänen itse kehitelmän työkalun avulla, ei hän kyennyt sitä löytämään itsellensä. Hän oli kyllä ymmärtänyt identiteettinsä ja arvonsa, mutta elämän hallitseminen oli vaikeaa. Työ vei häneltä liikaa aikaa, jonka vuoksi hän erkaantui vaimostaan ja lapsistaan, ja loppujen lopuksi Aki erosi vaimostaan.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!