Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Huippumyyjä

Kirjoitettu 20.11.13
Esseen kirjoittaja: Niina Weckroth
Kirjapisteet: 1
Kirja: Huippumyyjä
Kirjan kirjoittaja: Tuija Rummukainen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Huippumyyjä

Tuija Rummukaisen kirja auttoi minua miettimään tarkemmin myyntiprosessia. Olen asiakaspalvelun merkonomi, en tästä huolimatta koe olevani hyvä myyjä tai asiakaspalvelija. Omat vaikeuteni ovat myyntiesittelytaidot, lisämyynti, uusasiakashankinta ja kaupanpäätöstaidot. Onneksi nämä taidot ovat opeteltavissa.

Huippumyyjän kahdeksan tunnusmerkkiä

  1. asenne
  2. ajankäytön hallinta / tavoitteellisuus
  3. myyntiesittelytaidot
  4. tuotetietous
  5. ulkoinen olemus
  6. uusasiakashankinta ja lisämyynti
  7. kyky tulla toimeen erilaisten persoonien kanssa
  8. kaupanpäätöstaidot

Mikään näistä ominaisuuksista ei yksinään tee huippumyyjää. Kirjassa esimerkkinä käytetyillä huippumyyjillä ei ollut kuitenkaan kaikkia kahdeksaa huippumyyjän tunnusmerkkiä erittäin hyvin hallussa.

Olen parantanut asennettani myyntiä kohtaan kirjan lukemisen jälkeen. Myydessäni yritän ajatella auttavani asiakasta. Esimerkiksi nyt kun myyn Rautalampilehteen mainospaikkoja ajattelen auttavani asiakasta saamaan yritykselleen uusia asiakkaita. Kirjan mukaan on tärkeää olla itse hyvällä tuulella myydessä. Hyvä mieli tarttuu asiakkaaseen ja kauppaa syntyy helpommin.

Kiinnitin huomiota siihen että lähestulkoon kaikki kirjan huippumyyjät tekivät pitkiä päiviä, esimerkiksi klo 8-18.30. Lisäksi he työskentelevät tehokkaasti. Itse en olisi valmis tekemään joka päivä töitä niin pitkään.  Vapaa-aika on aivan yhtä tärkeää kuin työn tekokin, tasapaino täytyy löytää. Hyvä malli työn ja vapaa-ajan tasapainottamiseksi on 8+8+8; kahdeksan tuntia unta, kahdeksan tuntia töitä ja kahdeksan tuntia vapaa-aikaa.

Omien tavoitteiden luominen on oleellista, sen olen havainnut itsekin promotessani Pepsodenttia. Huippumyyjien omat tavoitteet ovat yleensä korkeampia kuin työnantajan asettamat tavoitteet. Aion tästä lähtien tehdä myös omia tavoitteita muihin projekteihin liittyen.

Tärkeimmäksi asiaksi huippumyyjät sanoivat kaupanpäätöstaidot. Kauppaa täytyy ehdottaa juuri oikeaan aikaan, tämä vaatii myyjältä taitoja lukea asiakkaita.

Kirjan luettuani päätin myös tarkkailla minulle soittavien puhelinmyyjien myyntitaitoja. Minulle soitti mies joka kauppasi dna laajakaistaa ja tablettia. Hänen äänestään kuului innostus myymiseen. Hän osasi myös ottaa minut huomioon yksilönä. Myyjä huomioi sen että olen nuori nainen ja ymmärsi että minulla ei ole suuria summia rahaa. Hän myös muisti ehdottaa kauppoja eikä jättänyt tilannetta ”roikkumaan”. Minusta hän kuulosti huippumyyjältä. Aion myös jatkossa kiinnittää huomiota siihen miten minulle yritetään myydä tuotetta tai palvelua. Tästä saattaa oppia jotakin.

Muita keinoja huippumyyjäksi kehittymiseen on Rummukaisen hyvä työkalu, kahdeksan viikon haaste. Viikko 1: Asenne. Viikko 2: Ajankäyttö. Viikko 3: Uusia asiakkaita. Viikko 4: Ulkoinen olemus. Viikko 5: Asiakkaan hyödyt. Viikko 6: Sopiva rytmiikka. Viikko 7: Opettele kuuntelemaan. Viikko 8: Montako laitetaan? Tarvitsisin pidempi aikaisen myyntiprojektin jotta voisin laittaa tämän ohjeen käytäntöön. Sellaisen saadessani aion hypätä junaan kohti myynnin eliittiä.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!