Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Hulluutta tiimiyritykseen

Kirjoitettu 25.05.15
Esseen kirjoittaja: Teemu Kukkonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Madventures-kansainvälisen seikkailijan opas
Kirjan kirjoittaja: Tuomas Milonoff, Riku Rantala
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Oletko hullu matkustaja? Tykkäätkö äkkilähdöistä tuntemattomaan ja seikkailunhaluisesta jännityksestä? Hyvä, en minäkään.

Ajattelin kirjan aukaistuani, että mitähän tämä tuo tullessaan. En tiedä matkustamisesta paljoakaan. Ennen Learning Circusta en ollut käynyt Norjaa kauempana ja sekin päivän parin reissu. Ruotsissa sama juttu ja Tallinnassakin olen piipahtanut. Perheeni ei paljoa ole matkustellut Suomen rajojen ulkopuolelle. Eivät ole sitä tyyppiä, liian hankalaa. Kävimme me perheen kanssa joskus ihan Kanadassakin saakka, mutta sitä ei lasketa koska olin kahden ja puolen vuoden ikäinen. Mitä minä siitä voisin muistaa, mutta minäpä kerron mitä minä muistan. Minä muistan Learning Circuksen. Minä muista Raskan, Italian, Saksan ja Hollannin. Niistä jos jostain voisin kertoa ja voisin kertoa myös miksi matkustaminen kannattaa, mutta niistä voit kysyä minulta joskus toisten. Tämä essee ei kerro niinkään matkustamisesta, vaan siitä miten voi hyödyntää samaa ideologiaa tiimiyrityksen toiminnassa, kuin Madventureksen pojat hyödyntävät hullunkurista asennettaan uuden löytämiseen ja kokemiseen.

Miten minä näen tiimiyrityksemme nykyään. Se on samaa tylsää toimistolla istumista ja hieman turhilta tuntuvien asioiden stressaamista. Toki Tiimiakatemialla on se hyvä puoli että ei oikein mikään päivä ole samanlainen, mutta onko se riittävän erilainen? Onko tässä kaikki mitä on? Ei ole! Ainoat rajat mitä löydät ovat ne rajat mitkä itse piirrät. Olen huomannut itsellenikin syntyvän kapea katseinen näkö asioiden suhteen. Liiallinen tönöttäminen toimistolla vie näön. En osaa katsoa tulevaisuuttani tarpeeksi isosti. Miksen? Olenhan kirjoittanut esseen isosti ajattelustakin. Syynä tähän on koko tiimin yhteinen palo tehdä hullunkurisia asioita, jännittäviä ekstempore juttuja.

Miten saada koko tiimi syttymään tällaisiin ennalta arvaamattomiin, tuntemattomiin asioihin. Olivat ne sitten reppureissaamaan silkkitietä pitkin tai yhdessä Sauli Niinistöä tapaamaan kaltaisia juttuja. Kuten kovasti tykkään sanoa että kaikki liike lähtee pienestä liikkeelle. Aloitetaan siis pienistä vauvan askelista. Jos et yksin saa tiimiäsi edes jäätelölle yht’äkkiä, tarvitset juonittelu kaverin, mieluiten jonkun omasta tiimistäsi. Itse en ole todellakaan henkilö joka saisi tiimin innostumaan edes jäätelöstä tai ainakin se olisi kovan työn alla. Itse valitsisin varmaan henkilön rikoskumppanikseni, joka on kova ääninen ja vahva persoona tiimissämme. Hänen kanssaan kehittelemme ajatuksen muiden päähän että: kyllä! Jäätelö on kova juttu ja sen kun haemme yhdessä tiiminä saamme siitä nautinnon erilaisesta ja.. noh, tässä tapauksessa aika tutusta asiasta. Mennään pintaa syvemmälle. Jotta saadaan koko tiimi yhdessä tapaamaan esimerkiksi Sauli Niinistöä, täytyy koko tiimillä olla yhteinen palo tuntemattomaan. Ei meillä ole mitään hajua mitä sanoa hänelle, mitä tarjota hänelle, mitä haluamme hänestä tai miksi ylipäätään menemme tapaamaan Saulia. Se ei ole ennalta suunniteltua, joten siinä ei ole mitään mikä voisi mennä pieleen. Saulia tuskin hetkauttaa jos jompikumpi osapuoli ei enään koskaan haluaisikaan nähdä toisiaan. Syy miksi menisimme tapaamaan presidenttiämme olisi yksinkertaisesti kokeilla jotain uutta ja jännittävää. Se olisi siistiä!

Uuden ja tuntemattoman kokeileminen ilman esteitä toisi aivan huiman määrän kokemusta, oppeja ja rohkeutta. Kyse ei ole siitä uskaltaako soittaa sille suurelle yritykselle ja kysyä asiakaskäyntiä, vaan kyse on yhteisöllisyydestä. Kun tiimi tekee tällaisia jännittäviä hulivili keikkoja yhdessä, he kokevat nämä asiat yhdessä. He saattavat saada uusia kontakteja yhdessä, saattavat saada uusia projektejakin yhdessä, mutta ennenkaikkea he saavat yhteisen palon. He saavat yhteisen vision. Tätä yhteistä visiota lähdenkin tiimini kanssa etsimään aivan uudella tavalla. Hulluudella.

 

Teemu Kukkonen

Osuuskunta Driimi

teemu@driimi.fi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!