Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Hyvä idea ei toimi

Kirjoitettu 24.01.16
Esseen kirjoittaja: John Blåfield
Kirjapisteet: 1
Kirja: Hyvä idea ei toimi
Kirjan kirjoittaja: Marko Kulmala
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Idea sanana on monitulkintainen. Ideoiden tärkeydestä ollaan myös montaa mieltä. Jotkut eivät välitä ideoista juuri lainkaan kun taas toiset ylistävät ja ihannoivat ideointia kultin lailla. Itse käännyn jälkimmäiseen. Nautin suuresti uusista ajatuksista ja ideoista. Ideat haastavat ja pistävät ajattelemaan. Oikein hyödynnettynä ideat myös innostavat tekemään. Pelkkä ajatustyö ei riitä vaan tekeminen on lopputuloksena tärkeä. Tekeminen tuottaa myös uusia ideoita.

 

Luin Makro Kulmalan kirjan Hyvä idea ei toimi. Kirja on täynnä lentäviä lauseita ja ajatuksia ilman selvittelyä. Minun on huomattavasti helpompi sisäistää tämän tyyppisiä ajatuksia jos ne on tarinallistettu. Tässä suhteessa kirja oli enemmänkin runokirja kuin tarina tai tietokirja. Jokainen sivu oli omistettu idealle ikään kuin runokirjassa jossa sivulla on yksi runo. Jotkut ideat resonoivat omien ajatusten kanssa ja synnyttivät ajatuksia, suurin osa ei.

 

Hyvä idea ei toimi

 

Vasta sivulla 66 tulkitsin ensimmäisen kerran mitä kirjan nimi tarkoittaa. Kirjan nimi “Hyvä idea ei toimi” nojaa hyvin vahvasti kliseeksi muodostuneeseen ajatukseen että epäonnistuminen on väistämätöntä, mutta epäonnistumisesta ei pidä lannistua, ne vain kuuluvat prosessiin. Vaikka idea olisi kuinka hyvä tahansa, ei se tule onnistumaan jos idean isä tai äiti on kehno toteuttamaan ideoita. Hyväkin idea saattaa vaipua unholaan jos sitä ei viedä konkretian tasolle. Konkretia saattaa kaatua puutteellisiin taitoihin. Tehdessä myös huomaa asioita joita ei näe ennen kuin on aloittanut tekemisen. Kun sitten idea ei toimi niin on 2 vaihtoehtoa, voit unohtaa edellisen idean ja keksiä toisen idean ja lähteä toteuttamaan sitä. Toinen vaihtoehto on uudelleen arvioida vanha idea uusilla tiedoilla ja kokemuksilla ja muuttaa toimintaa niin että idea saattaisi toimia. Taitavat ihmiset osaavat implementoida arvioimisen suoraan prosessiin, tätä kutsutaan lean ajatteluksi.

 

Häiritsevä idea toimii

 

Heti seuraavalla sivulla eli s. 67 tulkintani kirjan nimestä muuttui. Hyvä idea ei toimi koska se on vain hyvä. Mutta minkälainen idea sitten toimii. No häiritsevä idea. Häiritsevä idea herättää tunteita, varsinkin vastustusta mutta myös innostusta. Häiritsevä idea  kyseenalaistaa status Q ja on siitä syystä mielenkiintoinen. Vastustajat varmistavat sen että heikkoudet on otettu huomioon. Häiritsevä idea toimii suuremmalla todennäköisyydellä.

 

Idea ei ole sinun omasi

 

Tuotoksen voi omistaa tekijänoikeuden takia mutta ideaa ei voi omistaa. Idea ei myöskään ole kenenkään yksittäisen ihmisen saavutus vaan se syntyy kollektiivisesta ajattelusta. Yksilö on oppinut muilta ja käyttää oppimaansa uusien ideoiden luomiseen. Häiritsevä esimerkki tästä ilmiöstä on re-mixaus. DJ “lainaa” muiden tekemää musiikkia ja luo monia kappaleita yhdistelemällä täysin uudenlaista musiikkia. Käytännössä kaikki ihmiset re-mixaavat asioita, joskaan ei samalla tavalla kuin DJ. Yksi idea tuolta, toinen tuolta ja ne yhdistämällä saadaan tämän näköinen idea.

 

Idea Asiakasympäristöt pääliköstä ei ollut minun omani. Se syntyi tiimin tarpeesta henkilöön joka varmistaisi tärkeimmät asiakasympäristöt kuntoon jotta osaamisesta voitaisiin luoda rahaa tuottava tuote tai palvelu. Kyse on markkinoinnista yhtä kuin myynnistä. Ajatuksen pohjana toimi Mikko Tammilehdon ajatus “Kaikki toiminta mikä tuottaa kauppaa on myyntiä.” ja Tuomon ymmärrys siitä että internetin kautta myös INTO voi tehdä kauppaa. Kaikki projektit selkeiksi ostettaviksi tuotteiksi eri nettisivujen alle ns. eri brändien alle. Eri brändit ovat hyödyllisiä silloin kun tuotteet eivät juurikaan muistuta toisiaan. Asiakasympäristöt pitää suunnitella niin että asiakas löytää etsimänsä ja INTO:lle tulee kauppaa.

 

Ideaoita tosi tarkoituksella

 

Ideat syntyvät yhtäkkiä, mutta niitä voi myös luoda tarkoituksella. Ihminen joka lukee joka viikko eri alan aikakauslehden voi hakea lehdistä erilaisia ideoita. Minä saan usein paljon ideoita kirjoja lukiessani. Tärkeää on kirjoittaa ideat ylös ja tarkastella niitä joskus myöhemmin. Matka voi olla tapa saada uusia ideoita. Eksy tarkoituksella tuntemattomaan kaupunkiin, silloin kävelyretkestä voi tulla seikkailu. Kohtaat paikkoja ja ihmisiä joita et olisi muuten kohdannut.

 

Rutiini voi herättää myös ideoita. Arjessa olet yleensä oleellisen keskellä. Tekemisen ohessa voi kehittää toimintaa tehokkaammin kuin vihkoon kirjoitetut uudet ajatukset. Välillä tekemisen tahti kuitenkin yltyy niin että kehittämiseen ei jää aikaa. Silloin on astuttava askel taaksepäin, mentävä mökille makoileva riippumatossa hetki eikä tehdä mitään. Käsiteltävä tapahtunutta rauhassa ja huomata ideat, jalostaa niitä ja palata takaisin vauhtiin kokeilemaan niitä käytännössä.

Tagit: , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!