Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Hyvä idea ei toimi

Kirjoitettu 26.05.16
Esseen kirjoittaja: Tapio Auvinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Hyvä idea ei toimi
Kirjan kirjoittaja: Marko Kulmala
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
“Elämän aikana tapahtuu neljä asiaa. Sitä syntyy, rakastaa, tekee juttuja ja kuolee.
Mitä juttuja kannattaa tehdä? Välttämättömät ja ne joita rakastaa. Ja ne joista oppii mitä rakastaa.”
Aloitin reflektioni vaikuttavimmalla lainauksella, jonka poimin Marko Kulmalan kirjasta Hyvä idea ei toimi. Ajattelin aluksi, että lukisin kirjan paranteekseni tulevien ideoiden laatua ja niiden kirkastamisen prosessia. Lopulta kirjan tärkein potentiaali kuitenkin nousi esille omien jo tehtyjen päätösten ja tekojen hahmottamisessa ja summaamisessa.
Erosin osuuskunnasta joulukuussa 2015. Tietyllä tavalla päätös oli hyppy tuntemattomaan ja uusiin haasteisiin. Lainaukseni Kulmalan kirjasta summasi hyvin yhteen ajatukseni ennen tehtyä päätöstä viimeisen vuoden opiskeluista. Tietysti olin oppinut ensimäisen 2.5 vuoden aikana asioita, joista olen äärettömän kiitollinen. Olen oppinut toimimaan erilaisten ihmisten kanssa. Olen oppinut läjäpäin tietoa markkinoinnista ja brandin rakentumisesta. Pääsin työskentelemään lähellä loppukäyttäjiä B2C projekteissa ja näkemään miten ruohonjuuriideoista toteutui palkkatyöhön verrattavia liiketoiminnan alkuja. Tärkeimpänä opetuksena kirjaisin silti Kulmalan viimeiset sanat lainauksesta. Tiimityöskentely ja tiimiyritys opettivat mitä rakastan.
Amerikkalainen sosiaalisen median yrittäjä Casey Neistat totesi, että elämän tulisi koostua kahdesta osa alueesta: 1. Figuring it out 2. Doing it. Tämä toistaa Kulmalan kehotusta ensin oman intohimonsa löytämisestä ja sitten sen toteuttamisesta. Olen kirjoittanut aikaisemminkin siitä mitä olen JES yhteisön kautta saanut ja miten olen tykännyt järjestössä työskentelystä. Asiat tulevat kuitenkin joskus päättymään ja loppuenlopuksi vuosi on todella lyhyt aika. Mitä olen siis oppinut rakastamaan ja mitä haluan viedä jatkossa eteenpäin. Olen ymmärtänyt että minulle tärkeintä työssä ovat toiminnan kehittäminen, eli osaalueeltaan mahdollisuus vaikuttaa työtä seuraavaan lopputulokseen ja tämän lisäksi toisena tärkeänä roolina ovat ihmiset jotka jakavat saman tavoitteen. Tärkeimpänä syynä miksi halusin jatkaa oli järjestötyöskentelyn aikaansaama yhtenäisyyden voima. Yksi henkilö hoiti markkinoinnin alusta loppuun, toiset hoitivat tapahtumat ja kolmas vastasi taloudesta. Kaikki omalla osa-alueellaan, omalla tavoitteellaan ja omalla vastuullaan, mutta saman asian puolesta. Yhteisö oli juuri tarpeeksi tiivis ja samalla tarpeeksi laaja vapaalle työlle ja inspiraatioille. Löysin, että tahdon työskennellä porukassa joka on motivoitunut samaa lopputulosta kohti ja tahdon aina saada vaikuttaa työni lopputulokseen.
Tulevan vuoden aikana haluan oppia miltä toimiva tiimi näyttää niin sanotusta linnun perspektiivistä. Tiimin tulee pysyä motivoituneena ja kaikkien tulee ymmärtää oman panoksensa hyöty. Näiden kahden aspektin ylläpitämisessä on paljon tehtävää. Tehdessämme 24H tapahtumaamme tiimiakatemialla tutustuin siihen, miltä epämotivaatio näyttää ja miten se vaikuttaa. Kesältä 2014 sain ensimäiset kokemukseni tiimistä, jonka sisälle muodostui niin sanottu sisäkehä ja ympärille niin sanottu ulkokehä. Kesällä 2015 ymmärsin mitä se, että ei koe voivansa vaikuttaa työn jälkeen vaikuttaa sisäiseen motivaation. Näiden ja monien muiden oppien jälkeen koen olevani valmis vuoteen 2016 ja sen tarjoamiin haasteisiin. Summatakseni kaiken voisin kerrata Casey Neistatin lainauksen kirjoittamalla, että osuuskunta toiminnan aika oli “ficuring it out” aikaa ja tuleva vuosi ja siitä eteenpäin on “doing it” aikaa.
Vielä reflektion lopuksi ajattelin kirjoittaa nopeasti miten näen tulevat vuoteni. “Harjoittele matkimista, vain matkimalla voit oppia. Palauta mieleesi, miten opit ajamaan kävelemään”, Kulmala kirjoitti. Vuonna 2015 pyrin oppimaan kaiken mahdollisen multa ES järjestöiltä. Jatkan samaa ajatusta tänä vuonna keskustelemalla säännöllisesti muiden järjestöjen puheenjohtajien ja hallitusten jäsenten kanssa skypessä sakä muissa viestintä kanavissa. Keskustelujen ja tarkastelujen ohessa olen oppinut paljon myös järjestötoiminta aiheen ulkopuolelta. Olen saanut erilaisia näkökantoja ja toimintatapoja, jotka lopulta ovat kuitenkin liittyneet meitä vastaavaan päämäärään. Uskon, että näpä opit tulevat auttaamaan minua valmistumisen jälkeen samankaltaisissa suurempaa yhteisöä palvelevissa yrityksissä työskentelyä ja tällä hetkellä sanoisin, että ne ovat paikkoja, joihin haluankin työllistyä. Tavoitteenani on hakea siviilipalvelukseen yritykseen/paikkaan jonka toiminnasta ja yhteisö rakenteesta pidän ja tämän jälkeen työllistyä mahdollisesti samaan yritykseen/paikkaan.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!