Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Hyvä idea ei toimi.

Kirjoitettu 13.08.14
Esseen kirjoittaja: Kimmo Pulkka
Kirjapisteet: 1
Kirja: Hyvä idea ei toimi
Kirjan kirjoittaja: Marko Kulmala
Kategoriat: 7.1. Luovan ajattelun työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Alan nyt kirjoittamaan tätä. Se on päätös. Kirjoittamattomuus päättyy ja kirjoittaminen alkaa. Päätös synnyttää siis aina jotain uutta. Usein tehdään kuitenkin päätöksiä sen takia, että tuntisimme itsemme toimeliaiksi ja aikaansaaviksi. Tosi usein mekin ollaan treeneissä tehty päätöksiä ihan vain siksi, että päästäisiin eteenpäin. Toisaalta asian voisi antaa vain olla, vaikka sekin on päätös. Mielestäni huono päätös on sellainen, ettei mitään uutta ala. Tai siis että päätetään jotain, mutta kukaan ei ota päätettyä asiaa hoitaakseen. Hyvät päätökset luovat tilaa uusien ideoiden syntymiselle.

 

Ideat

 

Kirja käsittelikin ideoita. Ainakin sitä, että hyvät ja huonot ideat eivät toimi. Hyvä idea on mielestäni lähinnä sellainen perusvahva 7½. Ihan hyvä, ei herätä tunteita, mutta pysyy hengissä. Myös siksi kaikki kannattavat sitä, päästään periaatteessa helpolla, kun ei luoda mitään uutta, vaan vanhaa ihan hyvää. Monesti hyvälle idealle käy myös niin, ettei siihen edes tartuta. Se on ihan hyvä ja jebs. Huono idea nyt on huono. Aika vaikea määritellä. Ehkä sen tietää vasta sitten, kun sitä on kokeiltu.

 

Häiritsevä idea puolestaan toimii. Se herättää vastustusta ja vahvoja tunteita, koska se rikkoo stantardit, opit, kaavat ja olettamukset. Sanotaan, että idean vastustajat ovat idean luojia. Siispä jos jossain ideassa on ideaa, niin varmin tapa tunnistaa se on saada vastustusta. Tässä kohdassa puhuttiin eri alojen välimaastoista, eli samasta asiasta, mitä Medici-ilmiössä. Häiritsevät ideat syntyvät siellä.

 

Häiritsevän idean kaari menee näin: Synty, keskivaihe ja kaksi loppua. Toinen loppu loppuu ja toinen loppu synnyttää uutta. Täytyy siis luopua jostain, että voi päästä eteenpäin.

 

”Hyvä idea ottaa kantaa menneisyyteen. Häiritsevä idea synnyttää käänteen tulevaisuudessa.”

 

Mik vit o id

 

Ainakaan idea ei ole idea, jos sitä ei voi muodostaa sanoiksi tai esitellä jollekin. Idea muuttuu ideaksi vasta sitten, kun se jaetaan. Moni voi luulla, että tällöin oma idea pöllitään. Ideat ei kuitenkaan muutu ideoiksi ennen kuin niistä kerrotaan. As I said. Ne on sitä ennen omaa mietiskelyä ja pohdintaa. En tajunnut oikein, kun kirjassa sanottiin, että mikään idea ei ole sinun keksimä. Miksei muka? Vai voiko ajatella, että ideat ovat jo olemassa, mutta ne pitää löytää. Huhhuuh. Toisaalta kun miettii, niin jotain ideaa ei välttämättä syntyisi, jos joku ihminen ei olisi olemassa. Syntyykö siis idea siinä vaiheessa, kun itse syntyy? Vai siinä vaiheessa kun isovanhemmat syntyvät? Jos siis näin ajattelee, niin kaikki ideat tosiaan ovat olleet aina olemassa.

 

Siis täähän on iha käsikirjotettu juttu, koska jotain ideaa ei synny enne toista ideaa, koska sitä ei voi käsittää ennen sitä. Pitää edetä leveli kerrallaan. Vähän niin kuin kala ei voi käsittää kuivaa maata. Eikä me jotain tuolla ylhäällä olevaa. Ehkä me ollaan samanlailla jossain järvessä? Okei juu hyppii vähäc.

 

Ideoiden synty on kyl jännä juttu. Oivalluksesta syntyy usein idea. Kirjassa oli vertaus, että on helpompi oivaltaa sään muuttuneen, kun pitää verhot auki. Kyyl. Oivallukselta voi tulla kuitenkin sokeaksi jos pitää verhot kiinni. Omaan kokemukseen turvautuminen syö oivaltamisen mahdollisuutta. On niin kokenut, ettei huomaa asioiden muuttuvan. Joskus ykkösvuonna kun myin koulutuksia puhelimitse joillekin urajyyrille, niin he sanoivat aika usein: ”En minä koulutusta tarvitse kun olen ollut jo 20 vuotta näissä hommissa.”. Nyt alkaa tajuamaan, miten hölmöä on sanoa noin. Vähän sama kuin joku hiihtäjä sanoisi: ”En minä suksivoidetta tarvitse kun samoilla voiteilla on menty jo 20 vuotta.”. Kokemukseltaan ei huomaa asioiden muuttuvan.

 

Idean syntyyn kirja antaa tällaisen elämän ohjeen:

Hölise holtittomasti.

Usko lujasti.

Ajattele yhdessä.

Pyydä apua.

Tarkkaile kaikkea.

Mene ikäviin tilanteisiin.

Puhu outojen kanssa.

Utele ujosti.

 

Hölise. Usko. Ajattele. Pyydä. Tarkkaile. Mene. Puhu. Utele.

 

Ideat eivät synny tekemättömyydellä. Pitää tehdä jotain, jotta pystyy antamaan omalle luovuudelleen ja inspiraatiolleen tilaa. Siksi on tärkeää aloittaa. Versio 1.0 ja siitä se alkaa. On vaikea saada ideoita tyhjästä paperista. Pitää hakea ärsykkeitä, koska niistä ihmismieli pitää.

 

Muutamia työkaluja ideointiin:

 

Ideointi tulee tehdä aina parittomissa ryhmissä. Kaksi ihmistä keskustelee toisilleen, jolloin paljon jää huomaamatta. Pariton on tavallaan aina tarkkailijana.

 

Idean sorvaus. Kuvaa ideaa 12 sanalla, sitten kahdeksalla, lopulta neljällä.

 

Yritä ymmärtää väärin.

 

Etsi netistä suosikkielokuvasi mainoslause ja korvaa elokuvan nimi idean nimellä.

 

Hahmottele idea kirjan kanneksi. Kirjoita siihen takakansiteksti ja lukijoiden kommentit ja arvostelut.

 

Kuvittele, että olet myymässä ideaasi saman päivän aikana usealle eri henkilölle. Esim. presidentille, äidille ja Bill Gatesille. Mitä sanottavaa sinulla on heille ideastasi?

 

Usko ja tahdo. Ne ovat hyvin voimakkaita asioita. Varsinkin tahto. Mieti jos tulee tilanne jossa sinä:

Lupaat pitää salaisuuden,

Uskot pitäväsi salaisuuden,

Tahdot pitää salaisuuden.

 

Mikä on voimakkain?

 

Kimmo Pulkka

0400643478

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!