Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Hyvä Paha Pomo

Kirjoitettu 16.04.19
Esseen kirjoittaja: Petra Palmu
Kirjapisteet: 2
Kirja: Hyvä paha pomo
Kirjan kirjoittaja: Tony Dunderfelt
Kategoriat: 1. Oppiminen, 4. Johtaminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olen ollu työelämässä 14 -vuotiaasta asti ja olen kohdannut tähän päivään mennessä paljon erilaisia pomoja. Vuosien saatossa olen tavannut todella hyviä pomoja, jotka tuovat työpaikalle mukavan työilmapiirin ja saaneet minusta ja muista kaiken irti työntekijöinä. Valitettavasti minulla on ollut myös sellaisia pomoja, joiden alaisena on todella ahdistavaa olla ja työpaikalla rento ilmapiiri on kaukana. Täytyy muistaa, että toisen hyvä pomo on toisen huono pomo. Erilaisia pomoja tarvitaan mutta millainen pomo on paras? Psykologi Tony Dunderfeltin kirjassa ”Hyvä pomo paha pomo” on myös hyviä vinkkejä pomon itsensä johtamiseen ja itsensä kehittämiseen.

 

Uskon, että pomon paikalla ei ole todellakaan helppo olla. Vaatimuksia tulee työntekijöiltä, korkeammalta johdolta sekä kollegoilta. Nykyään pomon kuuluu olla asia- sekä ihmisjohtaja. Se tekee työstä vieläkin haastavampaa. Merkittävä osa väärinkäsityksistä ja työpaikkojen ongelmista johtuu eri luonteenpiirteisten ihmisten ymmärtämättömyydestä toisiaan kohtaan. Pomoille on mielestäni erittäin tärkeää itsetuntemus ja ihmistyyppien tunnistaminen on apua johtamisessa. Kun ymmärtää millaisia ihmistyyppejä on, on helpompi kommunikoida ja toimia alaisten kanssa.  Dunderfelt esittelee temperamenttityypit värien kautta: punainen, sininen, keltainen ja vihreä. Ensimmäiset ovas asiakaskeskeisiä ja jälkimmäiset elämyskeskeisiä. Toisella akselilla on suuntautuneisuus ulos- tai sisäänpäin.

 

Hyvä johtaja osaa käsitellä ihmisiä antamalla heille tilaa silloin kun he sitä tarvitsevat. Mielestäni johtajan pitää myös osata kohdella jokaista yksilönä – näin jokaisesta saadaan esille parhaat puolet. Yksilöllinen kohteleminen ja aito kuuntelu sekä empatiakyky saa alaiselle sellaisen tunteen, että hän on merkityksellinen. Jokainen haluaa ja tarvitsee hyväksyntää sekä että häntä kohdellaan reilusti. Tämä on ainakin minun henkilökohtainen mielipide, mutta tottakai jokainen kokee asiat eri tavoin ja kuten aikaisemmin kirjoitin: ”Toisen hyvä pomo on toisen paha pomo.” Millaisia erilaisia pomoja sitten on?

 

Kiltti pomo

Kiltti pomo huolehtii firmansa työntekijöistä kuin omasta perheestään. Hän on helposti lähestyttävä ja hänelle on helppo mennä puhumaan sillä hän tuntuu olevan kuin yksi työntekijöistä. Huonoihin puoliin kuuluu se, että kiltti pomo ei osaa ottaa vaikeita asioita puheeksi silloin kun se pitäisi tehdä. Koska kiltti pomo on niin kaverillinen, monet alaiset alkavat hoitamaan omia henkilökohtaisia asioitaan työajalla ja panostavat vähemmän töihin kuin muut. Tämä aiheuttaa närkästystä työpaikalle. Kiltti pomo on reilu ja vähän liiankin antelias. Tällaisen pomon suurin kehityskohde on luoda auktoriteettia yhteisöön.

 

Kontrolloiva pomo

Kontrolloiva pomo on yleensä perheensä ainoa lapsi ja erittäin ankaran isän kasvattama. Hän on kuullut pienestä pitäen, että ahkerat ja pelkäämättömät ihmiset menestyvät. Tällainen pomo on vaativa ja tarkka, hän tuo järjestelmällisyyttä, hallintaa ja tarkkuutta. Nämä saavat monesti alaisensa hermostumaan vaikka tekisivät hommansa hyvin. Työntekijöiltä hoituvat työt mallikkaasti päivittäin mutta tauoilla jos huomio erkaantuu työstä pomo ei siitä tykkää. Kontrolloivat pomot ovat monesti työnarkomaaneja eivätkä tykkää luppohetkistä työpäivän aikana.

 

Räyhäävä pomo

Räyhäävää pomoa alaiset monesti pelkäävät. He pelkäävät tehdä virheitä, koska pomo reagoi niihin monesti voimakkaasti. Pomo ei pysty käsittelemään virheitä rauhallisesti ja rakentavasti vaan asian käsitellään alaista mollaavasti. Pomo pitää tätä tyyliä oikeanlaisena, koska se hänen mielestään pitää yllä järjestystä ja luo työmoraalia. Tämä ei kuitenkaan ole totta, sillä sairaspoissaolot lisääntyvät ja työilmapiiri ei ole hyvä. Käskyttävän pomon puhekieli ei käytä konditionaalia.

 

Asiantuntija pomo

Henkilötyypille työ on hänelle tärkeää ja hän elää työlleen sekä kokee olevansa elämänsä työpaikassa, mutta ei ole nykyajan kehityksessä mukana. Tiimin muut jäsenet haluaisivat kokeilla uutta innovatiivista työskentelytapaa, mutta heidän mielestään pomoa on vaikea lähestyä. Vuorovaikutustilanteissa kyseinen henkilö on hieman poissaoleva eikä usko muiden ihmisten teorioihin. He ovat yleensä introvertteja mietiskelijöitä, joilla on hyvä tietotaito, mutta he eivät pysy kehityksessä mukana.

 

Innostunut pomo

Innostunut pomo on  ekstrovertti. Hän on sosiaalinen ja fiksu. Hän omistaa valoisan luonteen ja tulee toimeen kaikkien kanssa. Hänellä on usein erittäin paljon uusia ideoita ja hän alkaa toteuttaa näitä ideoita ilman konkreettista tietoa ja taitoa. Kun kyseinen henkilö saa mielestään jonkun hyvän idean, hän alkaa heti toteuttaa sitä eikä edes kuuntele muiden ihmisten konkreettisia mielipiteitä asiaan liittyen.

 

 Narsistinen pomo

Aluksi narsistisen pomon ensivaikutelmat työntekijöille ovat loistavat. Kaikki luulevat saaneensa pomokseen innostavan huippupomon, mutta ajan kanssa narsistinen pomo teettää omia töitään työntekijöille ja ottaa kaikesta itselleen maineen ja kunnian. Hän tuntee olevansa ylivertainen ja kaikkia muita älykkäämpi. Hän on myös empatiakyvytön eikä ota toisten tarpeita huomioon.

 

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!