Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Hyvä pomo vai hankala akka?

Kirjoitettu 03.11.13
Esseen kirjoittaja: J M
Kirjapisteet: 3
Kirja: Hyvä pomo vai hankala akka?
Kirjan kirjoittaja: Caitlin Friedman, Kimberly Yorio
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Lähdin lukemaan tätä johtajuuden kirjaa peilaten omaan taipaleeseeni johtajana. Hain kirjasta ajatuksia viimeistä NJL-kertaa varten ja yhdistin ajatukseni myös Major –paperiin, jossa kävin läpi koko koulutusohjelman tuomia oppeja ja muutoksia. Hyvä pomo vai hankala akka on pätevä kirja, koska se käsittelee johtajuutta nimenomaan tiiminäkökulmasta, mutta on silti helposti peilattavissa erilaisiin johtajien asemiin. Mielestäni kirjoittajat käsittelevät asiaa hyvin ja itsekin ainoana naispuolisena tiimiliiderinä tiedän, että miehen ja naisen roolit johtajina on erilaiset, joten mitä sitä asiaa kieltämään. Kirja jakaa johtajuutta käsittelevät asiat kymmeneen osioon niin roolin haasteista aina käytännön tehtäviin asti.

Johtajan tehtävät

Minä suunnittelen mitä tehdään ja kuka tekee. Minä neuvon, ohjaan, motivoin ja innostan. Minä valvon taloutta ja pidän sen terveenä. Minä vastaan kaikesta Innomon tekemisestä ulospäin. Minä olen iskunvaimennin ongelmatilanteissa. Minä delegoin.

Johtajalla on paljon tehtäviä. Silti kun minulta tullaan kysymään tiimiliiderin roolista ja tehtävistä, olen aina yhtä hämilläni. Teen paljon asioita, mutta millä ajalla? Vasta tänä syksynä olen huomannut kuinka vähän olen koko taipaleellani varannut aikaa Innomon johtamiseen. Loppukeväänä tosin en oikeastaan muuta ehtinyt tehdäkään kuin olemaan johdattajana päästäksemme ulos kassakriisistä, mutta kesän lamaannus loi todellisen haasteen saada taas ohjaksista kiinni. Olen mietiskellyt syitä tähän ja tullut siihen tulokseen, että läsnäolon puute on aiheuttanut lamaannuksen johtoryhmämme keskelle. Koko muu johtoryhmä oli Pielavedellä koko kesän ja itselläni tämä käytännön syistä ei ollut mahdollista. Olisin toki voinut vierailla useammin, mutta en näe, että sekään olisi johtoryhmän toimintaan puhtia antanut tarpeeksi. Tarvittavat johtoryhmän palaverit kyllä pidettiin, mutta tämä ei riittänyt. Törmäsimme täsmälleen samaan ongelmaan edellisenkin kesän jälkeen ja olisin toivonut ottaneemme oppia tästä. Kesä kuitenkin meni ja kiri syksyllä oli kova. Nyt alamme pikkuhiljaa olemaan taas johtoryhmämme kanssa kartalla yhteisissä asioissa, mutta fyysinen jaksaminen on ollut koetuksella koko johtoryhmällä. Tästä on kuitenkin suunta vain eteenpäin.

”Innomo, talon yhdessä tekevin tiimiyritys”

Tosissaan strateginen suunnitelma muuttui aika paljon kevääseen katsoen, koska jouduimme talouskriisiin. Pystyimme kuitenkin pitämään pääpointit strategiselta alueelta kunnossa ja esimerkiksi solut pidettiin kasassa myöhäiseen kevääseen asti, jory-palaverit pidettiin viikoittain ja vastuukuukaudet sekä kuukautiset pidettiin. Onnistuimme siis kaikesta huolimatta pysymään suunnitelmissamme melko hyvin. Tietysti toiveet kehittävistä projekteista jäi pienehköiksi jos ei kesää oteta huomioon. Innomon
tasolla olen kesäämme todella tyytyväinen ja oppeja tuli todella paljon. Yllätyin kykyyni mukautua tilanteeseen kevään mittaan ja muuttamaan suunnitelmia sen mukaisesti, koska olen aika kova pitämään langat käsissäni ja turhaudun jos suunnitelmat eivät pidä.

Omalta osaltani olen päättänyt tulevaisuudessa edesauttaa asioita pitämällä huolen johtoryhmäläisten jaksamisesta ja tekemisestä. Aion pysyä tiukkana tällä kertaa, koska yhden osa-alueen epäonnistuminen tarkoittaa koko johtoryhmän epäonnistumista. Olemme onneksi saaneet kasaan taloussolun, koska talous on alkanut kiinnostaa monia tiimissämme. AP-solu on syytä myös pistää pystyyn, koska Henkka ei saa yksin hommia hoidetuksi. Unna hoitaa asiansa moitteettomasti, mutta negatiivisuus särkee tiimiämme jatkuvasti. Minulla on siis johtoryhmän sisällä kolme kohtaa, joihin keskityn loppuajan erityisesti ja joihin olisi pitänyt keskittyä jo aiemmin enemmän, mutta silmät aukenevat tälle selkeästi vasta nyt. Vuosi on siis lyhyt aika olla johtajana, koska kehitettävää on jatkuvasti. Innomon tasolla taas keskityn positiivisuuteen ja tiimin yhdessä tekemiseen, jotta ainakin omalta osaltani pitäisin kiinni sovitusta visiosta, vaikkei sitä muut muistaisikaan. Aion myös omassa kehityksessäni keskittyä palaamaan useammin esimerkiksi
oppimissopimukseen, jotta pystyn seuraamaan omaa kehitystä ja muuttamaan asioita ajoissa eikä näin puolen vuoden välein.

Jorynä olemme huomanneet, että meidän tiimissämme on parempi sitoa yksittäisten ihmisten tavoitteet koko tiimin tavoitteisiin tai muuten emme pysty sitouttamaan kaikkia päätöksiin. Päätimme tämän vuoksi siirtyä takaisin gäppiin, jossa on siis eritelty tiimin yhteinen rahatavoite, mutta myös yksittäiset tavoitteet. Samalla tavalla luomme esimerkiksi kirjapistetavoitteita. Talouden seuranta on aina haasteellista ja eritoten nyt kun kassamallimme on vaihtunut lyhyessä ajassa useampaan otteeseen. Muutokset ovat olleet radikaaleja ääripään ratkaisuja, mutta nyt tunnen, että ratkaisumme on hyvä, kunhan muistamme pitää mielessämme myös tiimiyrityksen yhteisen rahallisen tavoitteen mymmiäkin ajatellen. Seurantaan olemme saaneet apua aiemmin mainitusta taloussolusta.

Myös asiakkuuksien seuranta on tapetilla ja se on aika laittaa kuntoon viimeistään nyt. Henkka toimii ap:na parhaana mahdollisena esimerkkinä verkostojen luomisessa ja ylläpitämisessä, mutta ongelmana on viestinnän puute. Ensimmäiseksi pidän huolen siitä, että ap-solu laitetaan pystyyn ja siellä toteutetaan asiakasrekisteri sekä A1-A3 portaat, jotka tulevat molemmat näkymään toimistolla. Sitten pidän huolen, että Henkka esimerkillisesti alkaa viestiä asioista Innomolle. Ap-roolin loppuminen ei ole selitys, että hommia ei
voisi toteuttaa sen jälkeenkin, joten näen, että sopiva aika näiden asioiden hoitamiselle on jouluun mennessä.

Kirjapisteisiin ja muuhun seurantaan olemme mielestäni panostaneet hyvin, ja suuri kiitos Unnalle kuuluu näiden asioiden pinnalla
pitämisestä. Ymmärrän Unnan näkemystä ja en ihmettele hänen negatiivisuuttaan. Kesällä tapahtui asioita, jotka ovat vaikuttaneet tähän asiaan huomattavasti, mutta näitä asioita ei voi enää muuttaa. Olen käsitellyt asiaa henkilöiden kanssa erikseen ja aion käsitellä vielä myös Unnan kanssa. Negatiivisuuteen vaikuttaa suurilta osin myös minun huono johtaminen kesän ja syksyn aikana.
Tiedän millaista johtajuutta Unna tarvitsee ja en ole pystynyt siihen pitkään aikaan. Aion korjata tilanteen ja auttaa esimerkiksi ottamalla vastuuta Unnan johtamista asioista, kuten täpityksestä.

”Olen tiimini näköinen”

Mitä Innomon johtamiseen tulee, on tärkeintä kiinnittää huomio tiimimme välillä vallitsevaan viestintään. Haluamme kaikki
positiivisuutta tekemiseemme ja uskon, että tavoitteissa pysymme kunhan viestintä ja seuranta on riittävää. Seurannassa suuri merkitys on myös treeneillä. Treenivastaavan tulisi suunnitella treenejä vähintään 3 tuntia ja käyttää sama aika treenien klousaamiseen. Olemme jakaneet nämä vastuut kahden henkilön kesken joka treeneissä, mutta silti aikaa ei käytetä riittävästi ja tästä johtuu, että treeniemme laatu kärsii. En sano, että näin olisi aina, mutta yleisesti treenit voisi olla paljon laadukkaampiakin. Aihe on syytä ottaa puheeksi seuraavissa treeneissä, mutta uskon, että Innomolle toimivampi tapa on antaa vetäjälle apu suunnitelman ja aikataulun tekemiseen henkilökohtaisesti, joten tämän aion tehdä.  Aion ottaa myös aikaa höpöttelylle ja pyrin tekemään hommani toimistolla kuten keväälläkin, koska läsnäolo on parasta viestintää mitä johtoryhmä voi tehdä. Aion painottaa asiaa myös muulle johtoryhmälle.

Tiimiyrityksen näkökulmasta minulle nousee kolme osa-aluetta, joita en ole ottanut huomioon tarpeeksi hyvin toiminnassani. Kirjaa lukiessani peilasin itseäni paljon tekstiin ja tajusin olevani todella huono viestijä. Myös NJL on tuonut tämän näkökulman vahvasti esille, koska sielläkin huomaan, etten saa viestiäni perille 20 ihmisen keskellä niin hyvin kuin pienissä tiimeissä. Sama ongelma vallitsee treeneissä, koska 12 henkilöä on selvästi tämän limitin yli. Olen aina ollut tällainen, mutta tämäkin on asia jota pystyn kehittämään. Minulta puuttuu siis valmentavan johtamisen taito ja pyrin johtamaan kaiken esimerkin kautta, koska se on minulle helpointa. Haluaisin löytää tällaisen haasteen, jossa pääsisin nimenomaan testaamaan valmentavaa johtamista ja tästä syystä haluaisinkin olla mahdollisesti NJL:n seuraava apuvalmentaja.

Toinen osa-alue treenata valmentavaa otetta on tehdä yhteistyötä valmentajamme kanssa. Olen muutenkin sitä mieltä, että valmentajassamme on suuri potentiaali, mutta emme vain näe hänen rooliaan edelleenkään oikein ja itse en ainakaan ole saanut irti sellaisia asioita, joita valmentajalta kuuluisi saada, ja tämä johtuu siitä etten vaadi tarpeeksi. Tämä aihe tulee toivottavasti käsittelyyn myös treeneihin, mutta omalta osaltani näen jo käytäntöön vietäviä keinoja, jotka olisivat helposti toteutettavissa. Kevään kehityskeskustelut pidettiin hyvin yksilöpainotteisina ja tämä oli tärkeää kolmatta vuotta koskien. Pyysin kuitenkin saavani olla
mukana näissä kehityskeskusteluissa, mutta se ei onnistunut. En nähnyt järkeä tässä ratkaisussa, enkä näe vieläkään. Toivon, että syksyn kehityskeskustelut voitaisiin saada aikataulutettua mahdollisimman nopeasti ja pääsen itse olemaan osa näitä. Tiimiyrityksen johtaminen varsinkin tässä vaiheessa pitäisi olla jo valmentavaa, joten näen, että valmentajan ja tiimiliiderin yhteisellä panoksella saamme vietyä Innomoa parhaiten yhteiseen suuntaan. Kehityskeskustelut voisi myös tällä hetkellä painottua enemmän tiiminäkökulmaan, koska se on selvästi kehityskohteemme yhteistä suuntaa ja mymmiä ajatellen. Toivoisin, että näihin kehareihin voisi yhdistää myös belbinit.

Kolmas osa-alue, jolla saamme tiimiyrityksemme kehityksen parhaalle mahdolliselle tolalle, on tehdä täpityksestä taas osa strategista
suunnitelmaa. Keväällä asiat toimivat hyvin, koska vastuukuukaudet oli jaettu päällikkyyksille, mutta nyt meidän olisi saatava myös seuraavaa jorya ajatellen toimiva suunnitelma tälle. NJL:ssä totesimme, että tiimiyritys ei peilaa toimintaansa jatkuvasti täpitykseen vaan kehitys tapahtuu luonnollisesti, joka on tietysti järkevää asioiden sisäistämisen kannalta. En lähde kritisoimaan täpitystä sen enempää, mutta mielestäni kirjakriteerit on turhan tiukat sen osalta, että kehitykseen tarvittaisiin tietty kirja. Voimme tietää aivan yhtä paljon taloudesta lukemalla 2 muuta kirjaa kuin tämän tietyn talouden kirjan. Muilta osin täpitys on luonnollinen tapa seurata tiimiyrityksen kehittymistä ja Innomonkin on syytä nyt vihdoin ja viimein asettaa rakettimalli seinällemme, joka muistuttaa meitä kehityksestämme. Emmehän halua tuijottaa vain neljää ansaitsemaamme täppää?

”Johtajuus on yksinäistä”

Nyt pääsenkin hiukan enemmän kiinni itse kirjan sanomaan.

Tämä tiimiliiderin kausi on avannut silmiäni hurjasti ja ollut ehdottomasti rankin, mutta myös antoisin projekti, jossa olen ollut.
Haluaisin jatkaa tässä roolissa, mutta ymmärrän, että tilaisuus pitää suoda myös muille ihmisille tiimissämme. Olen alkanut markkinoimaan roolia yksittäisille itsestäni/jorystä sopiville ihmisille, koska rooli selvästi pelottaa tiimiläisiämme. Innomo kokee olevansa vaikea johdettava, joka kyllä on totta. Itse näen, että meillä on sopivia ihmisiä montakin, jotka hoitaisivat homman omalla tavallaan, mutta hyvin. Rooliin tarvitaan vain päättäväisyyttä, kykyä mukautua muutoksiin/reagoida niihin nopeasti, aitoa kiinnostusta ihmisiä kohtaan ja sitoutuneisuutta/esimerkkinä olemista. Tämän kaiken taas pystyy luomaan aidolla läsnäolemisella.

Kirjassa pohdiskeltiin paljon etenkin sitä, kuinka henkilökohtaisesti naiset ottavat onnistumisen johtajuudessaan. Omaltakin osaltani tämä on totta. Otan ongelmatilanteet hyvin henkilökohtaisesti, mutta tiedostan jo nykyään, että käsittelen niitä pari päivää itsekseni ja mahdollisesti asiaan kuuluvien henkilöiden kanssa ja tämän jälkeen osaan päästää asiasta irti. Näissä tilanteissa olen saanut purra hammasta monesti, koska tunteet nousevat helposti pintaan ja tämä on paha puoli kun ihmisiä johdetaan. Toki ihminen on ihminen ja kaikilla on tunteet, mutta henkilökohtaisuus pitää osata erottaa työasioista. Tämä on ollut itselleni suurin kasvunpaikka.
Täydellisyyttä ei vain voi saavuttaa johtajuudessa, sillä johdettavat ovat niin erilaisia. On oltava valmis tekemään toisen tahdon vastaisia päätöksiä ja kannettava vastuu siitä.

Olen monesti pohdiskellut miksi minut on valittu tähän rooliin. Saan muistutella tätä todella usein itselleni, koska ongelmatilanteita on tullut vastaan paljon ja olen vaipunut epätoivon partaalle. Jotainhan olen tehnyt oikein kun tässä kerta olen. Tämä syksy on ollut vaikea, koska en osaa kunnolla hyväksyä fyysisiä ongelmiani, joten miksi olettaisin, että Innomokaan osaa? Olen kuitenkin saanut tukea tilanteeseen ulkopuolelta ja toivon pääseväni näillä avuilla eteenpäin. Jälkeenpäin olen huomannut, että naispuolinen mentori
olisi myös voinut olla hyödyllinen tämän vuoden aikaan. Tiimiliiderien keskuudessa on ollut todella hauskaa ja osaan työskennellä paremmin miesten kuin naisten kanssa, mutta tietyn tuen ja näkökulman puute on saanut aikaan sen, että vien asiat mukaan kotiin, jota en lapsen vuoksi tahtoisi tehdä. Kirjassakin painotettiin tämän kuitenkin olevan täysin normaalia naisten keskuudessa. Järjestelmällisyys pitää vallita niin työpaikalla kuin kotonakin.

Järjestelmällisyys on vahvuuteni, mutta tunnen, että elämäni kulkee parin vuoden sykleissä ja pystyn pitämään pakan kasassa pari vuotta kerrallaan kunnes on aika taas uusiutua. Juuri tällä tavalla eksyin myös Tiimiakatemialle ja nyt haasteenani on säilyttää kiinnostus vielä vuoden verran. Olen joutunut tekemään radikaaleja ratkaisuja paljon. Kontrolli on niin kova jokapäiväisessä elämässäni, että välillä iskee paon tunne. Tällä hetkellä käyn läpi juuri tätä vaihetta, joten tiimiliiderin vaihdos tulee osumaan aikataulullisesti hyvin nappiin. Tiedän, että minun on tehtävä nyt jokin järisyttävä päätös elämääni koskien ja sellainen on hyvin vahvasti tulossakin. Tiedän, että tulevaisuudessani haluan johtaa, mutta haluan täysin uuden haasteen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!