Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Hyvä pomo vai hankala akka?

Kirjoitettu 23.08.17
Esseen kirjoittaja: Tanja Jämsä
Kirjapisteet: 3
Kirja: Hyvä pomo vai hankala akka - Naisen opas johtajuuteen
Kirjan kirjoittaja: Caitlin Friedman ja Kimberly Yorio
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet, 4.8. Johtamisen käsikirjat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Äkkiseltään ajattelisi, ettei sillä ole merkitystä onko johtajana nainen vai mies. Mutta kuitenkin kun alkaa tarkistella asiaa hieman syvemmin huomaa, miten naisen täytyy johtajana panostaa eri asioihin kuin miesten. Nainen ja mies ovat erilaisia tunteiltaan ja vaistoiltaan. Naiset on tunteikkaampia ja heidän hoivaviettinsä on vahvempi kuin miehillä. Jos nainen käyttäytyy johtajana kuin mies, hän voi helposti antaa kylmän tai tunteettoman kuvan itsestään. Siksi naisen täytyykin johtajana miettiä erityisen tarkkaan mitä ominaisuuksia hän johtajan roolissa hyödyntää, ettei hän vaikuta hankalalta akalta tai liian lepsulta. Tunteiden kurissa pitäminen on varsinkin erittäin tärkeää.

 

Johtajan kasvatus

Kasvatuksesta johtuvien ennakkokäsitysten takia naisilla voi olla jokseenkin haastavampaa johtajana. Tyttöjä kehotetaan käyttäytymään siististi ja asiallisesti, kun taas pojat ovat poikia. Tämä käsite kasvatuksessa ajaa siihen, että miehiltä temperamenttinen käytös on suotavampaa kuin naiselta. Myös auktoriteetin ja luotettavuuden ylläpito on mieheltä helpompaa yleisesti ottaen helpompaa kuin naiselta perustuen alkukantaiseen taipumukseen miehen asemasta perheen suojelijana ja metsästäjänä ja naisen rooliin perheen huolehtijana ja kodin ylläpitäjänä. Näiden sukupuoliroolien ja ihmisen pohjimmaiseen luonteeseen koodatun tarkoituksen ja viettien huomiotta jättäminen on pakollista johtajana ollessa, mikä omalta osaltaan lisää haastetta naisten pyrkiessä yleisesti miehelle kuuluneeseen johtajan rooliin.

Kun mies huutaa ja raivoaa, sanotaan, että hän on vihainen. Jos nainen tekee saman, sanotaan, että hän on hullu. Jos saat hullun leiman, sinua ei tarvitse ottaa vakavasti.

 

Vaikka puhutaankin tasa-arvosta ja naisten ja miesten välisistä kasvatuksellisista, kulttuurillisista ja geneettisistä eroista, on kuitenkin pohjimmiltaan yksilöstä kiinni, miten hyvä johtaja voi olla ja miten pitkälle voi urallaan päästä. Sekä miehet että naiset tarvitsevat harjoitusta ja harjaantumista voidakseen tulla hyviksi johtajiksi. Myös ala vaikuttaa vaadittaviin johtajan ominaisuuksiin. Joten vaikka johtajan roolissa oleminen on naisille uudempi juttu ja sen pohjalta luo ennakkoluuloja, uskon sitkeän yrittämisen ja naisjohtajien taidonnäytteiden antamisen vakauttavan hyvää mielikuvaa naisista johtajina. Varmasti tyyli johtaa voi erota naisten ja miesten välillä, mutta en usko sen olevan huono asia. Myös työntekijät tarvitsevat erilaisia johtajia ja johtajien yksi tärkeistä taidoista onkin myös mukautua työntekijän mukaan oikeanlaiseksi johtajaksi yksilölle.

Vahva johtamistaito ei katso sukupuolta. Kaikkien johtajien pitää olla oikeamielisiä, aloitekykyisiä, arvostelukykyisiä ja pitää huolta johdettavistaan. Vaikka taidot ovat samat, johtamistyylit ovat yksilöllisiä. Meillä on omat vahvuutemme ja heikkoutemme (ja osa niistä ehkä liittyy sukupuoleen), mutta meidän pitää tunnistaa ne ja toimia sen mukaan ollaksemme parhaita mahdollisia johtajia.

 

Kuitenkin naisen ei pidä esittää miestä ollakseen hyvä johtaja. Johtajan tulee olla uskottava omana itsenään. Johtaja ei koskaan tule saavuttamaan johdettavien kunnioitusta, jos esittää olevansa jotain muuta kuin on. Hyvää johtajaa kunnioitetaan. Suosion tavoittelu johtajana on turhaa ja johtajan rooli onkin usein yksinäinen, mikä täytyy hyväksyä. Johtajalla on valtaa ja auktoriteettia, mikä voi luoda työntekijöissä pelkoa. Siksi johtajan tulee pyrkiä rakentamaan kunnioitusta ja luottamusta.

 

Työn ja arjen tasapaino

Työn ja arjen erottaminen voi olla haastavaa. Työt pyörivät herkästi mielessä vielä illallakin ennen nukkumaan menoa ja asettuminen vapaalle ja lepäämään voivat olla haastavaa. Jos taas henkilökohtaisessa elämässä tapahtuu jotain rankkaa, voi olla vaikeaa sulkea se mielestä pois työpaikalla.

Johtajana henkilökohtaiset tunteet ja oma elämä eivät saa näkyä työn laadussa eikä työntekijöille. Vaikka sisällä kuohuu, on asia käsiteltävä vapaa-ajalla.

Tasapainon löytäminen työn, arjen ja perheen ja oman ajan välillä on haastavaa, mutta todella tärkeää. Omaa aikaa voi löytyä vaikka harrastuksesta tai rauhallisesta aamukahvihetkestä. Töissä työhön keskittyminen antaa työlle tarvittavan panostuksen ja ajan ja kotiin tullessa töiden jättäminen taakse antaa arjelle ja perheelle aikaa, mihin ei saa päästää työasioita sotkemaan ja viemään ajatuksia pois siitä hetkestä. Hetkessä eläminen ja siihen asettuminen on tärkeää sekä tasapainon löytymisen että mielen jaksamisen kannalta.

 

Tunteet

Olen hyvin tunteikas ihminen ja olen huomannut henkilökohtaisen elämän tunteiden vaikuttavan välillä liikaa työpaikalla. Pystyn kyllä tekemään työni tunteiden jyllätessä, mutta projektin johtajan roolista en suoriudu siinä tilassa. Siksi haluankin keskittyä enemmän siihen, että pidän omat asiani visusti poissa töistä. Vaikka työkaverini ja ovatkin hyviä kavereita, henkilökohtaisten ongelmien vatvomisen täytyy jäädä työajan ulkopuolelle.

 

Päätökset ja käskyt

Aikaisemmin tein liian usein sitä, että ehdottaessani jotain toimintamallia, kysyin heti perään, onko näin ok? Olen pyrkinyt opettelemaan tavasta pois. Nykyään pyrin projektissa vain ilmoittamaan, että tehdään näin ja jos kellään ei ole vastaan sanottavaa, toimimme sanomani mukaan. Jos jollain on parempi ehdotus, niin sitten toimitaan sen mukaan, mutta en enää lähde kysymällä etsimään enempää vaihtoehtoja tai hyväksyntää päätökselleni. Tämä malli on toiminut huomattavasti paremmin ainakin kahvilaprojektissa. Erilaisen projektiryhmän kanssa tilanne voikin sitten olla toisin, mutta uskon suorien ilmoitusluontoisten päätösten olevan aina selkeämpi vaihtoehto kysymyksille.

Käskeminen suoriltaan ei toimi meidän projektiryhmässämme. Parasta on pyytää tai jakaa tehtävät ilman mitään huomattavaa käskyä. Jos toinen tuntee olonsa käskytetyksi, siitä tulee vaan turhaa negatiivista mieltä ja halua pistää vastaan.

 

Ohjaaminen, valmentaminen, tukeminen ja delegointi

Kun ”ohjaat”, annat hyvin selkeät ohjeet ja valvot tarkkaan työn etenemistä kohti päämäärää. Kun ”valmennat”, jatkat ohjaamista ja tarkkaa valvontaa, mutta alat myös selittää päätösten syitä, pyydät ehdotuksia ja tuet alaisen kehitystä. Kun ”tuet”, helpotat ja tuet työn tekemistä, mutta annat työntekijälle vastuuta ja päätösvaltaa. Kun ”delegoit”, annat yksikölle vallan tehdä päätöksiä ja vastuun ongelmien ratkaisemisesta.

Rehellisesti en ole koskaan ennen kuullut näiden termien erottelua näin selkeästi. Tästä sain hyvän ajatusmallin, miten minun kannattaa perehdyttää työntekijä uuteen työhön. Mahtava apu ensikesää ajatellen! Työntekijän kokemuksesta ja luonteesta riippuen tämä voi tarvita hyvin erilaista ohjausta työnteossa kuin toinen erilaisen taustan omaava työntekijä. Työnantajan tärkeä rooli onkin tunnistaa työntekijän tarpeet ja paras mahdollinen tyyli ohjeistaa työntekijä työhön ja jatkossa kannustaa työntekoa.

 


Johtaminen on kokonaisuutena valtavan laaja. Hyvän johtajan tulee olla hyvä johtamaan sekä asioita että ihmisiä. Johtajan tulee ymmärtää henkilöstöä ja aistimaan jos kaikki ei ole kohdallaan. Asioiden tulee hoitua mallikkaasti ja tuloksia syntyä. Johtajan tulee olla huolehtiva vanhempi, opettaja, mentori, tukihenkilö, tietopankki ja paljon muuta, sekä muistaa samalla pitää myös huolta itsestään ja omasta ajastaan, levostaan ja kehityksestään. Hyväksi johtajaksi kehittyminen vie vuosia ja uskon sen olevan elinikäinen projekti.

Tästä on siis hyvä lähteä liikkeelle!

 

 

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!