Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Hyväksy itsesi, uskalla elää

Kirjoitettu 06.04.14
Esseen kirjoittaja: Olli Väätäinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Hyväksy itsesi, uskalla elää
Kirjan kirjoittaja: Wayne W.Dyer
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Wayne W. Dyer

 

Hyväksy itsesi, uskalla elää

 

 

 

Akatemian aikana olen oppinut hyväksymään itseäni enemmän sellaisena kun olen. Wayne W. Dyder sanookin, että on opittava rakastamaan itseään, ennen kuin voi rakastaa muita. Voin allekirjoittaa tämän. Mielestäni itsensä hyväksyminen kulkee käsikädessä muiden hyväksymisen kanssa. Kun olen huomannut oman mitenkä ainutlaatuinen olen itse, olen huomannut myös muissa ihmisissä mahtavia luonteenpiirteitä.

 

 

Vielä akatemialle tullessani pidin tärkeänä, että saan muiden hyväksynnän ja muut pitävät minusta. Kuitenkaan elämällä muiden kehuista ei pääse kovin pitkälle, kun kohtaa toisten paheksuntaa kehuista elävä ihminen lamaantuu. Ja se estää häntä toimimasta. Tiimissämme dynaamiassa kuuttatoista ihmistä on mahdotonta miellyttää, eikä onneksi ole tarvekkaan. Tällä alueella tunnen kehittyneeni paljon ensimmäisen vuoden aikana. Nyt kun on päässyt suurimmaksi osaksi pois toisten myötäilemisestä, voi aloittaa omien ajatusten esille tuomisen. Meidän tiimissämme on havaittavissa, että osa porukasta (minä mukaan lukien) myötäilemme enemmistön päätöstä. Kuitenkin sitten kun joku rohkeampi uskaltaa esittää eriävän mielipiteen se saa osan porukasta vaihtamaan kantaansa. Pikku hiljaa olen saanut rohkeutta tekemiseeni, mutta töitä ja kasvamista riittää vielä.

 

 

Mielestäni on todella hienoa, kun joku esittää täysin eriävän mielipiteen. Wayne W.Dyer kirjoittaa, että myötäilemällä toisten ajatuksia kadotat kokonaan omat ajatuksesi. Oikeastaan toimimalla tällä tavalla luovuttaa suuren osan itsestään ulkopuoliselle. Se on tietysti helpompi tapa, kun otttaa vastaan moitteita ja palautetta, ja selvitä niistä. Mutta silloin antaa toisen mielipiteille teistä suuremman arvon kuin omalle käsitykselle itsestään. Wayne W. Dyer pitääkin tätä vaarallisena ansana, ja siitä irti päästämistä vaikeana meidän yhteiskunnassamme.

 

 

Toisaalta yhteiskuntamme on syntymästämme asti painottanut toisten hyväksyntää tavoittelevaa ajattelua ja käytöstä. Koulumaailma on paras esimerkki tästä. Kaikki on ohjelmoitu ulkoapäin ohjautuviksi, jokaisen oppilaan on toimittava saman kaavan mukaan, ja suoriuduttava menestyksekkäästi saavuttaakseen hyväksyntää. Sitten, kun pitäisi lähteä jatko-opiskelemaan, on vaikea tehdä minkäänlaista päätöstä, koska on tottunut toimimaan niin kuin hänelle sanotaan. Tunnen monta tällaista tarinaa, kun ihmiset ovat päätyneet opin ahjoon vain sen takia, että toisten ihmisten hyväksynnän saaminen toisi onnen.

 

 

Kuten kerroinkin, olen vapautunut paljon, mutta en kokonaan hyväksytyksi tulemisen tarpeesta. Tämä on todella tärkeää, koska vain vapautumalla oma persoonallisuus pääsee täysin esille. Monessa henkisen kasvun kirjassa on painotettu sitä, että emme saa antaa toiselle valtaa tehdä meitä onnellisiksi tai onnettomiksi. Jos olemme riippuvaisia toisten hyväksynnästä ja oman arvon tunnosta, tällöin joku ulkopuolinen pystyy vaikuttamaan siihen, kuinka tunnemme. Hän voi tehdä oloni hyväksi tai arvokkaaksi tai masentuneeksi ja pettyneeksi. Seuraavaksi tyypillisiä esimerkkejä toisten hyväksymisen tavoittelusta:

 

 

  • Muutatte omaa mielipidettänne tai luovutte omasta käsityksestänne sen vuoksi, että joku osoittaa paheksumisen merkkejä.
  • Tunnette itsenne loukatuksi tai häpäistyksi, kun joku ilmaisee käsityksen tai tunteen, joka on ristiriidassa oman tunteemme kanssa.
  • Esiinnytte erityisen myötäilevästi silloinkin, kun ette ole samaa mieltä toisten kanssa.
  • Sanotta jotakin vain siksi, että vältätte toisten paheksunnan.
  • Yritätte tehdä toisiin vaikutuksen teeskentelemällä tietävänne, vaikka todellisuudessa ette tiedä asiasta mitään.

 

 

Jokainen voi allekirjoittaa varmaan jonkun kohdan, koska hyväksymisen tavoittelu on kulttuurissamme sellainen ilmiö, johon törmää joka nurkassa. Tästä syntyy vastenmielinen asia vasta silloin, kun siitä kehittyy pakonomainen tarve ja johtaa siihen, että ihminen luopuu omasta itsestään ja siirtää vastuun omista tunteista niiden ihmisten käsiin, joiden hyväksyntää hän tavoittelee.

 

 

Oman arvon tuntu ja itsetunto ovat riippuvaisia kyvystä rakastaa itseään. Meitä kyllä kehoitetaan rakastamaan muita, ja laittamaan muut etusijalle, mutta kukaan ei kehoita meitä rakastamaan itseämme, ja juuri siihen meidän on kyettävä, että voimme olla onnellisia nykyhetkessä. Ihmisen tulee vain oivaltaa, että hän on riittävän hyvä, joten emme tarvitse toisia ihmisiä vahvistamaan omaa arvoamme. Kun kykenee rakastamaan itseään, pystyy äkkiä rakastamaan myös toisia. Silloin toisen auttamisesta saa aitoa iloa, eikä tarvitse olla vailla minkäänlaisia vastapalveluksia.

 

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!