Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Hyvän mielen taidot

Kirjoitettu 22.05.17
Esseen kirjoittaja: Miia Huotari
Kirjapisteet: 3
Kirja: Hyvän mielen taidot
Kirjan kirjoittaja: Maaretta Tukiainen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 1.4. Uusia tuulia oppimiseen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kevät on ollut täynnä myllerrystä ja oman reitin rakentamista tulevaisuutta varten. Välillä mennään reippaasti eteenpäin, mutta taas toisinaan tulee valtavia takapakkeja. Tällaista kevääni on pääosin ollut. Vuoristorataa. Jotenkin nyt halusin lukea jotakin sellaista, joka tuottaa iloa ja energiaa omaan toimintaani sekä muistuttaisi niistä asioista, jotka ovat hyvin. Siispä luin Maaretta Tukiaisen teoksen Hyvän mielen taidot.

 

Teoksessa esiintyvät hyvän mielen taidot ovat psyykkisiä taitoja, joiden avulla jokainen meistä voi kehittää omaa mieltään paljon joustavammaksi. Kun mieli on joustava, on helpompi sopeutua erilaisiin muutoksiin, mitä milloinkin elämässä tulee vastaan. Hyvän mielen taidot auttaa hallitsemaan haastavissa tilanteissa ja selviytymään niistä. Taitojen harjoittelun avulla voi saada iloa, piristystä ja energiaa omaan elämään ja tekemiseen, kun ihminen ymmärtää oman potentiaalinsa sekä uskaltaa ylittää itsensä.

 

’’Tämän kirjan ja korttien esittämät hyvän mielen taidot pohjautuvat voimavarakeskeiseen, positiiviseen psykologiaan sekä kokonaisvaltaiseen ihmiskuvaan, jonka mukaan jokaisen on mahdollista kasvaa ja kehittyä halki elämänsä, ei pelkästään lapsuudessa ja nuoruudessa.’’

 

Kirja on jaettu seitsemään eri pääkategoriaan. Kuhunkin kategoriaan sisältyy seitsemän tai kahdeksan hyvän mielen taitoa. En käy näitä kaikkia taitoja läpi, mutta nostan esiin jokaisen kategorian ja sieltä  muutaman hyvän mielen taidon, jotka kolahtivat minuun ja omaan nykyiseen hetkeeni.

 

1. Myönteisyyden taidot

 

Kiitollisuus

 

Olen viime aikoina unohtanut sen kuinka ihanaa on olla positiivinen ja iloinen. Kun ei jaksa miettiä ja panostaa siihen, se helposti unohtuu vastoinkäymisten keskellä ja usein tällöin negatiiviset tunteet valtaa mielen. Opusta lukiessani tajusin, että minun pitää pysähtyä ja alkaa olemaan kiitollinen. Jotta voi oppia paremmin kiitollisuutta, kannattaa alkaa pitämään kiitollisuuspäiväkirjaa. Itsekin luettuani kirjan olen alkanut pitämään päivittäin kirjaa asioista, joista olen kiitollinen. Olen huomannut, että minulla on asiat loppupeleissä todella hyvin ja voin olla kiitollinen monen monesta asiasta. Muista siis kiitollisuus!

 

2. Tahdonvoimataidot

 

Huomion keskittäminen

 

’’Keskittyminen olennaiseen on taito, joka edellyttää kykyä rajata se, mihin huomion kiinnittää.’’

 

Kevään aikana kun en ole keskittynyt täysin niihin juttuihin mitä haluan kehittää ja tehdä, niin se on merkittävästi vaikuttanut tuloksiin. Olen keskittynyt liikaa vaan suorittamiseen, eli olen tehnyt niitä juttuja mitä on tullut milloinkin mieleen, ja kun taas uusi asia putkahtaa mielenpäälle alan tekemään sitä, muistamatta miksi ylipäätään teen näitä asioita. Isoin ongelma varmastikin on ollut se, että en ole tehnyt itselleni tarpeeksi selkeää ja tarkkaa suunnitelmaa, tavoitteita sekä en ole miettinyt sitä mitä kohti haluan mennä. Se on vaikuttanut siihen, että en ole niin hyvin pystynyt keskittymään ja menemään eteenpäin niin kovaa vauhtia. Jatkossa aion keskittyä olennaiseen paremmin sekä kehittää tätä taitoa!

 

3. Vuorovaikutustaidot

 

Haavoittuvuuden paljastaminen

 

Elämän aikana olen kasvattanut itselleni suojakuoren. En yleensä paljasta enkä näytä itsestäni herkkää puolta. Olen oppinut, että pitää olla vahva ja olla näyttämättä niitä tunteita kun on surullinen ja kun kaikki ei ole hyvin. Olen kuitenkin nyt huomannut sen, että kannattaa paljastaa oma haavoittuvaisuus, sillä se antaa energiaa kun pääset purkamaan mieltä vaivanneet asiat ja saat ne pois mielestäsi.

 

’’Oman haavoittuvuuden paljastaminen on vuorovaikutussuhteille antautumista. Se merkitsee syvimpien ajatustensa jakamista ja omien pelkojen, uskomusten ja arvojen paljastamista muille. Puolustuksen purkaminen ja naamioista luopuminen vapauttaa energiaa ja tekee meistä toisten edessä inhimillisiä.’’

 

4. Myötätuntotaidot

 

Kielteisyydestä luopuminen

 

Viime vuonna kämppikseni Claudian kanssa otettiin haaste, että kaikesta pitää yrittää ajatella positiivisesti. Aluksi oli todella haasteellista miettiä mitään positiivista siinä vaiheessa, kun aamulla kiireessä sateenvarjon unohtaneena lähdet toimistolle ja vietät sitten puolipäivää läpimärissä vaatteissa. Mutta hei, kuitenkin se loppupeleissä alkoi tuottamaan tulosta.

 

Jatkossa pitää yrittää jälleen pitää mieli korkealla, yleensä tällöin asiat sujuvat paljon mutkattomammin ja muutenkin elämä on paljon kivempaa, kun ei tarvitse pilata omaa eikä muiden päivää jonninjoutavilla asioilla vaan voi keskittyä tuottavuuteen ja hyvään fiilikseen.

 

5. Luovuustaidot

 

Kokeileminen

 

’’Kokeileminen on taito, joka auttaa hahmottamaan mahdollisia valintoja ja toimintatapoja epäselvissä tilanteissa. Se on tekemistä tekemisen ajattelemisen tai aikomisen sijaan. Kokeileminen on myös tapa oppia uusia taitoja ja ruokkia luovuutta.’’

 

Monesti uusien asioiden kokeileminen pelottaa ja tuntuu ahdistavalta. Monesti epävarmuus ja pelko valtaa yrittämästä kokeilla. Itse kamppailen jatkuvasti juurikin tuon pelon kanssa. Olen huomannut sen, että monestikin kun miettii asioita liikaa ja etenkin sitä, mitä jos epäonnistuu jää usein asiat kokeilematta.

 

Itse kuitenkin olen viime aikoina pyrkinyt siihen, että teen vaan ja lähden kokeilemaan. Jos haluan soittaa asiakkaalle ja ehdottaa, että haluan tehdä heille tapahtuman. Niin turha miettiä ja spekuloida ennakkoon kaikenmaailman skenaarioita ennen kuin on edes yrittänyt. Vaan pitää lähteä yrittämään ja kokeilemaan! Jos asiakas sanoo ei, niin olen ainakin yrittänyt ja usein saan myös hyvän mielen siitä, että tein parhaani. Tietenkin haluan oppia kokeilemaan vielä enemmissä määrin ja etenkin uskomaan omiin ideoihini, mutta uskon, että se tulee pikkuhiljaa pienin askelin vielä sieltä.

 

6. Läsnäolotaidot

 

Pysähtyminen

 

Elämä menee kovaa vauhtia ja vie meitä sinne tänne mitä milloinkin. Kuitenkin on välillä hyvä avata silmät, pysähtyä hetkeen sekä vilkaista kartasta missä ollaan ja minne sitä ollaan menossa. Kirjan lukeminen pysäytti jollakin tavalla minut ja sai ajattelemaan mitä minä haluan omalta elämältäni ja minne haluan matkata.

 

Vaikka ei aina pysähtyisi miettimään syntyjäsyviä, voi olla paikallaan rentoutua vaan ja olla tekemättä yhtikäs mitään, sitten taas jaksaa tehdä asioita paljon tarmokkaammin ja keskittyä olennaiseen. Kannattaa siis pysähtyä itse kukin aina silloin tällöin, siitä ei ole muuta kuin hyötyä!

 

7. Itsensä johtamisen taidot

 

Valitseminen

 

Päätöksien teko ei ole suinkaan helppoa, sillä joudut valitsemaan mikä merkitsee sinulle eniten ja täten joudut useimmiten myös sulkemaan joitakin ovia edessäsi. Itselle valintojen teko on monesti vaikeaa, sillä pelkään, että petyn valintoihini tai monesti haluankin useampaa asiaa samanaikaisesti. Olen huomannut sen, että kun en ole keväällä valinnut vain yhtä tai muutamaa kohdetta mihin haluan panostaa ja keskittyä on se vaikuttanut siihen, että mikään taito ei ole järin kehittynyt ja enkä ole päässyt eteenpäin siinä määrin missä olisin halunnut. Vaikka valintojen teko on useimmiten vaikeaa niin kannattaa tehdä päätöksiä.

 

”Kysy itseltäsi, miten tehty valinta liikuttaa viekö se lähemmäksi omia arvoja vai kauemmaksi niistä?”

 

Lopuksi

 

Opus antoi paljon aihetta miettiä omaa itseäni ja myös sitä minkälaisen elämän haluan itselleni rakentaa. Jokainen meistä pystyy vaikuttamaan omaan elämään ja tekemään siitä sellaisen kuin itse haluaa. Tämä kuitenkin vaatii paljon itseltä, mutta kun päätät tarttua toimeen sekä kehittää omia heikkoja kohtiasi voit saavuttaa sellaisia asioita elämässäsi mitä arvostat ja haluat vaalia. Itse ainakin haluan kehittää itseäni läpi koko elämän ja mennä eteenpäin, joten tästä teoksesta varmasti useampi asia jää vaikuttamaan elämääni ja monen monta kohtaa otan myös harjoiteltavaksi palapalalta. Kannattaa perehtyä kirjaan, jos haluat saada itsestäsi enemmän irti, sekä saada elämäsi sujumaan niin, että siinä on iloa ja energiaa.

 

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!